Najljepše skriveno mjesto na moru: mistično naselje Lubenice u kojem vlada nebeski mir

Plaža Lubenice otok Cres
piše Putni Kofer

Svi znamo da je naša obala prepuna skrivenih bisera koje se isplati potražiti jer donose odmak od turističke vreve, no jeste li znali da na otoku Cresu postoji naselje staro preko četiri tisuće godina, koje se smjestilo 378 metara nad morem i u kojem žive samo 3 stanovnika? Ono što će vas osvojiti kod mjesta Lubenice su litice koje ga okružuju i na kojim se dijelom i smjestio, s beskonačnim pogledom na morsku pučinu i prekrasnu šljunčanu plažu koja je nebrojeno puta zasluženo proglašena jednom od najljepših plaža na svijetu.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

OTOK CRES I LEGENDA O IMENU MJESTA LUBENICE

Prema riječima stanovnika, u ovom pitoresknom i pomalo mističnom naselju vlada nebeski mir, a za njegovo ime je zaslužna lijepa kraljeva kćer. Prema legendi o nastanku mjesta, u davnim vremenima na otoku Cresu je živio kralj koji je imao kćer Ljubicu. S obzirom na to da je svoju kćer htio udati u elitnu obitelj, nije mu se svidjelo kada je mlada kraljevna uzvratila ljubav mladiću koji nije odgovarao svim njegovim kriterijima.

Naime, u nju se zaljubio mladić s brda na kojem se danas nalazi grad, a kralj nezadovoljan njenom odlukom istjerao ju je iz utvrde. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim te je mjesto dobilo ime po njoj – Ljubljenice. Pod talijanskom vlašću kasnije je preimenovano u Lubenice zbog lakšeg izgovaranja, a prema brojnim izvorima, Talijani nisu ni mogli izgovoriti naziv Ljubljenice.

PLAŽA SVETI IVAN – JEDNA OD NAJLJEPŠIH PLAŽA NA SVIJETU

Jedna od najvećih atrakcija za sve posjetitelje zasigurno je plaža sv. Ivan koja se smjestila u skrovitoj uvali i koja je zbog svoje ljepote često motiv na turističkim razglednicama otoka Cresa. Iako se radi o jedinstvenoj šljunčanoj plaži, do nje je poprilično teško doći. Može joj se prići brodom, što je jednostavnija verzija, ali i uskim puteljkom hodajući za što će vam trebati gotovo sat vremena, a natrag vjerojatno i dvostruko dulje zbog uzbrdice. Plaža je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa te je idealna za miran odmor jer zbog nepristupačnosti kupači nisu mnogobrojni ni u srcu turističke sezone.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

SVETA LJUBAV I MAJA BLAGDAN

Bajkovito mjesto na otoku Cresu otkrila je cijelom svijetu pjevačica Maja Blagdan 1996. godine spotom za pjesmu ‘Sveta ljubav’ koja je predstavljala Hrvatsku na izboru za pjesmu Eurovizije u norveškom Oslu. Bio je to najbolji plasman Hrvatske na Euroviziji, a i odlična promocija za relativno zapostavljene Lubenice.

PODIJELI ČLANAK