Gusta i zasitna zagorska juha s krumpirom, slaninom i gljivama fantastičan je ručak koji će vas dugo držati sitima

Foto: Shutterstock

Tople i krepke juhe savršen su uvod u svaki ručak, a mogu funkcionirati i kao zaseban obrok. Jedna od onih nakon kojih vam neće trebati glavno jelo i prilog jer funkcionira kao gusto varivo je i slavna zagorska juha. Kao što joj ime i govori, potječe iz prekrasnog, zelenog Zagorja gdje se priprema od davnina. U glavnoj ulozi su gljive, slanina i krumpir, no svaka kuća ima svoju verziju i pokoji „tajni“ sastojak. Ako vam se jede nešto toplo, fino i zasitno, isprobajte naš recept za zagorsku juhu kojem ćete se, sigurni smo, često vraćati.

VJERUJE SE DA OVA GUSTA JUHA POMAŽE KOD MAMURLUKA

Originalno, zagorska juha radi se od vrganja. Međutim, u današnje vrijeme ovu divnu i cijenjenu gljivu često se zamjenjuje s puno dostupnijim i jeftinijim šampinjonima. Zbog kisele note koja se dodaje juhi, mnogi vjeruju da pomaže kod mamurluka. Ovo jelo potječe sa sela, a nastalo je tako da je u istom loncu završilo sve što se u tom trenutku našlo u tipičnoj zagorskoj kući: gljive, krumpir, povrće, nešto suhog mesa… Rezultat je ispao odlično i recept je preživio sve do današnjih dana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kiš (@marko.kis.foodlab)

IGRAJTE SE S VRSTAMA GLJIVA, A SLANINU MOŽETE ZAMIJENITI SUHIM MESOM

U ovom receptu koristit ćemo slaninu, no nju možete zamijeniti i komadom suhog mesa ili šunkom. Šampinjone slobodno zamijenite vrganjima, a možete pomiješati i nekoliko vrsta gljiva. Tradicionalno se u ovom jelu koristila zaprška, no mi smo ju izostavili. Recept za zagorsku juhu nije nimalo kompliciran. U početku morate narezati i pripremiti sve namirnice, no nakon toga sve se kuha u jednom loncu i za sat vremena je ručak spreman. Krenimo na pripremu!

Za jedan lonac juhe, od kojeg će se najesti četiri do pet osoba, bit će vam potrebno:

POSTUPAK PRIPREME

  • Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Mrkvu narežite na kolutiće.
  • Slaninu narežite na tanke trakice, a šampinjone na ploške.
  • U loncu popržite slaninu dok ne postane hrskava, zatim ju izvadite i stavite sa strane.
  • U masnoću od slanine dodajte ulje ili mast i pirjajte luk dok ne omekša.
  • Dodajte mrkvu, zatim šampinjone, posolite, popaprite i dodajte žličicu crvene paprike.
  • Pirjajte desetak minuta, zatim vratite slaninu u lonac i podlijte vinom.
  • Nakon pet minuta dodajte vode ili temeljca da prekrije sastojke, ubacite lovor i krumpir.
  • Kuhajte oko 20 minuta dok krumpir ne omekša, zatim dodajte vrhnje i vinski ocat.
  • Pustite da još jednom zakuha, provjerite začine i po potrebi doradite.
  • Izvadite lovorov list i poslužite juhu toplu.

Pročitajte još