Od šarenih kućica okruženih pašnjacima do impresivnih naselja u zagrljaju planina: upoznajte najljepša austrijska sela

Čarobna austrijska sela koja morate posjetiti
piše Putni Kofer

Svima su već dobro poznate ljepote šarmantne Austrije, od predivnih metropola poput Salzburga i Beča do prekrasnih planina prekrivenih bjelinom snijega i okruženih bogatim zelenim šumama. Kada se uputimo u manje poznata mjesta koja se ne nalaze na glavnim austrijskim cestama i putevima, dolazimo do neotkrivenih blaga koja samo čekaju priliku da nas obore s nogu. Čarolija koja je obuzela takva sela i gradiće daje im vječan izgled naslovnica poznatih bajki, a u nastavku se sami uvjerite u to koliko je zarazna i prekrasna atmosfera koja tamo vlada. Ovo su najljepša austrijska sela i manje poznata mjesta koja morate posjetiti!

London u vrijeme adventa postaje čarobna zimska bajka: klizališta, skulpture od leda, vidikovci, sajmovi... Evo zašto ga zaista vrijedi posjetiti!

ADMONT

Šarmantni gradić Admont smjestio se usred Nacionalnog parka Gesaeuse, oko sat vremena vožnje od jednog od najpoznatijih austrijskih gradova, Hallstatta. U koje god doba godine se ovdje našli zasigurno ćete se oduševiti, ali zimsko razdoblje svakako sa sobom nosi ugođaj koji u nama izaziva posebno veselje. Okruženi bijelim planinama i ulicama ukrašenim raznobojnim lampicama i božićnim motivima, poželjet ćete da ta čarolija nikada ne prestane.

Jedan od najpoznatijih motiva ovog mjesta jest benediktinska opatija Admont, osnovana 1704. godine. Premda zgrada ima veliki arhitektonski značaj, prave se ljepote kriju u njezinoj unutrašnjosti, u jednoj od najljepših knjižnica u Europi. Nju krasi tipična barokna ljepota i pastelne freske koje zajedno čine jedinstven izgled opatije. Kada se na kraju dana odlučite prošetati pitoresknim ulicama grada nemojte zaboraviti odmoriti u nekom od simpatičnih kafića i uživati u šalici kave ili tople čokolade.

HEILIGENBLUT

Za mnoge jedno od najljepših mjesta u Austriji, Heiligenblut se nalazi nasuprot planine Grossglockner, najvišeg vrha Alpa istočno od prijevoja Brenner. Svi oni koji žele upoznati pravu prirodu Austrije te uroniti u tipični planinski mir, neće požaliti ako posjete ovaj idiličan kraj usred visoke alpinske ceste dugačke 48 kilometara. Ona vodi do vrtoglavih visina, prolazeći kroz Nacionalni park Tauren.

Nećete moći vjerovati koliko priroda može biti lijepa i moćna kada putem ugledate snježne proplanke, veličanstvene šume i zaleđena jezera. Planinska sela i gradići poput Heiligenbluta će vas osvojiti svojim idiličnim izgledom te nasmiješenim domaćinima. U ovom mjestašcu možete uživati u raznim zimskim sportskim aktivnostima, ali i istraživanju povijesnih ruda zlata u alpskom rudarskom selu u dolini Fleiss.

MITTELBERG

Prolazeći austrijsko-njemačkom granicom moći ćete uživati u pogledu na impresivna planinska prostranstva koja se pružaju predivnim Kleinwalsertalom. Do njega i njegova četiri sela možete doći putujući iz Njemačke, a pogled s preko 1200 metara nadmorske visine oduzet će vam dah.

Ovu je planinsku dolinu 1270. godine naselila etnička skupina Walser, porijeklom iz Švicarske, a njihov specifičan dijalekt je do danas očuvan. Neodoljivo seoce okruženo je netaknutom prirodom u kojoj će se svatko poželjeti isključiti iz užurbanog stila života te se stopiti s prekrasnom planinom i svježim gorskim zrakom.

ST. WOLFGANG

Sve više turista je u potrazi za najljepšim, ali još uvijek neistraženim austrijskim prostranstvima i skrivenim gradićima, ali kada otkriju St. Wolfgang, znat će da se trud isplatio. Niti sat vremena udaljen od Salzburga, ovaj se pitoreskni ljepotan smjestio usred idiličnog pejzaža uz tirkizno jezero Wolfgangsee, podno planinskog diva Schafberg.

Od svih atrakcija, ova je predivna gora svakako najpopularnija, a tome pridonosi i nevjerojatan pogled koji se s nje pruža. Ipak, St. Wolfgang je poznat i po mnoštvu sadržaja koji se tamo nude, a od njih su svakako najzanimljivije vožnje balonom te razni vodeni i zimski sportovi.

I ZA KRAJ JEDAN GRADIĆ – VELIČANSTVENI INNSBRUCK

Innsbruck se nalazi u samom srcu Alpa u regiji Tirol, i to na 574 metara nadmorske visine s kojih ponosna gleda na mnoga kulturna bogatstva i sportske avanture koje se tamo odvijaju. Gradić je poznat po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, a to se može vidjeti i na Zlatnom Krovu Carske palače. Osim toga, tirolski muzej Panorama nudi spektakularan pogled na poznatu olimpijsku skakaonicu Bergisel. Zbog toga će vam mnogi reći kako je Innsbruck najljepše posjetiti tijekom hladnijih mjeseci kada cijelim krajem zavladaju zimski sportovi poput skijanja i snowboardanja.

PODIJELI ČLANAK