Nima Splita do Splita: Grad glazbenika i najljepših žena na svijetu

Split
piše Putni Kofer

Ne postoji mjesto na svijetu koje je toliko puta opjevano u pjesama svojih stanovnika kao Split, grad u kojem su rođeni brojni istaknuti glazbenici i sportaši, grad umjetnosti, kulture i raskošne arhitekture. Priča o gradu Splitu traje već punih sedamnaest stoljeća, otkako je rimski car Dioklecijan podignuo svoju carsku rezidenciju i ljetnikovac.

Dioklecijanova palača danas je jedna od najpoznatijih antičkih građevina na svijetu, a grad Split najveći u Dalmaciji i drugi u državi, poznat zbog bogatog kulturnog nasljeđa i Rive kao centra svih političkih, društvenih i zabavnih događanja.

POVIJESNA JEZGRA GRADA: PALAČA KAO GRAD

Ono što fascinira gotovo svakog gosta koji dođe u grad pod Marjanom je činjenica da danas u Dioklecijanovoj palači ljudi žive i rade, što čini rimsku građevinu jedinstvenom takvom u Europi i svijetu. Naseljavanje Palače i organizirani gradski život unutar nje započeo još u VI. stoljeću kada je predstavljala svojevrsno utočište prognanom stanovništvu nakon rušenja Salone.

Otok s kojeg se ni Robinson Crusoe više ne bi želio vratiti u civilizaciju

Danas pločice s prezimenima na vratima zamjenjuju table s natpisima apartmani i sobe, wine and cheese barovi, turističke agencije, suvenirnice… Preostali autohtoni stanovnici prisjećaju se ‘starih dana’ kada su poznavali sve svoje susjede i kada su ulicama Palače odzvanjali dječji smijeh i igra, a danas je takvih sve manje zbog turizma i komercijalizacije povijesne jezgre grada.

VULKANSKA PRIČA O BRDU IZNAD SPLITA

Split kao i mnogi drugi gradovi obiluje legendama, mitovima i pričama, koje se još i danas pripovijedaju s jednakim žarom kao i prije nekoliko tisuća godina. Jedna od takvih je vatrena priča o Marjanu koja kaže da je park-šuma Marjan nekoć bio – vulkan.

Naime, zbog sumporne vode koja se nalazi u podnožju Marjana, koja je karakteristična isključivo za vulkanska područja, mnogi vjeruju da je Marjan bio vulkan, a tome u prilog ide i činjenica da naziv Marjan dolazi od grčke riječi ‘Marulianus’, što u prijevodu znači ugasiti.

Čuvari Jadrana: Najljepši hrvatski svjetionici za uživanje u predivnoj prirodi i ugodnoj samoći

Vjerovali u legende ili ne, jedno je sigurno, grad podno Marjana danas je prepoznat kao svjetska turistička destinacija i turistički centar Dalmacije. Velika glazbena diva Tereza Kesovija davne 1964. je otpjevala stihove ‘Nima Splita do Splita’, a većina će se složiti da je to doista tako, zar ne?

Romantični Trakošćan: spomenik ljubavi koji je proglašen jednim od najljepših dvoraca u Europi
PODIJELI: