Možete ih nabrojati? TOP 10 najvećih gradova na svijetu

Najveći gradovi na svijetu prema broju stanovnika
piše Ivan Fratrić

Užurbanost megagradova i njihova raznolika ponuda čini ih iznimno popularnim destinacijama za turističke posjete, ali i za život. Stoga, ne čudi podatak da trenutno gotovo 55 posto ukupne svjetske populacije živi u urbanim sredinama, a trend doseljavanja u gradove ne pokazuje znakove jenjavanja te se procjenjuje kako će do 2050. godine gotovo 70 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Evo koji su najveći gradovi na svijetu prema broju stanovnika!

10. OSAKA – 19 223 000 STANOVNIKA

Grad čije se ime može prevesti kao ‘’veliki brijeg’’ ili ‘’velika padina’’ i koji je nadaleko poznat po svojoj gastronomskoj ponudi te bogatoj i živahnoj kulturi, Osaka je drugi najveći grad u Japanu i deseti na popisu najvećih na svijetu. U jednom trenutku u svojoj povijesti bila je čak i prijestolnica, a nedugo nakon toga gradi se poznati dvorac Osaka koji je danas najpoznatija turistička atrakcija.

Budući da se radi o drugom najvećem gradu u Japanu, Osaka ima značajnu ekonomsku važnost za Zemlju izlazećeg sunca. Tako ćete ovdje pronaći središta za neke od najpoznatijih svjetskih kompanija poput Panasonica, Sharpa i Capcoma.

Nestajali su brodovi, podmornice, avioni, ribari... Koje tajne krije Bermudski trokut nedaleko od otoka Visa

9. PEKING – 20 035 000 STANOVNIKA

Glavni grad Narodne Republike Kine sa svojih 20 milijuna stanovnika našao se predzadnji na ljestvici najmnogoljudnijih gradova. ‘’Sjeverna prijestolnica’’ je prijevod njegovog imena, što i ne čudi jer je to grad koji je kroz svoju tisućljetnu povijest uvijek bio od velike važnosti za kineski narod.

Neke od najvećih znamenitosti Pekinga je kompleks Zabranjenog grada, trg Tiananmen na kojem su ugušene posljednje šanse za demokraciju u Kini 1989., a od modernih znamenitosti svakako valja spomenuti tzv. Ptičje gnijezdo, odnosno Pekinški nacionalni stadion koji je izgrađen u svrhu održavanja Olimpijskih igara 2008. godine.

8. MUMBAI – 20 185 000 STANOVNIKA

Budući da je Mumbai najveća luka Indijskog potkontinenta i Arapskog mora, ne čudi činjenica da je zasjeo na osmo mjesto ovog popisa. Nakon otvaranja Sueskog kanala, Mumbai počinje ekonomski cvjetati te postaje središtem trgovine i raznih vrsta industrija među koje ubrajamo i filmsku jer je Mumbai središte Bollywooda i čini 70% ukupnog indijskog filmskog outputa.

Grad uklesan u stijenama oduševljava turiste i zbunjuje arheologe: evo zašto je jordanski biser Petra jedna od najpoznatijih svjetskih atrakcija

Povijest grada seže u daleku prošlost, točnije u treće stoljeće prije Krista, a ime je dobio po božici Mumbadevi – zaštitnici autohtonog naroda koji živi na tom području. Ako se kojim slučajem nađete u Mumbaiju, nemojte ga zvati po njegovoj engleskoj inačici Bombaj. Brojni stanovnici smatraju da se radi o kontroverznom imenu koje će neke podsjetiti na negativno nasljeđe britanske kolonijalne vlasti.

7. DHAKA – 20 284 000 STANOVNIKA

Glavni grad Bangladeša ujedno je i kulturno, administrativno i ekonomsko središte zemlje. Radi se o izuzetno siromašnoj državi, a Dhaka je, uz lučki grad Chittagong, jedino urbano središte u kojem je centralizirana sva ekonomska aktivnost što rezultira masovnim priljevom stanovništva iz siromašnijih, ruralnih dijelova.

Nažalost, ovakav veliki priljev stanovništva u kombinaciji s nedostatkom adekvatne infrastrukture uzrokuje velike razine onečišćenja zraka koji je opasan po život ljudi. Osim po visokim razinama onečišćenja, Dhaka je poznata i kao ‘’grad rikši’’. Smatra se da je trenutno u gradu aktivno oko 400 tisuća ovih vozila koji su izvor egzistencije za mnoge njene stanovnike.

Zašto je Kip slobode zelen, a kruna ima baš sedam šiljaka? Ovih 9 stvari možda niste znali o slavnoj znamenitosti New Yorka

6. KAIRO – 20 485 000 STANOVNIKA

Kao i ostatak Egipta, grad Kairo živi od rijeke Nil na čijim se obalama razvijao i rastao kroz povijest. Ime je dobio od svog manje poznatog arapskog naziva al-Qāhirah što znači ‘’onaj koji podčinjava’’ ili ‘’onaj koji savladava’’ zbog vjerovanja kako su ratnici koji bi došli iz Kaira uništavali svoje neprijatelje gdje god bi došli ratovati.

