Najbolji falafel

Hrana i piće

Zdravi fast food postoji, zove se falafel i možete ga jednostavno napraviti kod kuće uz naš provjereni recept

Zdravo fast food jelo s Bliskog istoka, napravljeno od slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, u posljednjih nekoliko godina osvojilo je svijet svojim okusom. Smatra se da falafel potječe iz Egipta jer su vjernici iz Koptske katoličke Crkve tražili obilnu zamjenu za meso tijekom dugih sezona posta ili korizme. Posluživali su ga u obliku sendviča s preljevom tahinija i mnoštvom mediteranske salate, s kriškama pečenih ili prženih patlidžana.

SLATKO BLAGO ŠOLTEU medu s ovog dalmatinskog otoka uživalo se i na bečkom dvoru, obožavali su ga u antičkom Rimu, a i danas se radi sa srcem i maksimalnim poštovanjem prema pčelama
Nastavi čitati

Ovo vegansko jelo priprema se od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i nećete vjerovati koliko je jednostavno napraviti ga kod kuće. Odlični sastojci ključni su za izvrstan krajnji proizvod pa svakako kupite visokokvalitetne začine poput kumina i korijandera za svoju mješavinu. U nastavku donosimo još nekoliko korisnih savjeta i recept za falafel kuglice koji ćete jednostavno obožavati!

RECEPT ZA FALAFEL KUGLICE

Osim izvrsnog okusa, najbolja stvar je što prženi falafel možete poslužiti na više načine: uz zelenu salatu i umak od sezama, tradicionalno se radi u pita kruhu uz dodatak salate, mnogi obožavaju burger od falafela, a poslužuje se i umjesto mesa uz omiljeni prilog. Ovo su sastojci koji su vam potrebni da falafel kuglice napravite kod kuće:

Šarenilo bojaGregor svaki dan, po najmanje pet sati, oslikava pothodnik u Novom Zagrebu: u dotad obični prolaz unio je šarenilo i veselje, a nada se i da će murali spriječiti šaranje
Nastavi čitati
  • 200 g suhog slanutka, namočenog preko noći
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 50 g peršina, grubo nasjeckanog
  • 15 g korijandera, grubo nasjeckanog
  • 1 mala zelena čili papričica
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 1-2 žlice brašna od slanutka
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • ulje za prženje

PRIPREMA

  • Slanutak namočite u vodi preko noći. Ocijedite slanutak i stavite ga u multipraktik ili električnu sjeckalicu, zajedno s lukom, peršinom, korijanderom, paprom, češnjakom, kuminom, soli i crnim paprom.
  • Miksajte dok smjesa ne poprimi strukturu vlažnog pijeska.
  • Prebacite smjesu za falafel u zdjelu i dodajte brašno od slanutka i sodu bikarbonu. Promiješajte, zatim stavite u hladnjak na 30 minuta kako bi se proželi okusi i smjesa malo stegnula.
  • Rukama ili žlicom za sladoled oblikujte falafel u kuglice.
  • Nakon što ste oblikovali kuglice falafela, pržite ih u ulju na srednjoj temperaturi 3-4 minute ili dok ne poprimi zlatnu boju. Izvadite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio eventualni višak masnoće.
  • Poslužite falafel uz tahini umakom, pita kruh u svježu salatu.
  • Mali savjet na kraju: ako vam je smjesa premokra, možete dodati još jednu žlicu brašna od slanutka. Ako je presuho i mrvičasto, možete dodati žličicu-dvije vode ili soka od limuna.

Aktualno

Pročitajte još