Neodoljivi šarm talijanskog juga: dragulji Amalfijske obale čija je ljepota inspirirala brojne umjetnike

Amalfi obala, neodoljivi šarm talijanskog juga koji je inspirirao remek djela
piše Putni Kofer

Sa svojim ribarskim mjestašcima smještenima uz modro more i impozantnim planinama koje okružuju ove šarmantne talijanske gradiće, obala Amalfi pravi je užitak za sva osjetila. Dobila je prestižno mjesto na listi svjetske baštine 1996. godine, a UNESCO ju je opisao kao izvanredan primjer mediteranskog krajolika s iznimnim kulturnim i slikovitim prirodnim vrijednostima. Mnogi su umjetnici, skladatelji, redatelji i pisci tu pronašli inspiraciju za svoja remek djela, a kada vidite ljepote koje se skrivaju u ovim rajskim mjestima, razumjet ćete i zašto. Upoznajte magičnu Amalfi obalu!

AMALFI – PONOSNI PREDSTAVNIK NAJLJEPŠE OBALE NA JUGU ITALIJE

U provinciji Salerno na jugu Italije nalazi se Costiera Amalfitana, točnije dio obale u Tirenskom moru koji skriva neobjašnjive ljepote. Njezin ponosni predstavnik Amalfi je nekoć bio važno trgovačko središte, a danas je popularna ljetna destinacija za turiste koji su u potrazi za pravim mediteranskim užitkom okupanim povijesnim ugođajem srednjovjekovnih gradova.

Amalfi je poznat po izvanrednoj arhitekturi koju jako dobro predstavlja prekrasna Katedrala sv. Andreja iz 11. stoljeća, sa svojim spektakularno oslikanim stropovima, te kipu sv. Andreja za kojeg je zaslužan Michelangelo. Osim toga, u Amalfiju se nalazi i Chiostro del Paradiso, nekadašnje groblje građeno u arapskom stilu gdje se pokapalo lokalno plemstvo.

Grad kojim vladaju majmuni: napadaju ljude, kradu hranu, a međusobno se sukobljavaju poput pravih bandi

FURORE – MALO MJESTO KOJE JE DOM VELIČANSTVENOM FJORDU

Manje poznata, ali nipošto manje lijepa destinacija na obali je Furore, pitoreskni gradić smješten između Amalfija i Positana. Ovdje živi oko 800 stanovnika, a njegova glavna turistička atrakcija je dramatični fjord poznat kao Fiordo di Furore, na kojem još uvijek neumorno stoje stare ribarske kuće koje izgledaju kao da su uklesane u stijenama.

Uživajte u intimnoj i romantičnoj atmosferi s pogledom na najljepše more na svijetu i posjetite muzej posvećen slavnoj talijanskoj glumici Anni Magnani, koja je s redateljem Robertom Rossellinijem upravo ovdje boravila tijekom ljetnih mjeseci.

VIETRI SUL MARE – PRVI BISER AMALFIJSKE OBALE

Vietri sul Mare je mjesto u kojem počinje vožnja po Amalfijskoj obali, zbog čega ga mještani zovu „Prvi biser Amalfijske obale“. Smješteno podno visokog Monte San Liberatore, ovo živopisno mjestašce je poznato po izradi šarenog keramičkog posuđa i ostalih ukrasa koji se prodaju na svakom uglu, a vidjet ćete ih u gotovo svakom restoranu i hotelu u okolici. 

Izolacija tijekom cijele godine: Otok na kojem službeno žive 3 stanovnika

Prekrasne Maiolica keramičke pločice zaštitni su znak Vietri sul Mare i zato krase velik broj gradskih površina pa tako i crkvu Svetog Ivana Krstitelja koju svakako vrijedi posjetiti.

MINORI I MAIORI – SUSJEDNI GRADIĆI URONJENI U POVIJESNE LEGENDE

Dva gradića međusobno udaljena niti jedan kilometar, Minor i Maiori su prekrasna povijesna mjesta kojima su hodale stare civilizacije. Tajne Maioria su prije više stoljeća krenuli otkrivati Rimljani, a otada ljudi nisu prestajali dolaziti gledati njegove ljepote. Ovaj ljupki gradić dom je Maiori filmskog festivala posvećenog Robertu Rosselliniju, a organizira se svake godine u studenom. Osim kulturne važnosti, Maiori je jedinstven i po tome što ima najdužu neprekinutu liniju duž Amalfijske obale uz koju se u visine slažu stare tradicionalne kuće.

Minori je također uronjen u povijesne legende i bogatu tradiciju te krije mnoge poznate lokalitete. Najpoznatiji je Bazilika de Santa Trofimemo, a nemojte propustiti niti stare ruševine rimske palače koja je sagrađena u prvom stoljeću prije Krista. Ona je posebno važna zbog prekrasnih freski, ali i misterioznih podzemnih tunela.

RAVELLO – MJESTO U KOJEM JE WAGNER TRAŽIO INSPIRACIJU

Ravello se smjestio visoko na liticama Amalfi obale, gleda na Tirensko more i ponosno nosi nadimak Grad glazbe. Svojim zapanjujućim krajolikom nadahnuo je mnoge pisce, glazbenike i umjetnike kao što su Richard Wagner i D. H. Lawrence koji su upravo ovdje stvarali svoja najveća umjetnička djela. Mnogi kažu da je Ravello jedan od najljepših gradova na Amalfijskoj obali. Krase ga luksuzne vile, bujni vrtovi, srednjovjekovne ulice i drevne kamene staze.

Ravello je također domaćin istoimenog glazbenog festivala koji se smatra jednim od najboljih događaja u zemlji. Glazbeni grad nudi atrakcije poput vile Cimbrone, vile Rufolo, veličanstveni auditorij Oscara Niemeyera i općenito vrlo živahnu kulturnu scenu. 

Slatki specijalitet kojeg ovdje morate kušati je “delizia al limone”. Radi se o desertu u kojem se žuta boja limuna tako dobro sljubljuje sa suncem koje grije poluotok Sorrento. Zvuči vam jako fino? Istog je takvog okusa. Svakako vrijedi osjetiti dah glamura, očaravajući planinski ambijent, eleganciju i sofisticiranost koja u Ravellu izvire iz svakog kamena. 

POSITANO – ŠARENI GRADIĆ U KOJI ĆETE SE ZALJUBITI NA PRVI POGLED

Većina turista posjećuje slavne gradove poput Rima, Firence, Venecije i Milana, ali najljepša mjesta zapravo su slikovita sela i gradići u kojima duh Italije živi u svakom kamenu. Vertikalno smješten na planini Monti Lattari, Positano će vas očarati šarenim panoramskim pogledima, žutim, crvenim i bijelim mediteranskim kućama, šljunčanim plažama i beskrajnim morskim plavetnilom.

Ovaj gradić na obali Amalfi prepoznatljiv je po dramatičnoj panorami, punoj šarenih kućica, u čijem se podnožju nalaze čarobne plaže na kojima svake godine ljetuju turisti željni glamura. Arhitektura Positana bogata je srednjovjekovnim građevinama koje kao da izniču iz samih stijena. Sam grad je postao međunarodno popularan pedesetih godina prošlog stoljeća nakon što ga je John Steinbeck spomenuo u Harper’s Bazaaru… 

Jeste li posjetili Cinque Terre, pet talijanskih sela o čijoj ljepoti se priča u cijelome svijetu?

Nevjerojatni pogled na Mediteran koji se pruža s litica i kuća uklesanih u stijene je nešto što ćete pamtiti i bez gledanja u razglednice ako vas put ikada navede u pet talijanskih sela o čijoj ljepoti se priča u cijelome svijetu! Obala, pet sela i okolna brda dio su nacionalnog parka čijem šarmu nije uspio odoljeti niti UNESCO koji je još 1997. godine uvrstio Cinque Terre na popis svjetske baštine. Putni Kofer donosi priču o prekrasnim mjestima unutar nacionalnog parka Cinque Terre, u kojima živi pravi duh Italije.

PODIJELI: