Dosta vam je tmurnih i hladnih dana? Ovih 5 destinacija u Europi idealne su za bijeg u toplije krajeve

Câmara de Lobos, Madeira (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Bijeli planinski vrhovi koji zovu na zimske radosti, cozy kolibe koje grije kamin na drva, kuhano vino na božićnim sajmovima, smrznute šumske staze… Zima u Europi je zaista čarobna, ali nakon nekoliko mjeseci tmurnih i hladnih dana, mnogi krenu razmišljati o bijegu od hladnoće i pronalasku toplije destinacije. Srećom, ne morate putovati na drugi kontinent jer južni dijelovi Europe mogu pružiti obilje sunca i ugodnih temperatura. Ako se pitate gdje putovati u veljači, u nastavku smo izdvojili 5 idealnih odredišta koja obećavaju opuštajući odmor kojeg ćete dugo pamtiti!

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

MALTA

Ljeto na Malti može biti prevruće, pa su hladniji zimski dani, s temperaturama rijetko ispod 10°C, savršeni za istraživanje prirode. Penjanje po stijenama i planinarenje posebno su atraktivni izvan udarnog dijela sezone, jer je krajolik najzeleniji. Od slikovitih gradića, nevjerojatnih plaža, skrovitih uvala pa sve do prirodnih ljepota, u ovoj mediteranskoj ljepotici se zaista ima što vidjeti (i raditi), a isprepletanje različitih kultura i običaja možete osjetiti na svakom koraku. Ako se odlučite za putovanje u veljači, malteški karneval obećava dobar provod i kasnonoćne zabave.

CIPAR

Smješten između Grčke, Turske i Libanona, Cipar je idealan za bijeg u tople krajeve (trenutna dnevna temperatura kreće se oko 20°C) , pogotovo što do njega iz Zagreba leti povoljni Ryanair. Treći najveći otok na Mediteranu i treći po gustoći naseljenosti ima bogatu povijest, podijeljen je na grčki i turski dio, a poznat je po čarobnoj prirodi i plažama koje možete istraživati danima. Prilikom posjeta Cipru idealno je unajmiti auto i bez ograničenja istraživati veća i manja mjesta, skrivene plaže i nevjerojatne prirodne ljepote.

SEVILLA, ŠPANJOLSKA

Trenutne temperature u Sevilli kreću se između 15 i 20°C pa je najveće mjesto u Andaluziji idealno ako razmišljate o zimskom city breaku. To je grad koji ima duh metropole, a toplinu malog mjesta. Fascinira bojama, vegetacijom, arhitekturom i atmosferom. Kolijevka je mnogih španjolskih tradicija, dom ukusnih tapasa i grandioznih spomenika. Mnogi kažu da su ljudi u Andaluziji izrazito ljubazni te da će vas gotovo svugdje dočekati s osmijehom, savjetom i dobrom voljom.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

MADEIRA, PORTUGAL

Otočna regija Portugala sjeverno od Kanara, Madeira je poznata po svom „vječnom proljeću”. Blage zime su standardne, s temperaturama koje rijetko padaju ispod 15°C. Plaže su stjenovite, ali more je toplo, pa spakirajte kupaći kostim ili se pridružite turi promatranja dupina i kitova. Ako više volite kopno, surova unutrašnjost Madeire idealna je za planinarenje. Gdje god da krenete, nailazit ćete na razno egzotično bilje i drveće. Posebnost ovog portugalskog otoka je njegova jednostavnost i očuvanost prirodnih dobara, a obavezno morate probati i mini banane. Otkada je otkriven 1419. nosi naziv „otok drveća”. Uvjerite se i sami zašto.

View this post on Instagram

A post shared by Madera | Madeira Island (@_madeira_island)

TIRKIZNA OBALA, TURSKA

Turska Tirkizna obala ljeti je magnet za turiste, ali kad se gomila raziđe, nema ničega osim vas, prekrasnih pogleda i prosječno 10 sunčanih sati dnevno. Umjerene temperature znače da planinarenje nije ni blizu toliko znojno kao što bi bilo u kolovozu, pa zašto se ne uhvatiti u koštac s jednom od fascinantnih staza? Da Tirkizna obala nije samo ljetna destinacija pokazuju i brojni povijesni lokaliteti koje vrijedi posjetiti, a jedan od njih je i Likijski put dug nešto više od 480 kilometara, a smatra se jednom od 10 najboljih svjetskih pješačkih ruta na svijetu. Najpopularnija turistička odredišta su Antalija, Kemer, Bodrum, Kušadasi, Side, Marmaris, Patara…

PODIJELI ČLANAK