Babina guzica, Gačice, Špičkovina i Putini: 4 naselja u Hrvatskoj koja svojim imenima privlače i nasmijavaju putnike

Urnebesno smiješna imena mjesta u Hrvatskoj
piše Putni Kofer

Anus i Pornic u Francuskoj, Batman u Turskoj, Fucking u Austriji, Dildo u Kanadi, Ass u Ukrajini… Svojim nazivima mnoga nas mjesta u svijetu iznenađuju i nasmijavaju, a svi koji ih posjete, zastanu na trenutak i fotografiraju se za uspomenu. Osim svjetskih atrakcija, u Hrvatskoj također možemo pronaći neobična imena gradova i sela koja nas svojim arhaičnim i prilično smiješnim nazivima vraćaju u neka stara vremena. Izdvojili smo 4 naselja koja privlače i nasmijavaju brojne putnike, a kriju i bezbroj zanimljivih priča koje tek treba ispričati!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

BABINA GUZICA

Nenaseljeni otočić u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, Babina guzica nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Kornati, njegova površina iznosi 0,012 km², a ime je dobio, naravno, po babinoj guzici. Ovaj neobičan naziv otoka nasmijava brojne stanovnike i turiste, a prošle je godine Ante Jurić iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku za HRT objasnio kako su imena određenih mjesta i otoka u povijesti nastajala iz puke slučajnosti, anegdotalno. ”Možda se nekome ribaru dogodio nekakav nemili događaj u blizini tog otoka ili mu se u trenutku prosvjetljenja dogodila neka asocijacija i onda se to počne kotrljati” – tvrdi Jurić.

View this post on Instagram

A post shared by Mario Buljan (@mariobuljan_._._)

Kornati su otočna skupina u sjevernoj Dalmaciji, smještena između šibenskih otoka na jugoistoku i zadarskih na sjeverozapadu. Iz daljine izgledaju kao velika kamena pustinja jer su obrađene parcele i voćnjaci izvan pogleda koji se pruža s mora, a krški kamenjar zauzima čak 85 posto kopnenog dijela arhipelaga. Cijelo ovo područje sačinjava 89 otoka, otočića i grebena pa se Kornati smatraju najrazvedenijim dijelom obale u Sredozemlju. Prava je sreća da tamo nitko ne živi jer reći da si iz Babine guzice – sigurno ne bi bilo zabavno!

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

GAČICE

Smješteno u Varaždinskoj županiji nedaleko od Ivanca, živopisno selo Gačice dom je za nešto manje od 400 stanovnika. Ako je vjerovati legendi, ime je dobilo u periodu kada su Turci osvajali ovim područjima, ali kad su stigli do ovog malenog mjesta – hrabri stanovnici su ih uspjeli potjerati. Tako su Turci dok su bježali nosili svoje gaće na štapovima pa su dosjetljivi mještani odlučili na ulazu staviti tablu Gačice.

View this post on Instagram

A post shared by Mihej Ivančan (@mihejsinsta)

Stanovnici su već navikli na to da ih zadirkuju pa su spremni šaliti se na svoj račun. “Kad padne jača kiša, u Gačicama bude poplava. Kad nekoga pitaju gdje je rođen i kad odgovori u Gačicama, misle da se šali”, ispričali su Večernjem listu. S obzirom na to da se veliki broj ljudi iz godine u godinu iseljava, u selu kažu da se njihove gaćice smanjuju i da bi mogli uskoro postati tangice.

ŠPIČKOVINA

Špičkovinu, naseljeno mjestašce u sastavu grada Zaboka u Hrvatskom zagorju, popularizirao je 2013. godine tadašnji premijer, a današnji predsjednik Zoran Milanović nakon što ju je spomenuo u negativnom kontekstu. O porijeklu imena zapravo nema puno podataka, ali zato ima legendi i priča zbog kojih je do pravih podataka nekada teško doći.

View this post on Instagram

A post shared by Zoran Vrcan Stankovic (@zoranvrcanstankovic)

”Pretpostavlja se, jer je i u crkvenim knjigama tako zapisano, da je Špičkovina dobila ime po obitelji Špiček o kojoj se ne zna puno jer je nestala. Ono kaj se zna po pričanju ljudi, da je ta zadnja obitelj imala kćer koja je imala govornu manu, pa je, kak bi mi rekli u Zagorju, švistavo govorila. Priča koju sam ja čula od pokojnog Josipa Crneka kaže da je ta djevojka došla do njive k ženama koje su žele i sjela do njih. Imala je široke haljine, a nisu se nosile gaće. Bilo je vruće i hladila se rekavši ”nek mi se zrači moj špiček” – ispričala je zamjenice gradonačelnika Zaboka za portal Zagorje.

PUTINI

Nedaleko od bisera hrvatskog turizma, Rovinja, sa svojih pedesetak stanovnika maleno mjestašce Putini proteklih je dana zbog situacije između Rusije i Ukrajine postalo jedno od popularnijih naselja u Hrvatskoj. U Putinima ne živi nitko s prezimenom Putin, dok ih u susjednom mjestu ima, a mještani su za RTL izjavili kako ne znaju zašto se baš njihovo selo zove tako.

View this post on Instagram

A post shared by RTL DIREKT (@rtldirekt)

Putina ne vole, ali zato vole pizzu ”Putini” iz lokalne pizzerije, a ruskom su predsjedniku poslali i jednu poruku: “Nek dođe u Putine, poklonit ću mu afričku šljivu, jer izgleda da mu je to problem. Moguće, moguće da to, svoje frustracije rješava na taj način. Pisala bi mu mail, ali nisam mogla naći kontakt. I svašta bi mu napisala”, kazala je za RTL Direkt Ileana Banić.

PODIJELI ČLANAK