Rim ima više od 900 crkava, mačke slobodno šeću ulicama, iz najpoznatije fontane svakodnevno se izvuče 3.000 eura… Evo što još niste znali o Vječnom gradu

Rim
Foto: Vladimir Sazonov, Shutterstock
piše Putni Kofer

Vječni grad, centar svijeta, inspiracija putnicima, jedan od najljepših gradova u Europi, muzej na otvorenom, grad u kojem se prošlost može doslovno opipati prstima… Sve je to slikoviti Rim, talijanska prijestolnica koju se isplati posjetiti tijekom cijele godine, no mnogi će se složiti da je posebno lijepa nakon ljetnih mjeseci, kada priroda zablista najtoplijim i najnježnijim bojama. S nevjerojatnim umjetničkim djelima, ležernim ritmom života i svjetski poznatom kuhinjom, vrijedi ga posjetiti barem jednom, iako bi vam vjerojatno trebao cijeli život da vidite sve što nudi. Pa, ako ste u potrazi za idealnim jesenskim lokacijama za vikend getaway – Vječni grad je naša topla preporuka! Donosimo zanimljivosti i nekoliko manje poznatih činjenica o Rimu koje će vas sigurno potaknuti da svoj odmor planirate u „Čizmi”!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora
@putni.kofer Tko još obožava Rim? Vječni grad. ❤️ #putnikofer #italija #putovanja #traveltiktok #foryou @take.you.to ♬ Bella Ciao – Instrumental Version – Jesús Ávila

MAČKA JE SIMBOL RIMA I GRAĐANIN GRADA, A MAČJE KOLONIJE SU ZAŠTIĆENE ZAKONOM IZ 1997. GODINE

Službeni životinjski simbol Rima je vučica, međutim, sve što je potrebno je prošetati središtem prekrasne talijanske prijestolnice kako biste vidjeli koja životinja doista dominira gradom: to je mačka. Ulične mačke su posvuda. Vidjet ćete ih kako hvataju sunce blizu Koloseuma i Rimskog foruma, lijeno lutaju među ruševinama Largo Argentine, izležavaju se na automobilima, ispred čarobnih restorana i gotovo svugdje gdje smatraju da mogu dobiti nešto hrane. Mačke u Rimu zaštićene su zakonom, ne smije ih se uznemiravati, a procjenjuje se da ih ima preko 300.000, od čega ih 120.000 žive na ulicama. Legenda kaže da su u prošlosti mačke spasile Rim od epidemije kuge potamanivši veliku većina štakora u gradu.

FONTANA DI TREVI: ŠTO SE DOGAĐA S TISUĆAMA EURA KOJE POSJETITELJI RIMA SVAKI DAN UBACE U NAJPOZNATIJU SVJETSKU FONTANU?

Fontana di Trevi koju je projektirao talijanski arhitekt Nicola Salvi, a dovršio Pietro Bracci, najveća je barokna fontana u Rimu i jedna od najpoznatijih na svijetu. Prema tradicionalnoj legendi, ako posjetitelji bace novčić u fontanu, osiguran im je povratak u Rim. Svaki dan se u fontanu baci oko 3.000 eura, odnosno 1.095.000 eura godišnje! Prema dogovoru iz 2016. godine, većina tog novca odlazi u ruke talijanskom Caritasu, ali i brojnim drugim humanitarnim organizacijama.

ZAŠTO SU STARI RIMLJANI JELI FLAMINGOSE?

Flamingosi su vrsta ptice močvarice, danas žive u tropskim i suptropskim područjima diljem svijeta i vole mjesta s puno vode i obiljem hrane. Njihova ružičasta boja oduševljava brojne zaljubljenike u životinje, a privukla je i stare Rimljane koji su od flaminga pripremali pitu, pržene zalogaje u tijestu, sladoled… Jeli su ih samo oni koji su si to mogli priuštiti, što je bio statusni simbol i način razmetanja vlastitim bogatstvom. Istinski bogati gurmani jeli su samo „najbolje” dijelove poput jezika od flaminga koji se smatrao pravom poslasticom.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

ZNATE LI KADA JE RIM POSTAO GLAVNI GRAD ITALIJE?

Svi znaju da je Rim glavni grad Italije, ali nisu svi svjesni da povijest Vječnog grada kao talijanske prijestolnice ne seže toliko daleko u povijest. Prvi glavni grad Italije i „kolijevka slobode“ bio je Torino, tu ulogu preuzima Firenca 1864. godine, a tek od 1871. Rim. U Torinu je bio smješten senat Kraljevine Italije, u zgradi Palazzo Madama. Ona je danas muzej s bogatom kolekcijom koji ne propuštaju posjetiti brojni turisti.

View this post on Instagram

A post shared by Rome, Italy (@visit__rome)

VJEROVALO SE DA SU KRV I JETRA UBIJENIH GLADIJATORA LIJEKOVI ZA EPILEPSIJU I NEPLODNOST ŽENA

Prolijevanje krvi gladijatora nije nužno završavalo nakon čuvenih borbi u arenama. Bez znanstvenog razumijevanja uzroka epilepsije i neplodnosti kod žena, rimski liječnici preporučili su onima koji su patili od misterioznih bolesti da piju toplu krv izvučenu iz klanca ubijenog gladijatora kao eliksir. Liječnici su također zagovarali konzumaciju jetre gladijatora kao lijek. Zašto? Ovaj banalan razlog bi vas mogao iznenaditi: gladijatore su doživljavali kao simbole muževnosti koji su umrli zdravi.

NIJEDNA GRAĐEVINA U RIMU NE SMIJE BITI VEĆA OD BAZILIKE SV. PETRA

Bazilika svetog Petra, ultimativni simbol Vatikana, jedna je od najljepših građevina u Rimu. S poviješću koja seže 2000 godina unatrag, ova građevina jednostavno fascinantna i okupira pažnju baš svakog prolaznika! Izgrađena je na mjestu gdje je, prema vjerovanju, sveti Petar razapet na križ. Na to će vas podsjetiti veliki natpis na unutarnjem zidu na kojem piše: “Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju”. Koliko je ovo sveto mjesto važno za sve stanovnike Rima, ali i za Kršćane diljem svijeta, pokazuje gradski zakon prema kojem niti jedna druga zgrada ne smije biti veća od bazilike sv. Petra.

RIM IMA PREKO 900 CRKVI, 280 FONTANA I 60 MUZEJA

Nijedan drugi grad nije tako snažno povezan s katoličkom vjerom kao Rim, stoga ne čudi što ćete ovdje pronaći preko 900 crkava. Ako uključite privatne kapele smještene u povijesnim zgradama, broj sakralnih objekata penje se na nevjerojatnih 1600. Rim je i grad fontana kojih ima 280, ali i inspirativnih muzeja koje možete istraživati mjesecima. U talijanskoj prijestolnici se nalaze najposjećeniji muzeji u državi, od Arheološkog parka Colosseum s gotovo 8 milijuna posjetitelja, do Vatikanskih muzeja s gotovo 7 milijuna posjetitelja godišnje.

PODIJELI ČLANAK