Zabranjeno je javno pokazivanje ljubavi, psovanje se strogo kažnjava, a zbog neprikladne odjeće možete završiti u zatvoru! Ove stvari trebate znati ako putujete u Saudijsku Arabiju

Foto: H1N1, Shutterstock
piše Putni Kofer

Saudijska Arabija se brzo mijenja i usmjerena je na rast turizma i promjenu imidža kao izrazito poželjne svjetske destinacije. Tako otprilike posljednjih dana izgleda izvještavanje brojnih svjetskih medija o toj državi na Bliskom istoku koja je, nakon što je ukinula vize za mnoge međunarodne turiste, zabilježila pozitivnu stopu rasta posjetitelja.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

Vlasti uskoro planiraju izgraditi „mega zračnu luku” u Rijadu kako bi postali globalno logističko i transportno središte u skladu s drugima u regiji poput Dohe i Dubaija, najavljuju se velike gospodarske i socijalne reforme te se u ovoj godini očekuju rekordni turistički rezultati. Prije nego odlučite kupiti avio kartu, donosimo nekoliko pravila ponašanja u Saudijskoj Arabiji koja treba poznavati kako ne bi plaćali skupe kazne ili završili u zatvoru.

PRAVILA ODIJEVANJA ZA MUŠKARCE I ŽENE

Saudijska Arabija slijedi šerijatski zakon, stoga islam, kao i brojni konzervativni običaji oblikuju pravila odijevanja i pravila ponašanja u zemlji. Vjerska policija, poznatija kao Muttawa (Promicanje vrline i sprječavanje poroka), provodi šerijatski zakon i može uhititi svakog muškarca ili ženu koji se ne pridržavaju lokalnih običaja.

Prema propisima iz 2019., muškarci i žene moraju se odijevati skromno, ne otkrivajući previše i ne prekratko. Također, ne smiju se oblačiti u odjeću s fotografijama, likovima, znakovima ili frazama koje krše uobičajenu pristojnost i koje sadrže riječi, slike ili simbole koji podržavaju rasizam ili predrasude. Također, žene moraju pokriti ramena i koljena u javnosti.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

JESU LI ABAJA ILI HIDŽAB OBVEZNI ZA POSJETITELJE U SAUDIJSKOJ ARABIJI?

Posjetitelji ne moraju nositi hidžab i tradicionalnu crnu dugu haljinu poznatu kao Abaya, koju nose žene iz Saudijske Arabije, ali se preporučuje da se nose kao poštovanje prema njihovoj kulturi. Iako abaya nije obavezna, morat ćete je obući prilikom ulaska u džamiju.

Nošenje kratkih haljina, uske odjeće i bikinija na javnim mjestima strogo je zabranjeno, a bikiniji, uobičajeni među zapadnjacima, u Saudijskoj Arabiji su tabu, čak i na plažama.

TREBALI BISTE SE SUZDRŽATI OD DRŽANJA ZA RUKE I JAVNOG POKAZIVANJA LJUBAVI

Kritiziranje kraljevske obitelji ili islama strogo je zabranjeno od strane saudijskih vlasti i može dovesti do oštre kazne. Izvanbračne veze, homoseksualni odnosi, preljub i prostitucija su nezakoniti i podliježu strogim kaznama, uključujući i smrtnu kaznu. U javnosti treba izbjegavati fizički kontakt (npr. držanje za ruke), a uvoz, uporaba ili posjedovanje bilo kojeg predmeta za koji se smatra da je u suprotnosti s načelima islama također je zabranjen.

IZBJEGAVAJTE POKAZIVANJE ZNAKOVA IMUĆNOSTI

Stopa kriminala u Saudijskoj Arabiji je niska. Sitni kriminal, kao što su džeparenje i krađa torbice, događa se, posebno u prenapučenim područjima i na svetim mjestima s velikim brojem turista. Kako bi se smanjila vjerojatnost da postanete žrtva, treba izbjegavati pokazivanje znakova imućnosti, a osobne stvari, putovnice i druge dokumente trebate držati na sigurnom mjestu.

OSTALA PRAVILA PONAŠANJA U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Psovanje i nepristojne geste smatraju se uvredljivim radnjama i prekršitelji mogu biti podvrgnuti lokalnim zakonima. Kazne mogu varirati od novčane do zatvora i/ili deportacije. Budite posebno oprezni u kontaktu s policijom i drugim službenim osobama.

I muškarcima i ženama savjetuje se da ne nose kratke hlače ili majice bez rukava kada idu u vladine zgrade, zračne luke, zdravstvene ustanove ili trgovačke centre. Ako se ne odijevate skromno, od vas se može tražiti da napustite prostor ili vam može biti zabranjen ulazak na ta mjesta. Skromno odijevanje posebno je važno tijekom svetog mjeseca ramazana.

Saudijska Arabija tradicionalno pokazuje veliko poštovanje prema starijim osobama i osobama s posebnim potrebama. Svatko tko zauzme njihova mjesta i specijalizirane prostorije može dobiti novčanu kaznu, koja se može udvostručiti ako se prekršaj ponovi.

Obratite pažnju na obiteljske dijelove kafića i restorana: ako ste muškarac koji je sam, ne ulazite. Koristite samo desnu ruku za rukovanje ili za pružanje bilo čega. U islamu se smatra nepristojnim koristiti lijevu ruku. Ramazan je sveti mjesec u kojem muslimani poste, a tijekom tog vremena ne ostavljajte vodu ili hranu na vidljivim mjestima u javnosti, čak ni u automobilu, jer možete dobiti kaznu.

PODIJELI ČLANAK