Nevjerojatni park u obliku karte svijeta ručno je izradio samo jedan čovjek. Trebalo mu je 25 godina, a danas je omiljena turistička atrakcija

Foto: Verdenskortet
piše Putni Kofer

Što kažete na laganu šetnju od Hrvatske, preko Danske pa sve do Španjolske, skok do SAD-a pa istraživanje Australije i Afrike? I sve to u samo jednom danu? Upravo je to moguće Danskoj! Park Verdenskortet cijeli je oblikovan poput karte svijeta, što mu ime u prijevodu s danskog i znači. Ovaj park se nalazi na obali jezera Klejtrup u blizini grada Viborg, a iza njegove gradnje krije se nevjerojatna priča. Sve je kontinente ručno uredio samo jedan čovjek i za to mu je trebalo punih 25 godina!

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

DODATNI SADRŽAJI U PARKU: PROSTOR ZA PIKNIK, PONIJI, MINI GOLF…

Put oko svijeta na koji vodi ovaj park upotpunjen je brojnim sadržajima, poput dječjeg igrališta, čamaca za vožnju jezerom (koje u ovom slučaju “glumi” ocean), kafićem i restoranom, a tu su i tereni za mini golf, prostor za piknik,  jahanje ponija i druženje s raznim životinjama.

Park se poput atlasa rasprostire obalom, a cijela karta svijeta leži na obalama jezera i prepuna je zelenila i otvorenih prostora. Park se prostire na 4000 četvornih metara, dimenzije ove prirodne karte su 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 kilometara u stvarnom svijetu.

LOKALNI FARMER NAŠAO JE KAMEN ZANIMLJIVOG OBLIKA I TO GA INSPIRIRAO DA “IZRADI” CIJELI SVIJET

Fascinantna je činjenica da je cijeli park izgradio samo jedan čovjek, i to potpuno sam. Njegovo ime je Søren Poulsen. Taj je lokalni farmer 1943. godine radio na isušivanju okolnih livada kad je naišao na kamen čiji ga je oblik podsjetio na oblik poluotoka Jutland. To ga je nadahnulo da pronađe i izgradi i druge oblike koji odgovaraju kontinentima, otocima i poluotocima na Zemlji. Tijekom zimskim mjeseci polagao je komade kamena na led. Na proljeće, kad bi se led otopio, kamenje je ostajalo na tom mjestu i tako je malo pomalo karta svijeta dobivala konačni oblik.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

PARK JE UREĐIVAO 25 GODINA, OD 1944. SVE DO SVOJE SMRT 1969. GODINE

Poulsen je rođen 1888. godine upravo na zemljištu na kojem je kasnije izgradio kartu svijeta. Kao mladić preselio se u SAD, gdje je živio 20 godina. Po povratku u rodni grad ovaj ljubitelj geografije imao je ideju da zemljište pretvori u voćnjak, no na kraju je na njemu stvorio jedinstveni park koji postoji i razveseljava ljude i danas.

Park je uređivao punih 25 godina, od 1944. sve do svoje smrti 1969. godine. Preminuo je u 81. godini, što znači da je posao započeo u pedesetima. Neke od njegovih ideja uistinu su bile genijalne, ali i fizički zahtjevne jer je pojedino kamenje koje je selio težilo više od tone, a koristio je samo bazične, primitivne alate.

SVAKA JE ZEMLJA OBILJEŽENA MALOM ZASTAVOM

Karta svijeta u parku Verdenskortet omiljeno je odredište za izlete s djecom u Danskoj, ali vole ga i odrasli. Na karti nema Antarktike, a sjeverna hemisfera je označena na dva mjesta, osiguravajući bolji dojam točnih udaljenosti između zemalja. Crveni stupovi označavaju ekvator, a svaka država predstavljena je malim zastavicama. Granice između pojedinih država SAD-a označene su žutim kockama.

PODIJELI ČLANAK