Ničija zemlja usred Afrike: zaboravljeni pustinjski teritorij, velik kao New York i London zajedno, niti jedna država ne želi

Ilustracija (Foto: Unsplash)
piše Putni Kofer

Da se dvije zemlje, ponekad i tri, spore oko nekog teritorija, polažu na njega pravo i ne mogu se dogovoriti čiji je, to smo davno navikli. Takvih slučajeva imamo i u našoj zemlji i u bližem susjedstvu, a neki od aktualnih sporova na svijetu traju desetljećima, bez naznake da će uskoro biti riješeni. No, postoje i dijelovi planeta koji ne pripadaju niti jednoj zemlji. Jedan od najneobičnijih je područje Bir Tawil koje se nalazi između Egipta i Sudana, a koji niti jedna od te dvije države ne naziva svojim. Štoviše, ni ne žele ga i nije ih briga kome će pripasti! U nastavku otkrijte zanimljivu povijest ove “terre nullius”, odnosno ničije zemlje usred Afrike.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

“BUNAR VISOKE VODE” PROTEŽE SE DUŽ GRANICE IZMEĐU EGIPTA I SUDANA

Bir Tawil, što u prijevodu znači “bunar visoke vode”, nenaseljeno je područje površine oko 2060 četvornih kilometara. Proteže se duž granice Egipta i Sudana, no administrativno ne pripada niti jednoj od te dvije države. Često se spominje zajedno sa susjednim Hala’ib trokutom, pa ga se naziva i Bit Tawil trokut, premda ima oblik četverokuta. No dok Hala’ib obje zemlje smatraju dijelom svog teritorija, Bit Tawil ne želi ni jedna. Često se opisuje kao jedino nastanjivo kopneno mjesto na svijetu koje ne pripada niti jednoj državi, jer su druga područja sa sličnim statusom ona s teškim klimatskim uvjetima, primjerice na Antarktici.

NEOBIČAN STATUS KORIJENE VUČE IZ BURNE PROŠLOSTI AFRIKE

Ovaj neobičan status korijene vuče u burnoj povijesti ovog područja. Današnja politička granica između Egipta i Sudana uspostavljena je 1899., a administrativna 1902. godine. Egipat priznaje granicu s kraja 19., a Sudan ovu s početka 20. stoljeća, koje nisu sasvim jednake. Tako obje zemlje smatraju da je Hala’ib dio njihova teritorija, a susjedni Bir Tawil nije. Iako je Bit Tawil nenastanjen, njime kao povremeni stanovnici prolaze pripadnici nomadskih plemena Ababda i Bishari, a otkriveni su i napušteni ilegalni rudnici.

VRUĆA PUSTINJSKA KLIMA I LJETNE TEMPERATURE IZNAD 45 STUPNJEVA

Klima Bir Tawila je, prema Köppenovoj klasifikaciji, vrlo vruća pustinjska klima. Tijekom ljetnih mjeseci, otprilike tri četvrtine godine, temperature mogu premašiti 40 stupnjeva celzijevih. U najtoplijim mjesecima često prelaze i 45 stupnjeva. Zato je u siječnju ugodno s prosječnih 26 stupnjeva tijekom dana. No, iako ovo ne zvuči kao idealna klima, ona nije razlog što je područje nenastanjeno jer iste vremenske uvjete ima i susjedni Hala’ib i druge afričke zemlje u tom dijelu svijeta.

NEKI SU POKUŠALI BIR TAWIL PROGLASITI SVOJIM, NITKO IH NIJE SHVATIO OZBILJNO

S obzirom da ima status teritorija koje nije pod ničijom jurisdikcijom, bilo je pokušaja individualaca i organizacija da zauzmu područje i proglase “mikronaciju”. Niti jednu od njih međunarodna zajednica nije shvatila ozbiljno, a s obzirom na težak teren i opasno okruženje, nitko se u Bir Tawilu nije duže zadržavao. Štoviše, većina je “proglašenja” objavljena s druge lokacije, nakon povratka iz Bir Tawila. Najpoznatiji samoproglašeni vladar ovog područja bio je farmer iz Virginije Jeremiah Heaton.

Ovaj je 38-godišnjak 2014., nakon što je dobio potrebnu dokumentaciju od egipatskih vojnih vlasti, krenuo na tešku 14-satnu ekspediciju kroz zabačene kanjone i nazubljene planine. Naposljetku je stigao na ničiju zemlju Bir Tawil i pobjedonosno postavio zastavu. Učinio je to kako bi svojoj kćerki Emily za rođendan omogućio da postane prava princeza.

PODIJELI ČLANAK