
PROŠIRENJE PONUDE
Tople i krepke juhe savršen su uvod u svaki ručak, a mogu funkcionirati i kao zaseban obrok. Jedna od onih nakon kojih vam neće trebati glavno jelo i prilog jer funkcionira kao gusto varivo je i slavna zagorska juha. Kao što joj ime i govori, potječe iz prekrasnog, zelenog Zagorja gdje se priprema od davnina. U glavnoj ulozi su gljive, slanina i krumpir, no svaka kuća ima svoju verziju i pokoji „tajni“ sastojak. Ako vam se jede nešto toplo, fino i zasitno, isprobajte naš recept za zagorsku juhu kojem ćete se, sigurni smo, često vraćati.
Originalno, zagorska juha radi se od vrganja. Međutim, u današnje vrijeme ovu divnu i cijenjenu gljivu često se zamjenjuje s puno dostupnijim i jeftinijim šampinjonima. Zbog kisele note koja se dodaje juhi, mnogi vjeruju da pomaže kod mamurluka. Ovo jelo potječe sa sela, a nastalo je tako da je u istom loncu završilo sve što se u tom trenutku našlo u tipičnoj zagorskoj kući: gljive, krumpir, povrće, nešto suhog mesa… Rezultat je ispao odlično i recept je preživio sve do današnjih dana.
View this post on Instagram
U ovom receptu koristit ćemo slaninu, no nju možete zamijeniti i komadom suhog mesa ili šunkom. Šampinjone slobodno zamijenite vrganjima, a možete pomiješati i nekoliko vrsta gljiva. Tradicionalno se u ovom jelu koristila zaprška, no mi smo ju izostavili. Recept za zagorsku juhu nije nimalo kompliciran. U početku morate narezati i pripremiti sve namirnice, no nakon toga sve se kuha u jednom loncu i za sat vremena je ručak spreman. Krenimo na pripremu!
Za jedan lonac juhe, od kojeg će se najesti četiri do pet osoba, bit će vam potrebno:
PROŠIRENJE PONUDE
SVI NA SLJEME!
Kvizovi
samo da je povoljno!
CRNI KRALJEVIĆ ŠOLTE
Arehološka senzacija
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje