Znate li gdje se u Europi pije najviše kave? Pet šalica dnevno je norma, a konzumira se i na svadbama, krštenju, sprovodima…

Foto: Pexels, Unsplash
piše Putni Kofer

Obično se za naftu kaže kako se radi o crnom zlatu, no zasigurno je i nemali broj onih koji bi se složili kako je vrući crni napitak bogatog okusa u kojemu možemo prepoznati note karamele, čokolade, orašastih plodova, voća, začina, pa čak i cvijeća, različite kiselkastosti i gorčine pravo crno zlato. Osobito ujutro, kad nam nakon buđenja prvi sip na nepcu razigra trnce niz kralješnicu. Naravno, govorimo o kavi kojom se, nakon nafte, globalno najviše trguje. Kada bi vas netko pitao gdje se u Europi pije najviše kave, vjerojatno biste prvo pomislili na Italiju ili Bosnu i Hercegovinu. No mnoge iznenadi informacija kada saznaju da je Finska zapravo ta koja je na vrhu ljestvice. Po glavi stanovnika, Finci konzumiraju više kave nego bilo koja druga nacija na svijetu. Pet šalica dnevno je norma u ovoj nordijskoj zemlji, a neki lokalni stanovnici konzumiraju i više od deset, što stručnjaci nikako ne preporučuju.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

ZAŠTO FINCI PIJU TOLIKO KAVE?

Smatra se da je taj trend nastao zbog ekstremne hladnoće jer temperature u zimskim mjesecima nerijetko u pojedinim dijelovima zemlje padaju čak do minus 40 stupnjeva Celzija. To čini toplu termosicu, ili povratak kući na šalicu kave, izuzetno privlačnom aktivnošću. U međuvremenu, tijekom kratkih, ali toplih ljeta, ledena kava uskače kako bi zadovoljila želju za kofeinom.

Neki Finci piju kavu sami, ali se ispijanje omiljenog napitka ovdje smatra društvenom aktivnošću. Kafići su idealna mjesta za sastanke, a kava se gotovo uvijek poslužuje tijekom posjeta prijateljima u njihovim domovima. Čak i ako nenajavljeno svratite, gotovo uvijek će vam servirati kavu te se smatra nepristojnim otići prije nego što je svi popiju.

KAVA SE PIJE NA SVADBAMA, KRŠTENJU, SPROVODIMA…

Kava se u Finskoj pije i na svim mogućim proslavama i svečanostima, na svadbi, krštenju, sprovodu ili rođendanu. Postoje i mnoge druge prilike kada je uobičajeno popiti jednu šalicu i naravno te prilike imaju svoje nazive na finskom jeziku: „läksiäiskahvit” (oproštajna kava), „mitalikahvit” (kava za medalju, kada Finac osvoji medalja u nekim sportovima), „matkakahvi” (putna kava).

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Poseban koncept kojeg Finci njeguju zove se „vaalikahvit” (izborna kava) što znači da nakon glasanja na nekim izborima (parlamentarnim, predsjedničkim itd.) odete u kafić na šalicu kave i pecivo. Kava i slatko pecivo preliveno glazurom od vanilije svojevrsna su nagrada za dobro obavljen posao, u ovom slučaju za glasovanje na izborima.

Stoga se mnogima može činiti čudnim da multinacionalni lanci kafića ovdje nisu zaživjeli. Naime, Starbucks ćete pronaći samo na nekoliko mjesta. Jednostavno objašnjenje je da nisu potrebni: postoji više nego dovoljno lokalnih kafića i restorana, pa čak i trgovina na uglu uličica u kojima možete kupiti čašicu kave.

KAKO „SUZDRŽANI” FINCI BAŠ TOLIKO CIJENE KAVU KAO DRUŠTVENU STVAR?

Stereotip ili ne, Finci se smatraju tihima i generalno ne toliko pričljivima. To ne znači da se ne vole družiti. Samo što oni to vole činiti na drugačiji način. Nije neuobičajeno naći se s drugim ljudima, uživati u zajedničkoj šalici kave. Uz šutnju. Nema potrebe za razgovorom ako to jednostavno ne želite. Kako kažu, šutnja je zlato, baš kao i kava!

Također je zakonom definirano da svi zaposleni moraju svaki dan imati dvije pauze za kavu od 10-15 minuta. A uz to i 30 minuta dugu pauzu za ručak. Na ovaj način pokazuju koliko im je važna ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Dakle, zaposlenici se okupljaju na kratkom odmoru u uredskoj kuhinji ili na drugim zajedničkim mjestima. Ili čak u obližnjem kafiću. U Finskoj ih ima puno (praktički na svakom uglu). No bez obzira na kojem se mjestu nalazili, razmislite dvaput prije nego krenete ako niste popili svoju kavu – do kraja.

PODIJELI ČLANAK