Slavno talijansko jezero mjesto je nestvarne ljepote koja stoljećima inspirira umjetnike, a ne mogu mu odoljeti ni najveće holivudske zvijezde

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Ako tražite romantiku, aktivni odmor u predivnoj prirodi, povijest, šarmantne trgove, uličice i promenade, predivne vile s botaničkim vrtovima i nestvarno lijepe vidikovce, ova destinacija ima sve to i još više. I nije na drugom kraju svijeta, nego blizu. Naime, jezero Como, u originalu Lago di Como ili Lario, u susjednoj nam Italiji, idealno je odredište za sve koji traže destinaciju iz snova. “Ne znam za nijedno drugo mjesto gdje je prisutnost nebesa očitija”, navodno je ustvrdio skladatelj Franz Liszt kad je svojedobno opisivao jezero. I definitivno nije jedini kojeg je očarala njegova ljepota. Jezero Como jedna je od glavnih atrakcija Italije.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

JEZERO COMO TREĆE JE NAJVEĆE JEZERO U ITALIJI

Jezero Como treće je najveće jezero u Italiji. S površinom od 146 kilometara četvornih, od njega su veći samo jezera Garda i Maggiore. Smješteno je podno Alpa, a karakterizira ga neobičan oblik – slova y – koji može zahvaliti djelovanju ledenjaka i rijeke Adda. Jezero se može pohvaliti sa 160 kilometara obale i jedno je od najdubljih u Italiji. Mjestimice je duboko 425 metara te je peto najdublje u Europi.

Unatoč svojoj veličini, unutar jezera postoji samo jedan otok, Isola Comacina, a poznato je i po svojim vjetrovima. Južni vjetar Breva puše poslijepodne, Tiviano, sjeverni, navodno samo po noći i ujutro.

CENTAR PROIZVODNJE SVILE S VLASTITIM ČUDOVIŠTEM

Jezero Como ima i svoje vlastito čudovište. Ono se zove Lariosauro, od milja Larrie, a ime je dobilo po prethistorijskom reptilu Lariosaurus balsami čiji su fosilizirani ostaci pronađeni nedaleko od samog jezera. To je biće prvi put viđeno 1946. godine. Te su godine dva lovca prijavila da su vidjela stvorenje prekriveno ljuskama dugačko od 10 do 12 metara. Larrie je posljednji put navodno viđena 2003. godine.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Jezero Como je i centar proizvodnje svile u Italiji. Kako se točno dudov svilac našao tamo nije jasno, no jedna priča kaže da su ga u 6. stoljeću prokrijumčarila dva svećenika. Ozbiljnija proizvodnja svile počela je tek u 15. stoljeću, a i dan danas tamo postoji prestižna škola na tu temu, osnovana u 19. stoljeću. 

NA OBALI JEZERA IZGRAĐENO JE VIŠE 2000 PREKRASNIH VILA

Jezero Como poznato je po predivnim vilama. Na njegovoj obali rasuto ih je najmanje 2000, a neke od njih prava su umjetnička djela s botaničkim vrtovima. Neke su i u vlasništvu bogatih i slavnih. Možda je najpoznatiji vlasnik jedne od tamošnjih vila George Clooney, a nekretninu su tamo imali ili još uvijek imaju i Madonna, Richard Branson, Sylvester Stallone, Gianni Versace, Ronaldinho, Julia Roberts, David Beckham i Catherine Zeta-Jones.

Jezero je isto tako i omiljena destinacija za snimanje filmova. Oceanovih dvanaest, Casino Royale, Drugi muškarac, Ratovi zvijezda II: Klonovi napadaju samo su neki od filmova koji su snimljeni na jezeru ili u njegovoj okolici. 

LJETI SE U JEZERU MOŽE KUPATI, ALI VODA JE HLADNA

Jezero i njegova okolica vrve sadržajima. Nude doslovno sve što srce poželi – od uživanja u prirodi, vožnji brodom, kupanja, posjećivanja divnih zdanja, sela i gradića, a cijena koja se plaća definitivno je gužva. Riječ je o jednoj od najpopularnijih ljetnih destinacija u sjevernoj Italiji, pogotovo od kraja svibnja do kraja rujna, čak i unatoč tome što je poznato po najvećoj količini kiše u Italiji. Ako se želi izbjeći gužve, tvrde upućeni, preporučuje se posjet u travnju ili listopadu.

Plivanje je ipak rezervirano za najtoplije mjesece, srpanj i kolovoz. Naime, voda u jezeru je hladna. Unatoč tome plaže su brojne (ima i niz bazena na otvorenom), popularni su i vodeni sportovi, ali i ribolov. Kad smo već kod ribe, na jelovniku će se na jezeru Como obavezno naći iduća dva riblja jela – risotto con il Pesce persico (rižoto s grgečom) i Missoltini, jelo spravljeno od ribe koja obitava u jezeru.

JEZERO OKRUŽUJE 215 IMENOVANIH VRHOVA I PREDIVNI GRADOVI I SELA

Krajolici oko jezera poznati su po svojoj ljepoti. Naime, područje oko jezera Como dom je čak 215 imenovanih vrhova, a planinari mogu uživati u 250 kilometara označenih staza. No, područje je krcato i urbanim, kulturnim i povijesnim sadržajima. Naime, na obali jezera rasuto je ukupno 24 sela i gradova. Jedan od najposjećenijih, središte jezerskog područja je Como. Iznimno su popularni i Bellagio, Varenna te Tremezzina koja je dom dviju najljepših vila na jezeru, vile Balbianello i vile Carlotta. Na popis ‘obavezno posjetiti’ mnogi uvrštavaju i Menaggio, Loveno i Nobiallo.

PODIJELI ČLANAK