Ovo su najljepše ulice na svijetu koje oduzimaju dah svojom arhitekturom, dekoracijama i šarmom

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nema nikakve sumnje da je poimanje ljepote vrlo subjektivna stvar, no u svijetu postoji niz atrakcija koje osvajaju sve promatrače svojom univerzalnom ljepotom. Takva mjesta su prava blaga koja nadilaze individualne ukuse i ostavljaju bez daha svakoga tko ih posjeti. Od slikovitih ulica Italije, preko šarmantnih portugalskih gradova, pa sve do pitoresknih britanskih naselja, u nastavku smo izdvojili najljepše ulice na svijetu koje su zasluženo osvojile prestižne nagrade i priznanja od strane globalnih medija, stručnjaka za arhitekturu, kao i običnih promatrača.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Rua Luís de Camões, Águeda, Portugal

Smješten u središnjem dijelu zemlje, grad Águeda jedno je od najšarmantnijih mjesta u Portugalu, s tradicionalnom arhitekturom, brojnim kulturnim atrakcijama i živahnim svakodnevnim životom. Njegova najprepoznatljivija atrakcija je ulica „Rua Luís de Camões”, koja je postala poznata po svojim šarenim kišobranima koji stvaraju spektakularan vizualni doživljaj. Ovaj izvanredan projekt poznat je kao „Agitágueda” ili „Festival kišobrana” (Festival do Guarda-Chuva) i privlači posjetitelje iz različitih dijelova svijeta.

View this post on Instagram

A post shared by idealista Portugal (@idealistapt)

Via Monte San Michele, Alberobello, Italija

U južnom dijelu Italije, pedeset i šest kilometara udaljeno od apulijskog lučkog grada Barija, nalazi se nevjerojatno područje koje privlači pažnju svojim jedinstvenim i neobičnim arhitektonskim čudima – trullijima. Ove male kamenite kolibe sa stožastim krovovima razasute su među stablima maslina s obje strane ceste, a njihov izgled podsjeća na magične utvrde koje smo kao djeca imali priliku gledati u Disneyevim animiranim filmovima. Trulliji su posebno brojni u gradu Alberobellu, gdje ih se otprilike 1.500, a za najbolju fotografiju preporučuje se posjet ulici „Via Monte San Michele” koju su mediji proglasili jednom od najljepših na svijetu.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Quai de la Poissonnerie, Colmar, Francuska

Colmar je proglašen najboljom europskom destinacijom za 2020. godinu, a često ga krase epiteti poput najljepši i najromantičniji grad na svijetu. Šarene kućice sa slikovitim fasadama i prepoznatljivim drvenim gredama, slatki mostići koji se protežu preko rijeke Lauch, divne slastičarnice, restorani i kafići koji vas mame svojim bajkovitim šarmom… Gotovo je nevjerojatno da jedno mjesto može biti toliko lijepo! Najljepša ulica u gradu je „Quai de la Poissonnerie”, koja često privlači turiste i ljubitelje fotografije koji žele zabilježiti ljepotu magičnog Colmara.

Fondamenta Pontinello Sinistra, Burano, Italija

Od graškasto zelene do jastog ružičaste, od oker do plave, od vatreno crvene do jarko žute boje, pogled na kuće u Buranu ostavlja bez daha i daje mjestu čaroban, gotovo bajkovit štih. Svaka kuća ovdje ima svoju boju koja ju već godinama izdvaja od drugih, a ulica koju ne smijete zaobići prilikom posjeta je „Fondamenta Pontinello Sinistra”. Svo to šarenilo nije slučajno, dapače, na otoku vladaju stroga pravila prema kojima stanovnici moraju obnavljati fasade svake dvije godine. Još od vremena prije Mletačke republike, Burano je bio dom skromnim ribarima, a legenda kaže da su kuće bile obojene svijetlim nijansama kako bi oni mogli vidjeti put kući kada magla prekrije lagunu.

View this post on Instagram

A post shared by IG ITALIA ® ???????? (@ig_italia)

Arlington Row, Bibury, Velika Britanija

Šarm i autentičnost, predivna priroda, povijest i kulturna baština, tradicionalna gastronomija, mir, opuštanje… Otprilike ovako možemo započeti priču o najljepšem engleskom selu koje već dugi niz godina osvaja posjetitelje diljem svijeta. Prekrasni Bibury nalazi se u okrugu Gloucestershire, u regiji Cotswolds, a poznat je po svojoj nevjerojatnoj ljepoti i fascinantnoj arhitekturi koja seže stoljećima unatrag. Baš poput prave razglednice, ovo selo je okruženo zelenim livadama i brojnim ribnjacima koji dodatno oplemenjuju krajolik, kroz njega prolazi pitoma rijeka te je svaki njegov kutak raj za fotografe. Obavezno posjetite ulicu „Arlington Row” koja osvaja šarmom i ljepotom!

PODIJELI ČLANAK