Slikovito mjesto u srcu kamenog otoka svjetska je velesila u proizvodnji sira: mirisni pašnjaci i očuvanje tradicije daju jedinstven proizvod čiji se okus dugo pamti

Foto: Getty Images

Pag je po mnogočemu jedan od najneobičnijih hrvatskih otoka. Tvrdo, kameno tlo i hladna bura s Velebita oblikovali su neobičan krajolik, ali i živote ljudi kroz stotine i tisuće godina. Marljivi paški ljudi iskoristili su ono što su imali i proslavili diljem svijeta svoj otok kao otok čipke, maslina i sira. Paški sir jedna je od najpoznatijih hrvatskih autohtonih delicija, a najveći broj proizvođača je u malom mjestu u unutrašnjosti otoka za koje gurmani i hedonisti dobro znaju. To je Kolan, slikovito otočko mjesto “skriveno” u udolini između dva brda koja ga štite od velebitske bure i prošarana su aromatičnih mediteranskim biljem koje paškom siru daje poseban okus. Otkrijte ljepotu i mir Kolana i oduševite svoje nepce nekim od najboljih sireva na svijetu. Savršenu priliku za to imate već krajem mjeseca kad se održava jedinstvena manifestacija Fešta od sira!

KAKO JE MALO MJESTO POSTALO SVJETSKA VELESILA U PROIZVODNJI SIRA

Općina Kolan sastoji se od tri naselja, s ukupno manje do 1000 stanovnika. Kako je površinom tako malen kraj postao svjetska velesila u proizvodnji jedne od omiljenih namirnica? Tradicija proizvodnje sira u Kolanu jako je duga, recepti se prenose s koljena na koljeno, bez imalo kompromisa kad se radi o kvaliteti.

Upravo su specifični klimatski uvjeti, koji bi nekoga možda obeshrabrili, ono što, u kombinaciji s pašnjacima prekrivenim aromatičnim i ljekovitim biljem, daje vrhunski proizvod. A to je aromatičan sir, čiji okus pamtite još dugo nakon što ste ga kušali, i koji je osvojio brojne nagrade i priznanja na ocjenjivanjima diljem svijeta.

OVCE KOJE SLOBODNO ŠETAJU I PASU MIRISNO AROMATIČNO BILJE ZAŠTITNI SU ZNAK OTOKA

Kad se vozite ili šetate stazama na otoku Pagu, gotovo je nemoguće ne sresti ovce. I one su u šetnji, slobodno lutaju brdima i kamenjarom, odabiru najbolje zalogaje iz grmova mirisnog bilja. Zadovoljna ovca i posebno mlijeko koje daje prvi su korak do savršenog finalnog proizvoda. A da oko njega nema kompromisa potvrđuje i nevjerojatan podatak da je za proizvodnju jednog koluta paškog sira potrebno čak 14 litara ovčjeg mlijeka!

Na području Kolana registrirano je na desetke proizvođača sira, mljekara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ove će se godine na Fešti od sira predstaviti rekordnih 40 izlagača, što je idealna prilika da se upoznate s blagom otoka Paga i Kolana i saznate više direktno od ljudi koji za njega žive i stvaraju ga s ogromnom strašću. Na Fešti će se, naime, predstaviti otočni sirari čiji sirevi imaju oznaku izvornosti, te su aktivni članovi Udruge proizvođača paškoga sira.

KOLAN JE CJELOGODIŠNJA DESTINACIJA ZA GURMANE, HEDONISTE I LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA

Kolan je zaista nezaobilazno odredište za gurmane, ljubitelje sira, mirnog otočkog života i opuštenih šetnji. I more je nadohvat ruke, udaljeno tek nekoliko kilometara vožnje automobilom. No Kolan ne živi samo za ljeto, on svoje posjetitelje dočekuje cijele godine. U Kolanu i okolici možete razgledati ornitološki rezervat Kolanjsko blato, antičke bunare koji svjedoče o bogatoj prošlosti, stari ugljenokop, slikovite crkve, kao i zanimljiv postav Etnografskog muzeja. Raj je ovo i za ljubitelje aktivnog odmora jer je ovaj dio Paga premrežen biciklističkim stazama i lijepim šetnicama.

FEŠTA OD SIRA IDEALNA JE PRILIKA DA UPOZNATE GASTRONOMSKU, ALI I KULTURNU BAŠTINU I TRADICIJU PAGA

Mi vam ipak predlažemo da se u ovo slikovito mjesto uputite 30. kolovoza, kad se održava Fešta od sira. Na njoj će se predstaviti brojni izlagači s cijelog otoka, a popratna događanja trajat će tijekom cijelog tjedna. Osim lokalnih sirana, predstavit će se i proizvođači ostalih proizvoda, poput pršuta, vina, meda, ulja i suvenira, iz Zadarske županije. Jedinstvena je to prilika za kušati najbolje paške sireve i upoznati bogatu gastronomsku ponudu, ali i kulturnu baštinu i tradiciju cijelog otoka Paga.

BOGAT PROGRAM PRIMJEREN ZA SVEUZRASTE

Program je zaista bogat i primjeren za sve uzraste. U popodnevnim se satima održavaju brojne edukativne radionice. Neke od njih su sljubljivanja sira i vina, slikanje uz sir, pletenje i izrada gipsa uz korištenje otočnih materijala… Održat će se i promocija knjige “The Cheesemaker’s Daughter”, američke spisateljice Kristin Vuković. U središtu radnje je upravo otok Pag i paški sir.

OD FOLKLORNIH NASTUPA DO KONCERTA GRUPE DALMATINO

Glavni je dio programa, dakako, degustacija sireva brojnih lokalnih sirana. Njihova će vrata biti otvorena za sve posjetitelje koji se žele upoznati s tradicionalnom i jedinstvenom proizvodnjom sira. Pored njih, predstavljaju se i izlagači ostalih autohtonih proizvoda, a koji se jako dobro slažu uz paški sir. To su proizvođači maslinovog ulja, pršuta, meda kao i proizvođači suvenira i nakita od drveta i vune koji ove stare zanate čuvaju od zaborava. Nastupit će KUD Bartul Kašić, koji ima tradiciju dužu od 40 godina.

Predstavit će se i poznati vinari kako lokalni tako i s drugih područja Lijepe naše čija vina savršeno pašu uz sir. Uz stručne panele, okrugli stol i posebnu ponudu Etnografske zbirke, posjetitelje očekuje i odličan zabavni program, od folklornih nastupa do koncerta grupe Dalmatino. Ako ste ljubitelj sira, ovo je događanje koje se ne propušta! A više informacija i detaljan program pronađite na službenoj stranici i društvenim mrežama.

Pročitajte još