
ŠARMOM OSVAJA NA PRVU
OKUSI ALPSKE ZEMLJE
Živopisna priroda, planinski krajolici koji oduzimaju dan, kristalno čista jezera, šarmantni gradovi… I nadasve ukusna hrana. Austrija uvijek iznova mami i oduševljava, a sada smo vas odlučili odvesti na malo austrijsko gastronomsko proputovanje i predstaviti tradicionalna austrijska jela. Predlažemo pet nezaobilaznih jela koje bi trebalo isprobati prilikom posjete toj zemlji. Primijetit ćete da je većina njih slatka, a neka od njih bit će vam prilično poznata jer su se davno “uvukla” i u našu svakodnevicu i kuhinje.
U izboru smo se vodili favoritima koji su navedeni na turističkim stranicama Austrije i složili se s većinom njih, osim što smo u izbor uvrstili i jedan svoj. Već od samog pogleda na slike i opise mi smo ogladnjeli, isto će se potencijalno dogoditi i vama, no dobra je stvar da neke od tih jela možemo spremiti i kod kuće, barem dok ne spakiramo kofere i ne dobijemo priliku uživati u njima i na samom njihovu izvoru.
A odakle početi nego od jela koje je Austrijancima ono što je sushi Japanu ili pak fish and chips Velikoj Britaniji To je, naravno, bečki odrezak (Wiener Schnitzel). No, vrlo zanimljivo, to jelo svoje korijene, iako je ime tog grada u njegovu nazivu, ne vuče iz Beča, nego iz Venecije gdje su tamošnji kuhari još u 16. stoljeću pržili meso omotano krušnim mrvicama, piše spomenuti izvor. Prije njih to je radilo židovsko stanovništvo u Carigradu. Uglavnom, taj oblik pripreme mesa u Austriju je krajem 1850-ih godina uvezao austrijski feldmaršal grof Radetzky, a nakon toga se recept dodatno usavršavao.
Jedno do austrijskih jela koje bi obavezno trebalo probati su i knedle od marelice, odnosno u originalu Marillenknödel. Riječ je o jelu koje se veže uz dolinu Wachau, a svodi se na iduće. Od tijesta se oblikuju male okruglice koje se pune otkoštenim marelicama. Te se okruglice zatim kuhaju u slanoj vodi te ‘začine’ prženim krušnim mrvicama i šećerom u prahu.
Iako bečki odrezak možda nije izvorno smišljen u Beču, ova slastica definitivno jest. Riječ je o slavnoj Sacher torti (Sacher torte) ili zaherici kako je znamo zvati, čokoladnoj torti s marmeladom i čokoladnim preljevom. Prvi put ju je pripremio 1832. godine 16-godišnji Franz Sacher za kneza Klemensa Metternicha, i to slučajno nakon što se glavni kuhar razbolio, no tek ju je njegov sin Eduard Sacher kasnije doveo do savršenstva koje ju je proslavilo diljem svijeta. Austrija čak obilježava i nacionalni dan te torte – 5. prosinca.
U Austriji ništa i bez Linzer torte (Linzer torte) koja je ime dobila po austrijskom gradu Linzu. Torta je posebna i po tome što je u biti recept za nju bio prvi svjetski pisani recept za neki kolač, a izumio ju je 1822. godine pekar Johann Konrad Vogel, koji je radio za Katharinu Kress, udovicu slastičara iz Linza. Prepoznatljiva je po svom ‘rešetkastom’ dizajnu.
I za kraj, navest ćemo u toj vrlo jakoj austrijskoj konkurenciji, još jedno slatko jelo, a to je kajzeršmarn (u originalu Kaiserschmarrn) ili pak carski drobljenac. Riječ je o desertu na bazi palačinke, koje je ime dobilo po caru Franji Josipu. Navodno mu je taj drobljenac bio jedno od najdražih jela. Kako bi bilo potpuno i zaokruženo, drobljenac se tradicionalno poslužuje sa šećerom u prahu i kompotom od šljiva.
ŠARMOM OSVAJA NA PRVU
Kvizovi
Podaci Eurostata
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT
SVI GA VOLE
TAJNA “AVIONSKOG VOĆA”