Ovo “sveto selo” doslovno je nastalo u golemoj stijeni! Danas je važno hodočasničko odredište i jedno od najimpresivnijih mjesta u Francuskoj

Foto: Getty Images
piše Martina Hrupić

U jednoj posebnoj dolini postoji jedno posebno mjesto u kojem se događaju čuda. Zvuči kao početak neke bajke, a u neku ruku tako i jest. Dolina se zove Dordogne, nalazi se u Francuskoj, a mjesto Rocamadour. I doista je posebno. Zovu ga ‘svetim selom’, uvršteno je na UNESCO-v popis svjetske baštine, a već stoljećima privlači hodočasnike, kako siromašne tako i kraljeve. Jedna je od postaja na famoznom Camino de Santiagu, a brojne posjetitelje osvaja i nadasve predivnim izgledom. Naime, ‘sveto selo’ doslovno je sraslo sa stijenama na kojima je rođeno.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

TRI RAZINE – GLAVNA ULICA, SVETIŠTE I DVORAC

Naselje se sastoji od tri različita nivoa, a sam izgled najbolje opisuje lokalna uzrečica: kuće na rijeci, crkve na kućama, stijene na crkvama, dvorac na stijeni. Prvi nivo, dakle, čine kuće i objekti uz tamošnju glavnu ulicu, prepunu restorančića i trgovina. Druga razina je ‘dom’ svetištu iz 12. stoljeća, u kojem se nalazi sedam kapelica, kao i bazilika te kripta. Na najvišem, trećem nivou nalazi se pak dvorac iz 19. stoljeća izgrađen na temeljima utvrde iz 14. stoljeća koja je podignuta s jednom jednim svrhom – obranom svetišta. Najnižu razinu sa svetištem spaja 216 stepenica. Nekada su ih vjernici, u znak pokore, prolazili klečeći, na koljenima. Danas posjetitelje, ako nisu u kondiciji, do cilja voze dva lifta.

SVETIŠTE NASTALO NA MJESTU GDJE JE PRONAĐENO NERASPADNUTO ZAKEJEVO TIJELO

Mjesto je steklo slavu u vjerskim krugovima nakon što je tamo, na mjestu današnjeg svetišta, 1166. godine pronađeno neraspadnuto, unatoč minulim stoljećima savršeno očuvano tijelo. Navodno se radilo o ostacima Isusova učenika Zakeja. To otkriće prometnulo je grad u jedno od najvažnijih mjesta hodočašća za srednjovjekovne kršćane. Vrhunac posjeta gradu za mnoge je definitivno Chapelle Notre Dame i tamošnja statuta Vierge Noire. Riječ je o kipu Djevice Marije izrezbarenom od drva oraha iz 12. stoljeću, a koje je poznato po čudesima koja mu se pripisuju.

Svako čudo koje se dogodi negdje u svijetu zahvaljujući njemu navodno oglasi željezno zvono iz 9. stoljeća koje se nalazi na stropu kapelice, i to samo od sebe, potpuno spontano, a navodno su mu ‘specijalnost’ čudesa na moru, odnosno zaštita od brodoloma. Isto tako, vrlo je zanimljiva i kapelica sv. Mihovila, koja je izdubljena u stijeni, odnosno ona nema ni krova ni zapadnog zida.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

CRTEŽI U ŠPILJI NASTALI 20 TISUĆA GODINA PRIJE KRISTA

Ako sve navedeno nije dovoljno, ovaj fascinantni grad nudi još sadržaja. Na turističkoj stranici spomenute doline posjetiteljima se, primjerice, preporučuje i posjet tamošnjem L’Hospitaletu za predivan vidik, ali i špilji Grotte des Merveilles koja se nalazi u blizini, i u kojoj se nalaze špiljski crteži za koje se smatra da su nastali 20 tisuća godina pr. Kr. Posjetitelje se poziva i da obrate pažnju na sokole koji polijeću ili pak se vraćaju u obližnji sokolarski centar ‘Rocher des Aigles’. Isto tako, obiteljima s djecom preporučuju posjet parku “La Forêt des Singes” u kojem živi oko 150 berberskih makakija.

FESTIVAL BALONA NA VRUĆI ZRAK I GODIŠNJA SEOBA STOKE

Inače, zainteresirani možda posjet gradu mogu kombinirati s nekim od tamošnjih događanja. To je primjerice, stoji nadalje na stranici, svakog posljednjeg vikenda u rujnu godišnji dvodnevni festival balona na vrući zrak “Les Montgolfiades” u kojem redovito uživa i po 20 tisuća gledatelja.

Drugi događaj je u proljeće, kada stotine ovca migriraju iz Rocamadoura na veće nadmorske visine radi godišnje seobe, pa se njima, ali i pastirima u tom petodnevnom hodu mogu pridružiti kako lokalno stanovništvo, tako i posjetitelji. Svakako, svi koji se nađu u Rocamadouru trebali bi probati i tamošnji istoimeni sir, koji je navodno odličan na tostu s malo meda, a prvi put se spominje u 15. stoljeću.

DORDOGNE POZNATA KAO ‘ZEMLJA 1001 DVORCA’

Regija Dordogne, dom ‘svetog sela’, možda nije na radaru turista u jednakoj mjeri kao neke druge francuske atrakcije (a konkurencija je doista velika u toj zemlji), no u tom je smislu potpuno nepravedno zanemarena, kažu upućeni. Naime, ona je dom brojnim srednjovjekovnim selima, crkvama, a može se pohvaliti i najvećim brojem špilja u cijeloj Francuskoj. Dapače, obiluje i zavidnim brojem primjera prethistorijskih špiljskih slikarija. U toj se regiji nalazi i u tom kontekstu svjetski slavna, no za posjetitelja zatvorena špilja Lascaux. Regija se može pohvaliti i zavidnim brojem dvoraca, a istoimenu dolinu nazivaju ‘zemlja 1001 dvorca’.

PODIJELI ČLANAK