Nedaleko od Šibenika: mistični otočić na kojem rastu banane i vladaju patke, a o njima brinu fratri i njihovi novaci

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Hvar, Brač, Cres, Lošinj, Vis, Rab, Korčula, Mljet… Ta zvučna imena hrvatskih otoka poznata su svima, a svake godine milijuni turista iz svih dijelova svijeta pristižu kako bi se divili njihovim prirodnim ljepotama, uranjali u kristalno čisto more i opuštali na rajskim plažama. No, malo je onih koji znaju za mistični otočić Visovac koji se nalazi u istoimenom jezeru na području Nacionalnog parka Krka. Visovac je dug svega 200, a širok 150 metara, te ga možete cijeloga istražiti za samo nekoliko minuta. Na njemu su pronašli dom fratri i njihovi novaci, brojne egzotične vrste biljaka i životinja, a svi oni koji ga posjete kažu da je život ovdje poput neke druge dimenzije, bez buke automobila, stresa i gužve svakodnevice.

Jedno od najneobičnijih sela na svijetu skriveno je visoko u planinama, u njemu nema signala za mobitel, a broji samo sedam kuća sa slamnatim krovovima

OTOČIĆ VISOVAC BLISTA NA POVRŠINI PREDIVNOG VISOVAČKOG JEZERA

Visovac se nalazi usred toka rijeke Krke u jednom od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Još od davne 1445. godine na njemu se ponosno uzdiže franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke. Njihova prisutnost obogaćuje ovo idilično okruženje, stvarajući jedinstvenu ambijentalnu cjelinu koju krase prekrasan krajolik i nevjerojatna ljepota.

Na Visovcu danas žive i djeluju franjevci, koji s velikom ljubavlju njeguju prekrasne vrtove i zelene površine. Uspješno uzgajaju nekoliko stabala banana i čuvaju bogatu kolekciju koja se nalazi u Samostanskom muzeju. Ovdje se može pronaći jedna od prvih tiskanih knjiga na svijetu, sablja Vuka Mandušića, replika poznate slike Marije Magdalene s djetetom, ferman turskoga cara Murata i druga dragocjena sakralna blaga, zajedno s 195 biljnih vrsta i raznim životinjama poput paunova i kornjača. Ako budete imali sreće, možda ćete naići na fratra koji će vas ljubazno počastiti svojom domaćom rakijom.

TIJEKOM BURNE POVIJESTI VISOVAC JE BIO I OSTAO OTOKOM MIRA I MOLITVE

Kroz burnu povijest, Visovac je ostao utjelovljenje mira i molitve, a franjevački samostan postao je tvrđava duhovnosti i vjere. Njegov značaj kao jednog od temeljnih stupova opstanka Hrvata te zaštite hrvatskog nacionalnog identiteta neizbrisivo ostaje urezan u kolektivnu svijest, pa ga danas posjećuje i veliki broj hodočasnika.

Mali, umjetni otočić usred jezera mjesto je na kojem možete obići tri zemlje u nekoliko sekundi na najsjevernijoj trostrukoj granici na svijetu

U prekrasnoj crkvi Gospe Visovačke, otvorenoj za sve posjetitelje, očarava oltar sa slikom Gospe koja drži Isusa, a uz njih su prisutni sveti Franjo i sveti Ivan Krstitelj. Ovo umjetničko remek-djelo su prije više od pola tisućljeća donijeli franjevci iz Kraljeve Sutjeske u Bosni. Taj povijesni trenutak obilježava doba turskih osvajanja u vrijeme Kandijskog rata kada je Visovac pretrpio pljačku, a franjevci su bili primorani pobjeći u samostan sv. Lovre u gradu Šibeniku.

VISOVAC MOŽETE POSJETITI IZLETNIČKIM BRODOVIMA

Do otočića je danas moguće doći izletničkim brodovima koji kreću sa Skradinskog buka i Roškog slapa. Cijeli izlet traje oko dva sata sa zadržavanjem od 30 minuta na Visovcu, a imat ćete priliku prošetati prekrasnim parkovima, istražiti franjevački samostan, crkvu i vrijedni muzej. Izlet brodom sa Skradinskog buka do Roškog slapa, trajanje 4 sata, također uključuje polusatno razgledavanje Visovca. Vrijeme polaska brodova i cjenik pogledajte ovdje.

PODIJELI ČLANAK