Tri prekrasna grada na jugu Španjolske u kojima stanovnici zimi nose kratke rukave, a temperature plešu oko 20 stupnjeva

Granada, Španjolska
Granada, Španjolska (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Španjolska je mozaik ljepote, sastavljen od užurbanih velikih gradova koji su zadržali dušu i opuštenu atmosferu, malih gradića i sela od kojih svako ima svoju priču, prekrasnih plaža, palača, muzeja i prirode koja oduzima. Svi ti dijelovi mozaika zajedno čine gotovo savršenu sliku jedne od turistički najpopularnijih zemalja na svijetu. Glavni grad Madrid i katalonska prijestolnica Barcelona turistički su šampioni, ali ako ste ih posjetili i želite dublje zagrebati u priču o ovoj fascinantnoj zemlji, svakako vrijedi posjetiti jug Španjolske!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Za razliku od iznimno vrućeg ljeta, u ovim zimskim danima temperature su idealne za istraživanje i često se penju iznad 15°C, pa je možda trenutno najbolje vrijeme za putovanje. Drevne rimske ruševine, maurske palače, luksuzna odmarališta, flamenco izvedbe i rustikalne taberne samo su neka od čuda koja vas čekaju u ovom slikovitom kutku Španjolske. U nastavku smo izdvojili 3 nevjerojatna mjesta koja će potaknuti vašu žudnju za lutanjem!

GRANADA: FASCINANTNA MAORSKA PALAČA I BESPLATNI TAPASI UZ PIĆE

Smještena na obroncima planine Sierra Nevada i na ušću četiriju rijeka, Granada je jedan od najšarmantnijih španjolskih gradova. Najljepši je u proljeće i rano ljeto, kad se u njegovim brojnim parkovima zašareni cvijeće i život se gotovo u potpunosti preseli na ulice, no i u zimskim mjesecima je jednostavno neodoljiv. Maurska palača Alhambra oduševit će vas svojim šarenim keramičkim pločicama, pomno oblikovanim ukrasima na prozorima, oslikanim svodom, nevjerojatnim dvorištem…

Turistički obilazak svakako uključuje i divnu katedralu, gradske ulice i trgove, ali i živahne restorane i barove. Granada je jedan od rijetkih gradova koji njeguje kulturu besplatnih tapasa, a to znači da ćete u barovima i kafićima uz svoje piće dobiti neki snack i da vam ga nitko neće naplatiti. Divan način za provesti večer, zar ne?

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

KORDOBA: VIJUGAVE, POPLOČANE ULIČICE SREDNJOVJEKOVNOG GRADA ODUZIMAJU DAH

Dok je Granada bila posljednja prijestolnica Al-Andalusa, Córdoba je bila njegova prva. Omejidski Kalifat ovdje je trajao 300 godina do 1030., a tijekom tog razdoblja, Córdoba je postala jedan od najvećih gradova u Europi, sa 100.000 stanovnika, 300 džamija, velebnih palača i mnogih prekrasnih zgrada koje su danas pod zaštitom UNESCO-a. Grad također ima zadivljujući 2000 godina star rimski most preko rijeke Guadalquivir koji se pojavio u Igri prijestolja.

Posjetite džamiju Mezquita koja se smatra jednim od najvećih svjetskih djela islamske arhitekture. Ona je ujedno i podsjetnik na vremena kada su muslimani, židovi i kršćani živjeli mirno jedni pored drugih i na taj način obogaćivali svakodnevni život grada. Za sve gurmane, preporučujemo posjet neobično lijepoj tržnici Mercado Victoria na kojoj ćete pronaći baš sve, od meksičkih buritosa, argentinskih empanada pa sve do ribljih i mediteranskih specijaliteta po kojima se ova zemlja uistinu ponosi.

SEVILLA: GRAD FLAMENCA TOLIKO JE LIJEP DA JE I OBIČNI TRG POPULARNA INSTAGRAM LOKACIJA

Glavni grad Andaluzije i četvrti najveći grad u zemlji po mnogima je i najromantičniji španjolski grad. Ima tri lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, to su prekrasna palača Alcázar, impresivna seviljska katedrala i Glavni arhiv Indija, koji čuva vrijedne predmete iz povijesti španjolskog carstva. Palača i katedrala obavezne su turističke postaje, a posjetiteljima je omiljeni i glavni gradski trg Plaza de España koji je zbog svoje ljepote česta scenografija Instagram fotografija iz ovog grada.

Umjetnost flamenco plesa potječe upravo iz Andaluzije, pa je Sevilla idealan grad za posjetiti jednu od plesnih predstava, a u njemu se nalazi i Muzej flamenca za one koji žele doznati više o povijesti tog strastvenog plesa. Muzeji, trgovi, parkovi, palače… Toliko je toga za vidjeti u Sevilli pa za posjet svakako odvojite više dana i prepustite se njegovoj magičnoj i zaraznoj atmosferi.

View this post on Instagram

A post shared by ! IG ⊕ SEVILLA ® (@ig_sevilla_)

PODIJELI ČLANAK