Pod morem kod Cipra skriva se nevjerojatna podvodna šuma koja broji čak 93 skulpture, a pojedina su stabla teška i po 13 tona

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Ako ste u potrazi za doista nevjerojatnim muzejom, onim u kojem ćete moći uživati u predivnim podvodnim prizorima, jedan od takvih nalazi se na Cipru. Riječ je o Muzeju podvodne skulpture Ayia Napa – MUSAN (Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa – MUSAN) koji se nalazi nedaleko plaže Pernera u gradu Ayia Napa. Muzej se sastoji od 93 podvodne skulpture koje čine tzv. podvodnu šumu i prvi je te vrste na Mediteranu, a postavio ih je svjetski poznat umjetnik Jason deCaires Taylor. Instalacija podvodnog parka, koji čine i velika stabla teška i po 13 tona, koštala je oko milijun eura, a muzej je otvoren 2021. godine.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

PODVODNI MUZEJ NA CIPRU: CILJ INSTALACIJE JE ISPITIVANJE ODNOSA ČOVJEKA I PRIRODE

Cilj instalacije je istražiti odnos čovjeka i prirode, s naglaskom na klimatske promjene, gubitak staništa i zagađenje, ali i izazivanje osjećaja nade i odgovornosti, objasnio je svojedobno njegov tvorac. “Narativ propitkuje hoće li iduća generacija reinterpretirati simbiotski odnos čovječanstva i prirode kako bi omogućila bolju ravnotežu u korist njegovanja krhkih ekosustava, naglašavajući kako pozitivna ljudska intervencija u oceanima može oblikovati održiviju i produktivniju budućnost“, navodi se na stranici muzeja.

SVAKA JE SKULPTURA NA DNO POSTAVLJENA POMOĆU DIZALICE

Stvaranje podvodnog muzeja bio je izazovan pothvat. Svaka od skulptura, koje su izrađene od PH neutralnih i neškodljivih materijala, na morsko je dno instalirana uz pomoć dizalice. Postavljene su na različite dubine, a ideja je da s vremenom i same postanu nositelj tamošnjeg ekosustava, odnosno stanište na nekad praznjikavom dijelu podmorja. Isto tako, stabla su raspoređena tako da instalacija izgleda kao put kroz gustu podvodnu šumu, dok neki dijelovi postavljenog drveća plutaju tik ispod površine mora.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

ŠUMA JE POSTAVLJENA NA DUBINI OD 8 DO 10 METARA, A DIO SE MOŽE VIDJETI I S OBIČNOM MASKOM

Taylor je na ovom projektu radio nekoliko godina, a trebao se, prema planu, otvoriti 2020. godine. No, zbog pandemije sve je odgođeno za godinu kasnije. Podvodni muzej na Cipru počinje na samoj obali, ima fizički ulaz na spomenutoj plaži, s koje put vodi prema mjestu zarona, na kojem stoji plutajuća platforma. Postav mogu razgledati i ronioci, ali i ljubitelji snorklanja jer je savršena vidljivost na pojedinim mjestima i do 20 metara u dubinu.

Skulpture se nalaze na dubini od osam do 10 metara, a između drveća mogu se vidjeti djeca u igri, od kojih neka u ruci drže kameru koju su, objašnjeno je, uperila u ljudski rod. Šuma se prostore u duljini od 170 metara, a iskustvo ronjenja ili snorklanja u njoj traje oko sat vremena. Posjetitelji Musana svoj dolazak u muzej, pa čak i ako će samo snorklati, moraju rezervirati, odnosno dogovoriti preko nekog od tamošnjih ronilačkih škola i klubova.

AUTOR JE SVJETSKU SLAVU STEKAO PRVIM PODVODNIM PARKOM NA SVIJETU

Jason deCaires Taylor nagrađivani je kipar, ekolog i profesionalni podvodni fotograf. U svom se radu i inače prvenstveno fokusira na promicanje zaštite okoliša i isticanje učinka klimatskih promjena. Podvodne muzeje i parkove kreira već gotovo dva desetljeća te je na morsko dno postavio više od 1200 umjetničkih djela. Svake godine njegove muzeje i parkove koji su rasuti diljem cijelog svijeta posjeti oko pola milijun ljudi. Svjetsku je slavu stekao još 2006. godine, nakon što je napravio prvi svjetski podvodni park, kod zapadne obale Grenade. Taj svjetski poznati podvodni park skulptura, Moilinere Bay Underwater Sculpture Park, čak je proglašavan jednim od svjetskih čuda, a kumovao je proglašenju tog područja mora zaštićenim.

GRAD-RESORT S IMPRESIVNIM PARKOM SKULPTURA I NA KOPNU

Sam muzej nalazi se kod grada Ayia Napa. Riječ je o najvećem resort odredištu na Cipru koje ima kapacitet od čak 27 tisuća kreveta u više od 175 hotela i apartmana različitih vrsta. Na području grada nalazi se i 27 plaža. Za one koji ipak nisu za podmorje, hvaljeni se park skulptura nalazi i na suhom. Riječ je o Ayia Napa parku skulptura (Ayia Napa Sculpture Park), na istoku grada. On trenutno broji više od 200 skulptura koje je izradilo 140 umjetnika iz cijelog svijeta.

PODIJELI ČLANAK