Vatreno privlačan jug Italije: grad nad kojim se uzdiže moćni vulkan najbolje će vam dočarati sve ljepote Sicilije

Catania Sicilija
piše Putni Kofer

Vidjeli ste vječni grad Rim, divili se Veneciji, razgledali Milano? Obožavate Sardiniju, znate za Amalfi obalu i Toskanu? Vrijeme je da upoznate neuništivu Cataniju, drugi po veličini sicilijanski grad na jugu Italije u kojem izraz „la dolce vita” poprima potpuno drugačije značenje. Na prvi pogled to je samo jedan običan velegrad s pomalo neurednim ulicama, sivim i crnim fasadama nastalim korištenjem vulkanskog kamena, nepredvidivog prometa, velikih temperatura i stanovništva s kojim se vrlo vjerojatno nećete razumjeti. No čim krenete u obilazak i posljednje zrake sunca u danu utonu u san, Catania se pretvara u sve ono što ste ikada zamišljali o Italiji. Evo što sve posjetiti i doživjeti u Cataniji, crnom biseru Sicilije koji otvara malu škrinjicu prepunu čarolija i ispunjava srce svakog posjetitelja!

ŠARENO NEBO NAD CATANIJOM: ULICA PREPUNA KIŠOBRANA U RANIM JUTARNJIM SATIMA JE LOKALNA TRŽNICA, A POPODNE SE PRETVARA U NAJLUĐU ULICU U GRADU

Cijeli grad živi na ulicama prepunim detalja, Sicilijanci opušteni i modno upečatljivi, gotovo svaka kamena ljepotica krije mjesto u kojem se želite zaustaviti i nazdraviti životu, miris hrane širi se posvuda, zvuk Italije odzvanja iz svih smjerova… Baš onakve Italije koju volimo gledati u filmovima, slušati na radiju, kušati na stolovima.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u gradu nalazi se u samom centru, a riječ je o ulici ukrašenoj šarenim kišobranima koji privlače pozornost svakog prolaznika. U ranim jutarnjim satima ovdje lokalci trguju domaćim voćem, povrćem i ribom, a u popodnevnom terminu ona se pretvara u pravu oazu najluđe gradske zabave. Pizza, pasta, pivo, vino, glasna muzika, DJ-evi… Ovdje ćete poželjeti ostati satima.

Sedam svjetskih destinacija na koje morate otputovati ako baš jako volite biljke

POVIJEST IZVIRE NA SVAKOM KORAKU

Samo nekoliko metara od ulice ukrašene šarenim kišobranima započinje La Via Etnea, jedna od najvažnijih gradskih ulica u kojoj se nalazi većina trgovina. Spaja glavni gradski trg Piazza Duomo s parkom Gioeni, a usmjerena je prema vulkanu Etni po kojem je i dobila ime. Omeđuju je prekrasne zgrade u baroknom stilu i impresivne crkvice kojih u ovom sicilijanskom gradu ne nedostaje. Posebno se ističe katedrala posvećena svetoj Agati, jedna od najljepših gradskih znamenitosti. Nekoliko puta je uništena i obnovljena zbog jakih potresa i erupcija vulkana, a nastala je na ruševinama starih rimskih kupališta.

Dok istražujete povijesnu jezgru grada, ne propustite posjetiti i Teatro Romano, ostatke nekadašnjeg rimskog kazališta koje je nastalo u drugom stoljeću prije Krista. Prošetajte glavnim gradskim trgom Piazza Del Duomo, posjetite dvorac Ursino koji je sagrađen u 13. stoljeću kao dio Kraljevine Sicilije, jedinstveni kompleks benediktinskog samostana Monastero dei Benedettini i Porta Garibaldi, monumentalna vrata posvećena kralju Ferdinandu IV i njegovoj supruzi Maria Carolina.

GRAD PREPUN SLONOVA: OVA JE ŽIVOTINJA PRIKAZANA U MITOLOGIJI, SIMBOLICI I POPULARNOJ KULTURI

Catania je moćna, vibrantna, živahna i elegantna u isto vrijeme, a iako je kroz povijest nekoliko puta bila u potpunosti uništena zbog potresa i vulkanskih erupcija s Etne, svaki put se kao feniks uzdigla još ljepša i snažnija, zahvaljujući slonu koji od pamtivijeka bdije nad svojim gradom. Slonu? Slonove ćete sresti posvuda, od suvenirnica do impozantnih skulptura i kipova po trgovima, a simboliziraju snagu i sigurnost sicilijanskog naroda od najvećeg aktivnog vulkana u Europi.

