Miran odmor bez buke, smrada, stresa i kilometarskih kolona: na ove tri prekrasne destinacije automobili nisu dopušteni

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Udarni dio sezone u punom je jeku pa se sve mediteranske države, od Hrvatske pa sve do Grčke, Turske, Španjolske i Italije, suočavaju s prenapučenim plažama i velikim prometnim gužvama. No, diljem Europe postoji i ona druga strana turizma, odnosno mjesta na kojima su automobili zabranjeni. Takva odredišta su idealna za sve oni koji žele odmor bez zvukova motora i gužve, daleko od užurbanosti modernog života. U nastavku smo izdvojili tri prekrasne destinacije koje pružaju priliku da se povežemo s prirodom i ponovno uskladimo s njenim ritmovima.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

HYDRA, GRČKA

Grčka je zasigurno jedna od najboljih destinacija za ljetni godišnji odmor, kako zbog svoje jedinstvene tradicije i ukusne hrane, tako i zbog beskrajnog plavetnila koje okružuje njezine otoke. Osim popularnih odredišta poput Mykonosa i Santorinija, postoji nekoliko skrivenih dragulja u blizini, među kojima se ističe Hydra, očaravajući otočić koji na savršen način spaja prošlost i sadašnjost.

Hydru karakterizira predivna priroda koja se sastoji od strmih brdašaca, kristalno čistog mora i slikovitih pješčanih plaža. Otok je poznat i po svojoj arhitekturi koja datira iz 18. stoljeća te je zbog svoje očuvanosti proglašen nacionalnim spomenikom Grčke. Hydra je također bila omiljeno odredište mnogih umjetnika i intelektualaca koji su se ovdje provodili po nekoliko tjedana godišnje kako bi pronašli inspiraciju za svoja djela.

Otočić je toliko mali da automobili na njemu nisu dopušteni, osim onih nužnih, kao što su vozila hitne pomoći i vatrogasci. Ljudi su tamo navikli šetati i, osobito stariji stanovnici, „jahati” svoje magarce. Plaže na Hydri su spektakularne, s kombinacijom svjetlucavog pijeska i malih kamenčića, uronjene u besprijekoran, netaknuti okoliš, gdje se možete potpuno povezati s prirodom.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

PORQUEROLLES, FRANCUSKA

Na obali Francuske rivijere, nedaleko od grada Hyères, smješten je Porquerolles, čarobni mediteranski otok čija ljepota ostavlja bez daha. Otok je proslavljen po svojim netaknutim prirodnim čarima i beskrajno plavim i kristalno čistim morem. Vođeni vizijom očuvanja, čelnici otoka zabranili su automobile, pa posjetitelji danas mogu istražiti prirodne ljepote pješke ili se prepustiti vjetru pedalirajući biciklima.

Veliki dijelovi otoka su zaštićeni prirodnim rezervatom, što ga čini savršenim mjestom za istraživanje prirode. Na Porquerollesu vas očekuju pješčane plaže koje se stapaju s kristalno čistim valovima, a duž obale strše stijene koje stvaraju dramatične vizure i prirodne staze idealne za šetnju. Uz to, zrak je ispunjen slatkim mirisima vinograda, čiji se bujni redovi pružaju po cijeloj njegovoj površini.

LOPUD, HRVATSKA

Nadomak Dubrovnika, poput bisera prosutih po pučini ispred najpoznatijih mediteranskih zidina, smjestili su se Elafiti. Čarobno je to i mirno otočje, naspram gužve i vreve urbanog središta južne Hrvatske. Na Elafitima život teče sporije, more je čisto i pristupačno, a buka i gužva daleko. 

Turistički najrazvijeniji i najposjećeniji otok u arhipelagu je Lopud , površine niti pet kilometara četvornih. Latinsko ime otoka je „Insula media“, odnosno srednji otok. Grci su ga zvali Delaphodi, Delafota ili Lafota. Ni na Lopudu nema automobila, a glavno naselje nosi ime kao i sam otok.

Pješčana plaža Šunj jedna je od najpoznatijih atrakcija otoka o kojoj su pisali i brojni svjetski mediji. Na otoku se nalazi niz vjerskih objekata, a ističu se i ruševine Kneževa dvora te španjolska tvrđava Sutvrač iz 1563. godine koja se nalazi na najvišem vrhu otoka Polačici visokom 216 metara. Mještani utvrdu, dugačku 50 i široku 25 metara, nazivaju Španjolka jer je, prema predaji, izgrađena španjolskim novcem.

PODIJELI ČLANAK