Istočni dio grada njegov je najstariji dio koji je prepoznatljiv po svojih malim i zgusnutim uličicama te brojnim starim džamijama, dok je zapadni dio grada moderniji te je izgrađen po uzoru na Pariz. Ljubitelji hrane došli bi na svoje zbog zanimljive činjenice da se u njemu nalazi najveći food court na svijetu – Oasis, koji na 41 tisuću kvadratnih metara nudi široku paletu egzotične gastronomije.

5. MEXICO CITY – 21 672 000 STANOVNIKA

Glavni grad Meksika smatra se jednim od najbrže rastućih gradova na svijetu. Zanimljiva je činjenica da je država Meksiko dobila ime upravo po gradu te da će Meksikancima prva asocijacija na riječ ‘’Meksiko’’ biti grad, a ne država. Meksiko ima najveći gradski park, najstariju ulicu, najveće sveučilište i najveći broj muzeja u cijeloj Latinskoj Americi, a ovdje ćete pronaći čak četiri mjesta svjetske baštine zaštićene od strane UNESCO-a.

Ono što je također zanimljivo i pomalo zabrinjavajuće je činjenica da je grad izgrađen na koritu isušenog jezera kako bi se spriječile poplave koje su bile redovita pojava. Izravna posljedica izgradnje grada na takvom tlu je činjenica da Mexico City postupno tone, i to gotovo 9 centimetara na godišnjoj razini što predstavlja ozbiljnu opasnost za njegovu infrastrukturu.

4. SAO PAULO – 21 847 000 STANOVNIKA

Grad Svetog Pavla, kako su ga nazvali Portugalci, najmnogoljudniji je grad Južne Amerike, a i cijele zapadne polutke te je ujedno gospodarsko i industrijsko središte Brazila. Poznat je po svom nadimku ‘’Sampa’’, ali i kao ‘’Grad lagane kiše’’ zbog nestabilne klime zbog koje u svakom trenutku ste u opasnosti da pokisnete.

Uz to, San Paulo je metropola s najvećim brojem helikoptera po stanovniku na svijetu. Najčešće ih koriste gradski moćnici koji izbjegavaju kriminal i gužve na cestama. U samom centru nalazi se i jedna od najvećih plantaža kave u cijelom Brazilu čija se žetva obilježava posebnom manifestacijom.

3. ŠANGAJ – 26 318 000 STANOVNIKA

Streloviti rast Šangaja započinje u 19. stoljeću omogućavanjem trgovine sa Zapadom. U manje od sto godina postao je važno financijsko i poslovno središte Kine. Novim ekonomskim reformama koje su nastupile devedesetih godina prošlog stoljeća, Šangaj je doživio još veći procvat te je 2005. godine postao najveća robna luka na svijetu. Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u gradu je hram Chenghuang koji je posvećen razvoju Šangaja u ono što se pretvorio – jedno od najvažnijih gradskih središta na svijetu.

2. DELHI – 29 400 000 STANOVNIKA

Naseljen još od 6. stoljeća prije Krista, glavni grad Indije može se pohvaliti bogatim povijesnim nasljeđem (spominje se čak i u Mahabharati!), kao i titulom drugog najvećeg grada na svijetu. Šarenilo ove metropole najbolje opisuje činjenica da se u njemu nalaze najveće svjetske tržnice začina, voća i povrća na svijetu.

Isto tako, Delhi je drugi po redu glavni grad na svijetu po raznolikosti ptica, iza Nairobija u Africi. Ovdje ćete pronaći i jedini u svijetu muzej WC školjki te čak tri UNESCO-m zaštićena mjesta svjetske baštine (Crvene utvrde, Humajunove grobnice i minareta Kutab). Iako je kroz čitavu povijest bio utjecajan grad, Delhi je tek 1947. odlaskom Britanaca službeno postao glavni grad Indije.

1. TOKIO – 37 436 000 STANOVNIKA

Tokio je glavni grad Japana i najnaseljeniji grad na svijetu. U 17. stoljeću bio je tek maleno ribarsko selo imena Edo koji je počeo rasti s ustoličenjem šogunata Tokugawa. Na samom kraju 19. stoljeća prijestolnica carske vlasti seli se iz Kyota u Edo koji mijenja ime u Tokio, što u prijevodu znači ‘’istočna prijestolnica’’. Zbog velikog potresa koje je zadesio grad 1923. i američkog bombardiranja u II. Svjetskom ratu, trenutni urbani krajolik Tokija uglavnom je moderne i suvremene arhitekture, a starije zgrade su rijetke.

Budući da se radi o gospodarskom, financijskom, kulturnom i turističkom središtu Japana, Tokio obiluje kozmopolitskim duhom koji se očituje u jednom od niza podataka poput onog da se u njemu nalazi najveći broj restorana nagrađenih s Michelinovom zvjezdicom. Iako se radi o najvećem gradu na svijetu, razina kriminala u Tokiju iznimno je niska. To čini Tokio jednim od najsigurnijih gradova, pogotovo za turiste.

Znate li koji su najveći gradovi u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj živi 3.888.529 ljudi, imamo 1.480.423 kućanstva i 2.350.444 stanova. To je nova slika države prema popisu stanovništva iz 2021. godine, no što se dogodilo s popisom najmnogoljudnijih gradova? Saznajte koji su najveći gradovi u Hrvatskoj prema broju stanovnika.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: