
Zvuči kao mit
Ukusno i zdravo
Predivni otoci i more, bogata povijest i uvijek ona fotografija stola postavljenog za dvoje, s dvije čaše i prekrasnim pogledom kao kulisom, u ljetno predvečerje, prije nego stigne konobar pa se naruče delicije… Njih više, onako da se dijeli, da se od svake proba po malo. Upravo to slika nam je u glavi kad zamislimo Grčku. Naime, zemlja je to u kojoj je jako dobro jede, a upravo je tamošnja gastronomska ponuda – sazdana na mediteranskim prehrambenim načelima – jedan od glavnih razloga zašto mnogi tu zemlju i posjećuju. Grčka jednostavno ima jednu od najboljih kuhinja na svijetu… Ovo su tradicionalna grčka jela koja svakako morate probati!
Mediteranska kuhinja općenito sinonim je za zdravu prehranu, a grčka je upravo to. Povrće, voće, žitarice i mahunarke tu su glavni igrači, još davnih vremena, kada je meso bilo rezervirano za blagdane i posebne prilike, a ne sve prisutno kao danas. A u tom ‘plant-based’ pristupu upravo je maslinovo ulje bilo kralj. Jaki su igrači i začini, primjerice origano, ružmarin i majčina dušica, kao i neki s istoka, primjerice muškatni oraščić ili kumin, no osnovna je misao vodilja, ali i ključ uspjeha, uvijek bila iduća – savršeni spoj jednostavnosti i kvalitetnih namirnica.
Tradicionalno, meso je dakle bilo rezervirano za posebne prigode, no danas ga na grčkoj gastronomskoj sceni ima mnogo. Kao i ribe i morskih plodova, a upravo se hobotnica često pojavljuje na popisu jela koje treba probati u Grčkoj. Sveprisutan je i sir, različite varijante tog proizvoda rade se diljem cijele zemlje što znači da gurmani mogu birati između cijele plejade okusa i oblika, no jedan je neizostavan – feta. Kao i pet jela koje biste svakako trebali probati ako se i kada nađete u Grčkoj. Šesti – grčku salatu, tu savršeno kombinaciju rajčice, krastavca, maslina, luka i fete – namjerno smo izostavili jer je praktički postala neizostavni dio hrvatske kulinarske scene.
I da, kao što natuknuli u samom uvodu, nije samo pitanje toga što se jede, nego i kako. Jedan od omiljenih načina u Grčkoj upravo je to dijeljenje – stol ‘išaran’ nizom različitih opcija koje se dijele. I to dosta kasno uvečer. Neko standardno vrijeme večere u grčkim restoranima tek je oko devet, dok su oko 19 sati većinom još uvijek praznjikavi…
Musaka je jednostavno jedno od onih jela koje, ako ga niste probali, kao da ni niste bili u Grčkoj. Riječ je o složencu koji podrazumijeva slojeve patlidžana, mljevenog mesa, obično govedine ili janjetine, te krumpira, a sve zaliveno kremastim béchamel umakom. Riječ je o istinskom comfort foodu, ujedno izdašnom, ali i svojevrsnom simbolu ljeta zbog patlidžana koji je njegov glavni sastojak. Njegova priprema iziskuje trud no teško ćete naći grčku tavernu u kojoj ne to jelo ne poslužuju.
Souvlaki, odnosno grčki ražnjići, još su jedno jelo bez kojeg nema Grčke. U pravilu se radi o svinjetini ili piletini, a veliki je ključ njihova odličnog okusa način pripreme, odnosno marinada od maslinova ulja, soka limuna i bilja. Poslužuje ih se sa slavnim grčkim umakom neobična imena tzatzikijem i pita kruhom, koji se radi od kvasca, brašna, vode i soli te se prilikom pečenja napuhne. Arheološki nalazi pokazuju kako su souvlaki iznimno staro jelo – jelo ih se prije čak 4000 godina.
Još jedan od grčkih favorita, na koji ćete neizbježno naići tijekom odlaska u bilo koji grčki restoran, jest dolma. Odlično funkcionira i kao predjelo, ali i kao glavno jelo, a u biti je riječ o smotuljcima od lišća vinove loze. U to se lišće umata mješavina riže, mljevenog mesa i bilja, a dodatni im štih daje maslinovo ulje te limun. Dolma je jelo s kojim bi, kako vrlo jednostavno može doći u bezmesnoj verziji, mogli biti zadovoljni i vegetarijanci. I naravno, svaka regija Grčke ima svoj recept za najbolju dolmu.
Spanakopita još je jedno od omiljenih grčkih jela koje ćete pak, osim u ponudi svakog restorana, pronaći i u ponudi svake grčke pekare. Spanakopita je pita koje se sprema od špinata i feta sira te tankog beskvasnog tijesta. Neizostavni su sastojci i češnjak i luk, a ponovno može igrati razne uloge – brzinski zalogaj između obroka, predjelo ili pak prilog u sklopu glavnog jela.
Neizostavni junak grčke gastronomske ponude jest i ranije spomenuti tzatziki umak. Hladan i osvježavajuć, odličan je dodatak tamošnjim jelima, pogotovo mesnima, a spravlja se od grčkog jogurta, krastavca, maslinovog ulja, limunovog soka i češnjaka, i to puno češnjaka. Što se tiče začina, glavni su menta ili pak kopar. Odličan je premaz i u sendviču, super se osim s grilanim mesom, slaže i s grilanim povrćem.
Zvuči kao mit
ZA SVAČIJI UKUS
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT
SVI GA VOLE
TAJNA “AVIONSKOG VOĆA”