Indijansko pleme koje odolijeva civilizaciji: stanovnici najizoliranijeg sela na svijetu zabranili su dolazak turistima

Turistima zabranili dolazak: Selo Supai uspješno odolijeva civilizaciji
Foto: joojoob27 / Shutterstock
piše Putni Kofer

Stotinama godina teško dostupno selo Supai u američkoj saveznoj državi Arizona, skriveno ispod ruba slavnog Grand Canyona, dom je “ljudi Plavo-zelenih voda”, Havasu Baaja, ili kako su danas poznati – indijanskog plemena Havasupai. Neposredno iznad sela nalaze se prekrasni, veliki zeleno-plavi slapovi čija voda stoljećima navodnjava polja kukuruza, tikvica, graha i tako omogućava ovom plemenu da preživi unatoč udaljenosti od civilizacije.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

DO SELA SUPAI MOŽE SE DOĆI ISKLJUČIVO PJEŠKE, NA KONJU ILI MAGARCU, I TO STRMOM NIZBRDICOM DUGOM GOTOVO 13 KILOMETARA

Supai je najizoliranije mjesto u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama, a nastanjuju ga isključivo članovi ovog plemena. Do sela se može doći samo pješke, hodati treba gotovo 13 kilometara po strmoj nizbrdici, za što je potrebno oko šest sati. Druga je opcija koristiti konja ili magarca. I pošta se u selo doprema na taj način – paketi se ukrcavaju na magarce i spuštaju strmim puteljkom u Supai.

Rezervat plemena Havasupai prostire se na 76.112 hektara na južnom rubu Grand Canyona, a osnovan je 1880. Pleme Havasupai dio je naroda Hualapai, a miješali su se i s plemenom Hopi. Njihovo ime označava plavo-zelene vode izvora u njihovu rezervatu, a od osamdesetih godina prošlog stoljeća priznati su kao suverena indijanska nacija i sami donose zakone koji se tiču članova plemena.

PRIRODA I IZOLIRANOST POČELI SU PRIVLAČITI TURISTE I AVANTURISTE

Pleme Havasupai govori svojim vlastitim jezikom, bave se poljoprivredom, a poznati su i po umjetnosti i izradi svakodnevnih predmeta. Plemenom upravlja plemensko vijeće, izabrano sukladno plemenskom ustavu. Vijeće ima sedam članova, a na njegovu je čelu trenutno žena, Eva Kissoon.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

Impresivna ljepota prirode i jedinstveni, tradicionalni način života počeli su u Supai privlačiti sve više turista, koji su hodanje do sela smatrali planinarskom avanturom i izazovom, a neki su do njega dolazili i na magarcima. Planinarenje, kupanje pod slapovima pa uživanje u zvjezdanom nebu na mjestu bez trunke svjetlosnog zagađenja: Supai se brzo našao na listi želja brojnih putnika i avanturista.

Na web stranici Arizone i sada stoji poziv na uživanje u prekrasnim, rajskim vodopadima u Supaiju. No, pleme ima i vlastitu stranicu na kojoj jasno stoji: posjete su zabranjene, a ta je odluka plemenskog vijeća produljena, zasad, do lipnja 2022. Navedena su i stroga pravila za posjet i niz preporuka za sigurniji silazak do sela i boravak u njemu.

PODIJELI ČLANAK