Ovaj stari kameni ljetnikovac s prekrasnim ribnjakom iz 16. stoljeća jedna je od najljepših atrakcija na Jadranu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Od raznolikih plaža i kristalno čistog mora, preko romantičnih zalazaka sunca i vrhunske gastronomije pa sve do opojnih mirisa cvijeća i raskošnih grmova lavande, najsunčaniji hrvatski otok uistinu ima baš sve za idiličan odmor iz snova! No doći na otok Hvar i orijentirati se samo na njegov glavni centar, grad Hvar, a ne posjetiti Vrbosku, Jelsu, Stari Grad i fascinantna sela u unutrašnjosti, bila bi prava šteta! Danas se ovaj ljepotan može pohvaliti i s 936 spomenika od čega su 6 zaštićeni pod UNESCO-om, prvim građanskim kazalištem u Europi, ali i ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj kulturi i svjetskoj literaturi poput Petra Hektorovića. A upravo je Tvrdalj Petra Hektorovića u Starom Gradu fascinantno mjesto koje će vas osvojiti na prvi pogled!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

STARI GRAD – NAJSTARIJI GRAD U HRVATSKOJ

Smješten na mjestu gdje se duboki zaljev dodiruje sa zelenilom prostranog polja, Stari Grad je povijesno srce Hvara, a prepoznao ga je i UNESCO 2008. godine kada je njegovu povijesnu jezgru i Starogradsko polje upisao na listu zaštićene svjetske baštine. Smatra se i najstarijim gradom u Hrvatskoj, izvorno ime mu je Pharos, a zbog bogate i burne povijesti u svojim kamenom popločanim uličicama krije pravo malo bogatstvo znamenitosti.

View this post on Instagram

A post shared by Timotej ?? (@timotej)

Jedna od njegovih najpoznatijih atrakcija je Tvrdalj, maleni renesansni „dvorac” s ribnjakom i perivojem iz 16. stoljeća kojeg je izgradio hrvatski pjesnik Petar Hektorović. Hvarani će vam reći da ga je gradio tijekom cijelog života i da mu je bio jednako važan kao i književno djelo. Izgradivši ovaj utvrđeni ljetnikovac Hektorović je ostvario svoju ideju stvaranja mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život imaju sva božja bića – ribe, ptice, biljke i ljudi, poručuju iz Turističke zajednice grada Staroga Grada.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

TVRDALJ PETRA HEKTOROVIĆA U STAROM GRADU – SIMBOL OTOKA HVARA

Posjetitelji ovdje ne propuštaju posjetiti ribnjak okružen trijemom u kojem slobodno žive ribe, a pogled na malenu kulu koja se uzdiže iznad prekrasno uređenog dvorišta jednostavno ostavlja bez daha. Hodajući ovom utvrdom pronaći ćete brojne Hektorovićeve natpise uklesane u kamen koji govore o životu poput onog koji opominje na prolaznost: „Imaj na umu da ne spašava ni bogatstvo ni svjetska slava ni ljepota ni dob, jer smrt sve grabi.”

Drugi natpisi upućuju na to da je pjesnik Tvrdalj sagradio za sebe i za svoje prijatelje, ali je nerijetko otvarao vrata i pružao gostoprimstvo zalutalim putnicima i siromasima. Prošetajte ovom impozantnom građevinom, upijte energiju koja odiše duhom prošlih vremena, razgledajte malenu etnografsku zbirku koja se sastoji od predmeta iz svakodnevnog otočkog života… Iako Hektorović nije mogao ni naslutiti da će ovo mjesto postati jedna od najpopularnijih Instagram lokacija na otoku Hvaru, jedno je sigurno – umjetničke duše ovdje se mogu osjećati kao kod kuće!

View this post on Instagram

A post shared by Snježa Novak (@snjezanovak)

PODIJELI ČLANAK