Otkrijte gradić u kojem rijeka ljubi more, obožavaju ga nautičari i Bill Gates, a cijeli je centar zaštićeni spomenik kulture

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Smješten u uvali u kojoj rijeka ljubi more, Skradin je grad u kojem svaki korak kroz kamene uličice priča nevjerojatnu priču o slavnoj povijesti, netaknutoj prirodi, tradiciji i starim običajima koji se štuju generacijama. Mjesto je to u kojem s jednakim osmjehom i gostoljubivošću dočekuju Billa Gatesa, koji ovamo dolazi svake godine, i usputnog prolaznika koji je došao upoznati njihov grad. Prekrasan pogled na njegove krovove, ponosni kampanel i brodice uredno složene u marini pruža se s autoceste i popularnog odmorišta uz Dalmatinu. Otkrijte ovaj nerazvikani biser Jadrana i dopustite da vas osvoje njegova jednostavnost i ljepota. Ako se pitate što vidjeti u Skradinu, u nastavku donosimo odgovor!

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

ANTIČKA SCARDONA U POVIJESTI JE BILA VAŽNO TRGOVAČKO I PROMETNO SREDIŠTE

Skradin je jedan od najstarijih hrvatskih gradova, a u antici je nosio ime Scardona. U starom Rimu bio je važna luka i trgovačko središte, a nakon što je razrušen i opustošen obnavljaju ga Hrvati i nazivaju Skradin. Napadali su ga Avari, Turci i Mlečani, privučeni njegovim odličnim položajem i bogatstvom plodne zemlje i pitke vode, a ta burna i bogata povijest danas je utkana u njegovo kulturno i povijesno nasljeđe koje je vidljivo u svakom kutku ovog šarmantnog gradića.

CIJELA GRADSKA JEZGRA SKRADINA ZAŠTIĆENI JE SPOMENIK KULTURE

Cijela je gradska jezgra Skradina zaštićeni spomenik kulture. Glavna je gradska pjaca Trg Male Gospe na kojoj se nalazi crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Njezin zvonik, ili kako kažu lokalci kampanel, onaj koji se jasno vidi s autoceste, udaljen je nekoliko metara. Na trgu se nalaze i Župni dvor i zgrada gradske uprave, a od njega se kreće svim važnim gradskim uličicama. U Skradinu posebno oduševljavaju kuće šarenih fasada, koje su nastale pod utjecajem Venecije u 18. i 19. stoljeću, a koje šetnji ovim mjestom daju poseban šarm i razigranost.

S UTVRDE TURINA PRUŽA SE PREKRASAN POGLED NA GRAD I OKOLICU

Za najljepši pogled na grad popnite se na utvrdu Turina. Do nje će vam trebati tek pet do deset minuta laganog hoda iz samog centra. Turina je izgrađena na ostacima pretpovijesne liburnske gradine krajem 13. i početkom 14. stoljeća. Koliko god je ovaj lokalitet zanimljiv, još je zanimljiviji pogled koji se s njega pruža. U daljini ćete vidjeti autocestu, u podnožju jedrilice parkirane u marini, a svugdje oko vas pogled će padati na zelenilo i šarmantne mediteranske ulice i krovove Skradina.

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

OTKRIJTE MUZEJ OLDTIMERA I INDUSTRIJSKE BAŠTINE U PARKU SCARDONA

Udaljite se malo od samog centra i posjetite Muzej povijesnih vozila i industrijske baštine, ili pojednostavljeno, Muzej oldtimera koji se nalazi  u parku Scardona. U njemu možete vidjeti prikaz automobilizma na ovim prostorima od samih početaka do osamdesetih godina prošlog stoljeća, a najzanimljiviji su zasigurno prekrasna stara vozila. Zbirka uključuje stare automobile, motocikle, bicikle, čak i prvi hrvatski kamion za gašenje požara.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Scardona Park Luxury (@scardona.park)

Najposebnija je zlatna, izrezbarena buba na kojoj je umjetnik Željko Vrbanus radio punih 2500 sati. Radno vrijeme je svaki dan od 10 do 17 sati, a ulaz stoji 50 kuna za odrasle i 30 za djecu.