Odisejev otok: Najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok čijoj ljepoti su se divili čak i bogovi

NIJEDAN PUT NA SICILIJU NIJE POTPUN BEZ POSJETA JEDNOM OD NAJVEĆIH EUROPSKIH VULKANA – ETNA

2013. godine planina Etna na Siciliji postala je još jedno od mjesta zaštićenih UNESCO-om kao „najaktivniji i najpoznatiji vulkan na svijetu”. Zapravo, povijest vulkana obuhvaća pola milijuna godina, od čega je dokumentirano posljednjih 2.700 godina. Njegove česte erupcije nerijetko su praćene velikim tokovima lave, ali rijetko predstavljaju opasnost za naseljena područja.

Planina Etna nalazi se na visini od 3329 metara, a moguće ju je obići organiziranim turističkim turama koje kreću iz centra grada. Ako ste ljubitelj čudesnih i jedinstvenih prirodnih krajolika, zasigurno ćete uživati u jednodnevnom izletu i planini s koje se pruža nevjerojatan pogled na Cataniju. Za penjanje na Etnu potrebno se je slojevito obući jer temperatura se razlikuje i po 20 stupnjeva u odnosu na podnožje, povratna karta iznosi oko 30 eura, a za dodatnih 30 eura možete se popeti posebnom žičarom do najviše točke dozvoljene za turiste.

KAKO JE KOLAČ U OBLIKU ŽENSKIH GRUDI POSTAO SIMBOL SICILIJANSKOG GRADA

Mnogi restorani u Cataniji u svojoj ponudi imaju neobičan lokalni specijalitet – Minni di Sant Aita (grudi svete Agate). Radi se o slatkom kolačiću u obliku ženskih grudi prekrivenim jednom „bradavicom” od trešnje. Ovaj sicilijanski desert smiješnog imena i oblika iza sebe ima ozbiljnu i zanimljivu priču te izvrstan okus. Naime, Sveta Agata je zaštitnica grada Catanije i slavi se svake godine jednom od najvećih vjerskih procesija u Italiji između 3. i 5. veljače.

Grad slavnih zidina, soli i kamenica: evo zašto morate posjetiti Ston, raj na jugu Hrvatske u kojem vrijeme sporije teče

Prema srednjovjekovnoj predaji, Agata je živjela kao kršćanka u Cataniji tijekom razdoblja intenzivnog vjerskog progona. Kada je mlada djevojka odbila moćnog rimskog guvernera, on to nije dobro prihvatio. Budući da se nije mogao oženiti 15-godišnjakinjom, koja je svoje djevičanstvo posvetila Bogu, on je pretjerao, odrezavši joj grudi i bacivši je u zatvor. Njoj u čast danas lokalno stanovništvo priprema kolač koji simbolizira taj strašan događaj, a Sveta Agata je postala zaštitnica dojilja, oboljelih od raka dojke i žrtava silovanja.

SVI SU LUDI ZA ULIČNOM HRANOM

Sicilija je i otok dobre hrane! Prilikom posjeta Cataniji bio bi grijeh ne probati delicije lokalne sicilijanske kuhinje. Ulična hrana posebno je popularna u ovome gradu, a na brojnim štandovima, tržnicama i zalogajnicama obavezno kušajte Arancino (kuglice riže punjene umakom, premazane krušnim mrvicama i pržene u ulju), Cipollina (pecivo punjeno lukom, šunkom, mozzarellom i rajčicama) i Cartocciata (peciva punjena mozzarellom, šunkom i maslinama ili patlidžanom).

Pasta, pizza, domaće namirnice uzgojene na vulkanskom tlu, svježi morski plodovi… Prepustite se jednom od gotovo 1000 restorana kojima se Catanija ponosi, a prije odlaska u ugostiteljski objekt dobro je znati da ćete na većini mjesta na ukupan račun morati platiti dodatnu naknadu za postavljanje stola, otprilike od 1 € do 5 € po osobi.

“Posjetiti Italiju, a ne vidjeti Siciliju je kao da uopće niste vidjeli Italiju jer Sicilija je ključ svega” – pisao je još davne 1787. Johann Wolfgang Goethe. Buon appetito i uživajte na najvećem otoku Sredozemnog mora koji je na glasu kao najljepši mediteranski otok na kojem vlada slatki život („dolce vita”) i slatka besposlenost („dolce niente”). Ljudi ovdje žive opuštenim životom koji naginje skladnom hedonizmu i svakodnevnom ritmu koji ne poznaje užurbanost pa je Catania idealno mjesto za uživanje svim osjetilima!

PODIJELI: