Najljepši njemački dvorci koje morate posjetiti barem jednom u životu

Fotografije: Shutterstock, Unsplash
piše Putni Kofer

Jeste li ikada sanjali o životu u dvorcu? Mnogi od nas odrastali su čitajući i obožavajući bajke, od Trnoružice do Pepeljuge, i umirali od želje da jednog dana poput svojih omiljenih junaka iz djetinjstva prošetaju tim velebnim građevinama. Povijesna istraživanja kažu da je Hrvatska najistočnija europska zemlja u kojoj su se gradili dvorci. Od njih 1000, koliko ih je bilo u 18. stoljeću, do danas ih je ostalo nešto manje od 200, no nevjerojatno zvuči činjenica da jedna zemlja ima preko 20.000 dvoraca koji se smatraju pravim remek-djelima graditeljstva. Da, govorimo o Njemačkoj, državi koja se može pohvaliti dugom poviješću ispunjenom izvanrednom umjetnošću, arhitekturom i veličanstvenom kulturom. Okruženi parkovima, šumama, jezerima, zelenim brežuljcima i zadivljujućim eko sustavima, ovo su najljepši njemački dvorci koje morate posjetiti!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

NEUSCHWANSTEIN: JEDAN OD NAJLJEPŠIH DVORACA NA SVIJETU

Smješten na vrhu stjenovite izbočine u jugozapadnoj Bavarskoj, predivni Neuschwanstein doslovno izgleda kao iz bajke. Mnogi će se složiti da smo upravo ovako zamišljali dvorce u djetinjstvu, stoga i ne čudi činjenica da je ovo arhitektonsko čudo poslužilo kao inspiracija za dvorac iz Disneyeve „Uspavane ljepotice.”. Danas je Neuschwanstein najposjećeniji dvorac u Njemačkoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu. Svake godine preko njegovih vrata prijeđe oko milijun i pol turista, a uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine. 

WARTBURG: PRVI NJEMAČKI DVORAC KOJI JE PROGLAŠEN MJESTOM SVJETSKE BAŠTINE UNESCO-A

Wartburg je zadivljujući srednjovjekovni dvorac u kojem možete istražiti pregršt artefakata iz bogate njemačke povijesti i umjetnosti. Stoji na stjenovitom vrhu s impresivnim pogledom na park i nizinu, a nalazi se nedaleko od grada Eisenacha u središnjoj Njemačkoj. Njegova je okućnica također fascinantna i sastoji se od brojnih drvenih kućica i šarmantnih dvorišta. Dok većinu vanjskih područja možete posjetiti besplatno, morat ćete kupiti ulaznicu da biste vidjeli unutrašnjost ove impozantne građevine.

HEIDELBERG: SIMBOL NJEMAČKOG ROMANTIZMA

Ruševine nekadašnjeg velebnog dvorca Heidelberg uzdižu se na stjenovitom brežuljku iznad sveučilišnog grada Heidelberga. Nekoć gotičko remek-djelo, dvorac je doživio burna vremena. Sagrađen je početkom 14. stoljeća, opljačkala ga je i spalila francuska vojska 1689. godine, a zatim ga je 100 godina kasnije pogodio grom. Za razliku od mnogih njemačkih dvoraca, ova predivna građevina nikada nije povratila svoju izvornu slavu i još uvijek leži u ruševinama. Ali njegove ruševine danas odišu posebnim šarmom i smatraju se simbolom njemačkog romantizma.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

ČUDESNI DVORAC HOHENZOLLERN SMJEŠTEN VISOKO U PLANINAMA

Slikoviti dvorac Hohenzollern potječe iz 19. stoljeća, a poznat je po tome što se u njemu nalazila pruska kraljevska kruna i velika zbirka umjetnina. Povjesničari kažu da je to jedan od najklasičnijih dvoraca u Njemačkoj, s veličanstvenim tornjevima i lokacijom na vrhu planine s koje se pružaju bajkoviti panoramski pogledi. Hohenzollern se nalazi u jugozapadnoj Njemačkoj u regiji Schwarzwald, između Bisingena i Hechingena. Ovdje lako možete provesti nekoliko sati istražujući mrežu prolaza, vrtnih staza i stubišta, a u dvorcu se nalazi i kraljevska riznica s izlošcima oružja.

LINDERHOF – BAJKOVITI DVORAC OKRUŽEN OPUŠTAJUĆIM ZELENIM POVRŠINAMA I FASCINANTNIM FONTANAMA

Jedan od najmanjih, ali i najljepših bavarskih dvoraca udaljen je 15 km od grada Oberammergaua poznatog po oslikanim kućama, 27 km od Garmisch-Partenkirchena i 95 km od Münchena. Izgradio ga je „ludi” kralj Ludwig II. koji je koristio ovo mjesto kao svoje osobno skrovište i rijetko je primao posjetitelje, ali to ga nije spriječilo da ukrasi Linderhof u velikim razmjerima. Iako ovo arhitektonsko zdanje nema dramatične kule s tornjevima, ima veliko stubište koje vodi do ulaza, raskošne vrtove i predivne fontane koje vrijedi vidjeti uživo. Njegova unutrašnjost također je impresivna te je izrađena od bjelokosti, platine, zlata i ostalih plemenitih materijala.

HOHENSCHWANGAU – BAVARSKI DRAGULJ KOJI ĆE VAS OSVOJITI NA PRVU

Hohenschwangau je dvorac iz 18. stoljeća koji je sagradio kralj Maximilian II. s pogledom na dolinu Hohenschwangau. Bio je ljetna i lovačka palača bavarske kraljevske obitelji, ali i dom djetinjstva kralja Ludwiga II. Četiri upečatljive ugaone kule i zidine s kruništem daju dvorcu srednjovjekovni izgled. Njegov dizajn je u stilu bidermajera i sadrži više od 90 murala Moritza von Schwinda i Ludwiga Lindenschmita. Dobro je znati da se Hohenschwangau i Neuschwanstein nalaze relativno blizu, tako da tijekom jednog putovanja možete posjetiti čak dva predivna dvorca.

LICHTENSTEIN: GOTIČKA GRAĐEVINA SMJEŠTENA NA IZLOŽENOJ LITICI S POGLEDOM NA ŠUMOVITU DOLINU

Koliko god naziv bio zbunjujući, dvorac Lihtenštajn nije u Lihtenštajnu, već u prekrasnom dijelu savezne države Baden-Württemberg u Njemačkoj. Konkretno, regija se zove „Švapska”, a dvorac se nalazi u dijelu kojeg mnogi ljudi nazivaju „Švapske Alpe”. Njegovo porijeklo seže u 1100. godinu, kada je pripadao gospodarima Lihtenštajna. Od tada je izvorna građevina dvaput uništena te je 1400. ponovno izgrađena. Osim fantastične arhitekture i nevjerojatnih pogleda, Lihtenštajn ima originalni namještaj iz 1800-ih i bogatu zbirku oružja. Drveni most koji povezuje glavnu kulu s dvorištem je nevjerojatan!

SCHWERIN: ARHITEKTONSKO REMEK-DJELO KOJE SE SASTOJI OD 653 SOBE I DESETINA ISTAKNUTIH TORNJEVA

Smješten na romantičnom mjestu na otoku u jezeru Schwerin, dvorac Schwerin jedan je od najboljih primjera historicizma u Europi. Iako njegovi korijeni sežu više od 1000 godina u prošlost, dvorac je oživio u sadašnjem obliku s pet krila kada je Frederick Franjo II, veliki vojvoda od Mecklenburg-Schwerina, naredio da se radovi na rekonstrukciji završe. Veličanstvena zgrada ima čak 653 sobe, koje su dekadentno ispunjene zlatnim detaljima. Ulaz je besplatan, što je definitivno bonus za one s ograničenim budžetom.

PODIJELI ČLANAK