Futuristička kapsula usred bajkovitog fjorda zapravo je umjetnička instalacija u kojoj je smješten restoran. Večera traje šest sati i košta oko 500 eura

Foto: salmoneye36.rezdy.com
piše Putni Kofer

Gastronomsko iskustvo koje počinje vožnjom brodom, gdje se svaki zalogaj – osim s vinom – sljubljuje i s pogledom na planinske vrhunce i ledenjake jer, ni manje ni više sjedite za stolom restorana u futurističkoj kapsuli nalik na vanzemaljski brod usred fjorda…. Da, da, upravo je to stvarnost za sve koji potegnu do Norveške, pa zatim do famozne umjetničke instalacije Salmon Eye (Lososovo oko) nasred jednog od najdužih fjordova na svijetu – Hardangera na zapadu Norveške – i u novčaniku imaju oko 500 eura. Toliko, naime, stoji (i to po osobi) “ekspedicijsko kulinarstvo”, to jest večera u spektakularnom okruženju koja će tijekom punih šest sati stizati na stol u ukupno 18 sljedova, i to ako se isti spoji s pripadajućom vinskom listom.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

KRALJICA UMAMIJA SPREMA JELA OD INVAZIVNIH CRVENIH MORSKIH JEŽEVA

Restoran koji nudi takav, doista vjerujemo, jedinstveni doživljaj zove se – prikladno s obzirom na ime lokacije u kojoj se otvorio – Iris. Glavnu riječ u njemu vodi danska chefica Anika Madsen, poznata po konceptu održive gastronomije, sklonosti otkrivanju novih sastojaka iz mora te nadimku “kraljica umamija”. Restoran je, pišu mediji, baš kao i ona – inovativan i jedinstven.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Salmon Eye (@salmoneye)

“Volim slijediti dinamiku nordijskih godišnjih doba. Ovdje, na norveškoj obali, više sam prepuštena elementima nego ikad prije, i mogu imati pristup cijelom svemiru ispod površine. Ako otkrijem sastojak koji će voditi zelenijoj budućnosti, ne bojim se prelaziti granice, no da bi ga predstavili ljudima i uvjerili ih da ga zavole, on treba biti doista ukusan. Nikada neću raditi kompromise s okusom. Ova regija nudi neke od najčišćih i najuzbudljivijih morskih plodova na svijetu. Pogotovo se veselim raditi sa sastojcima kao što su invazivni crveni morski jež i sve vrste lokalnih morskih trava…” , kaže poznata chefica.

PRVI OD 18 SLJEDOVA NAVODNO VISI SA STROPA

Da biste se domogli restorana, odnosno neobičnog Salmon Eyea (Lososovo oko), prvo ćete morati u grad Rosendal gdje ćete se ukrcati na električni brod, a s broda kročiti u neku drugu dimenziju. Primjerice, prvo predjelo trebat ćete sami uloviti prije nego što doznate što je točno na meniju. Ono navodno visi sa stropa. A sam se menu, hvali se restoran, čita poput priče o izazovima i prijetnjama globalnom sustavu hrane, ali i idejama i sugestijama za buduće inovacije koje mogu dovesti do rješenja. Menu, također ističu, istražuje lokalne i održive proizvode.

EKSPEDICIJSKO KULINARSTVO U PODMORJU, ALI I NA TERASI INSTALACIJE

Restoran nudi tzv. ekspedicijsko kulinarstvo. “Iskustvo u Irisu je doslovno putovanje. Počinje putovanjem brodom iz pitoresknog gradića Rosendal, sa stankom i zalogajem dobrodošlice u kući na brodu chefice Anike Madsen na otoku Snilstveitøy. Na plutajućoj umjetničkoj instalaciji Salmon Eye večer započinje multisenzornim podvodnim iskustvom, a kulminira u restoranu, s pogledom na fjord i planinske lance kao kulisom tasting menua. Kada vrijeme dozvoljava, terasa na krovu je pozornica za jedan od sljedova, grilanog na vatri koji se uživa na svježem zraku. Na kraju večeri slijedi još jedna vožnja brodom, koja goste odvozi na poznate obale i u udoban krevet u Rosendalu”, opisuju na stranici restorana što točno znači “ekspedicijsko kulinarstvo”.

DOBRODOŠLA DJECA STARIJA OD 12 GODINA, NEMA OPCIJA ZA VEGETARIJANCE

Opisano iskustvo dolazi i uz određeni set pravila. Jelovnik je, s obzirom na njegovu specifičnost, zadan i gosti ih o posebnim okolnostima, primjerice alergijama, trebaju upozoriti unaprijed. Dobrodošla su, kako kažu, starija djeca, no ne nude dječji menu. Dapače, ne preporučuju iskustvo mlađima od 12 godina, a u slučaju invaliditeta kombinirana težina kolica i osobe ne smije prelaziti 150 kilograma. Postoji i točan redoslijed objave karata za kupnju “ulaznica”. Goste također upozoravaju da ne nude opcije za vegane, vegetarijance ili one s alergijama na morske plodove. Nema isto tako ni dress codea. U biti ima: doslovno kažu “odjenite se/ponesite odjeću koja je prikladna za vremenske prilike”. Broj gostiju po večeri ograničen je na 24.

View this post on Instagram

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

LOSOSOVO OKO: NAJVEĆA UMJETNIČKA PLUTAJUĆA INSTALACIJA NA SVIJETU

Salmon Eye predstavlja plutajuću umjetničku instalaciju, i to najveću na svijetu. Riječ je o centru kojem je cilj inspirirati i informirati ljude o održivom podmorju. Dizajn je inspiriran okom ribe, a instalacija je u vlasništvu obiteljske tvrtke Eide Fjordbruk, prvog i jedinog svjetskog ugljično neutralnog proizvođača lososa. Instalacija teži 1256 tona, promjer joj je 25 metara, dok mu je površina oko 1000 metara četvornih podijeljena na četiri razine, od kojih je jedna pod vodom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Salmon Eye (@salmoneye)

PODIJELI ČLANAK