S GRADSKE RIVE POLAZE BRODOVI ZA SKRADINSKI BUK, NAJPOZNATIJI LOKALITET NP KRKE

Skradin je idealna polazna točka za brojne izlete, od kojih je najpoznatiji i najznačajniji Nacionalni park Krka. Nacionalni park Krka skriva nevjerojatnu igru vode, slapova, kaskada i jezera. Na nešto više od 100 četvornih kilometara površine nalazi se sedam impresivnih slapova, Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk, koji oduzimaju dah ljepotom i zaglušujućim šumom vode u slobodnom padu. S gradske rive u Skradinu polaze brodovi za najpoznatiji lokalitet parka, Skradinski buk.

Do njega ima oko pola sata ugodne vožnje s pogledom na Krku, zelenilo i šaš. Nakon uživanja u prekrasnom Skradinskom buku, svakako izdvojite dovoljno vremena i posjetite i manje razvikane, a jednako impresivne lokalitete ovog parka.

POSJETITE HRVATSKU TROJU I DRUGO NAJVEĆE JEZERO U HRVATSKOJ

Okolica Skradina krije i druge povijesne i prirode atrakcije. Oko 15 kilometara od grada nalazi se lokalitet Bribirska glavica, koji nazivaju i hrvatskom Trojom. Arheološko nalazište Bribirska glavica spomenik je kulture najviše kategorije. Obuhvaća površinu od oko 72.000 četvorna metra i jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Četiri kilometra nizvodno od Skradina nalazi se Prukljansko jezero, drugo po veličini jezero u Hrvatskoj. Ovaj potopljeni dio riječne doline važno je obitavalište brojnih vrsta školjkaša, vodozemaca, gmazova, a na jezeru su zabilježene i 153 vrste ptica.

U SKRADINU UŽIVAJTE U HRANI I PIĆU, POSEBNO U RIŽOTU KOJI SE KUHA 12 SATI

Skradin je mjesto u kojem se dobro jede i pije, a najpoznatiji je specijalitet zasigurno jedinstveni skradinski rižoto. Ovo je jelo oduševilo i svjetski poznatog chefa i gastro avanturista Anthonyja Bourdaina, a sve vezano uz njegovu pripremu i posluživanje je posebno. Kuha se 12 sati pa ne očekujte da ćete s vrata banuti i dobiti svoju porciju. Priprema se za najmanje stotinu ljudi, u svečanim prilikama i po najavi. Riječ je o telećem rižotu, čiji se recept se prenosi s koljena na koljeno generacijama. Danas se samo u nekolicini skradinskih restorana i konoba može probati onaj pravi, pripremljen baš kao što se to radilo i prije više od stotinu godina.

OSIM ŠTO SE PRIPREMA SATIMA, POSEBAN JE I PO ZAČINIMA KOJI SE KORISTE

Radi se u ogromnim loncima, od velike količine mesa, luka, temeljca i riže i kuha se osam, devet pa i 12 sati, ovisno o količini. Od klasičnih telećih rižota razlikuje se prvenstveno po metodi pripreme, ali i neobičnim začinima. Zbog svoje je lokacije, naime, Skradin bio na sjecištu trgovačkih puteva i u njega su trgovačkim brodovima stizali tada rijetki i egzotični začini, poput muškatnog oraščića koji se koristi samo u skradinskoj verziji telećeg rižota. Nakon rižota, obrok završite komadom sočne skradinske torte. Radi se od domaćih jaja, oraha i čokolade, lagana je prozračna, a u Skradinu se i danas tradicionalno priprema za fešte, rođendane i vjenčanja.

PODIJELI ČLANAK