Jastrebarsko piše jednu od najljepših zelenih priča u Hrvatskoj: istražite održivu stranu grada kroz hranu, vino i prirodu

Foto: TZGJ

Zamislite da na jednom mjestu možete kušati najbolje hrvatske pjenušce, s pogledom na zelene brežuljke prošarane plodnim vinogradima. Sami ubrati ljekovito samoniklo bilje, ili ručati u restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Dodajte slici i vinariju s ekološkim certifikatom koja je prvak u biodinamici, čist zrak, pješačke, biciklističke i planinarske staze, mir kakav samo mali grad i njegova okolica mogu pružiti. Sve navedeno postoji i nalazi se u neposrednoj blizini Zagreba. Ako želite izlet pun sadržaja i uživanja, a koji poštuje prirodu i njezine zakonitosti, uputite se u Jastrebarsko i otkrijte jednu od najljepših “zelenih” priča u Hrvatskoj!

OTKRIJTE JASKU I PLEŠIVICU, IDILIČAN KRAJ POSEBNE, DOMAĆE ATMOSFERE

Slikoviti gradić smješten između Zagreba i Karlovca jedini u Hrvatskoj ima nadimak i većina ga zna kao Jasku. Jaska je zagrljena Samoborskim gorjem, puna povijesne i kulturne baštine, okružena magičnim vinogradima Plešivice. Idiličan je to kraj u kojem se spajaju grad i selo, s posebnom domaćom atmosferom, ali i modernim ekološkim rješenjima poput punionica za električna vozila.

Sve je te svoje adute Jastrebarsko maksimalno iskoristilo za razvoj održivog, pametnog turizma koji su posjetitelji prepoznali i Jasku posjećuju u sve većem broju. Kako i ne bi? Tu ih čekaju čaroban krajolik, prekrasna vinska priča, vrhunska hrana i mali poduzetnici okrenuti održivom načinu života i poslovanja koji su u svoj rad utkali neizmjernu ljubav prema gradu i Plešivici.

JEDINSTVENE RADIONICE SAMONIKLOG BILJA NA OBRONCIMA PLEŠIVICE

Među njima su Gabrijela Vrbetić i Marina Stoponja koje na obroncima Plešivice vode sasvim jedinstvene radionice. Marina je akademska kiparica, a Gabrijela botaničarka i agronomka i obje su potpuno predane prirodi, šumi i livadama, kao i darovima kojima nas nagrađuju. One su, naime, stručnjakinje za samoniklo bilje koje, baš kao i ljepotu jaskanskog kraja, približavanju brojnim gostima, i domaćima i strancima.

Na svojim radionicama polaznike prvo vode u šumu, gdje ih upoznaju s vrstama jestivog samoniklog bilja. Zatim im objašnjavaju više o njihovim ljekovitih svojstvima i skupljaju ih, a potom odlaze u atelje gdje pripremaju hranu od prikupljenih biljaka. Marina im pokazuje kako da od gline ili keramike naprave korisne i ukrasne predmete iz kojih ta jela mogu blagovati. I Gabrijela i Marina održavaju samostalne radionice na temu samoniklog bilja, a najpopularnija je opisana, zajednička radionica koja uključuje i kuhanje i dašak umjetnosti, sve to u bajkovitom okruženju zelene Plešivice.

RESTORAN KORAK S MICHELINOVOM ZVJEZDICOM PONOS JE CIJELOG KRAJA

U lipnju 2023. cijeli je jaskanski kraj pucao od ponosa, koji ne jenjava sve do danas. Restoran Korak dobio je prestižnu Michelinovu zvjezdicu! I svi su znali da je to i više nego zasluženo. Imanje obitelji Korak nalazi se na bregovitim padinama Plešivice, a jelovnik restorana jedinstveni je prikaz regije u kojoj se restoran nalazi.

Mnogi sastojci, poput povrća, aromatičnog bilja, kokoši i jaja, kao i vino, likeri i voćni sokovi, dolaze s njihove organske farme. Sve ostalo dolazi od malih uzgajivača i lokalnih proizvođača koji dijele njihov način razmišljanja. Uz to, vinarija obitelji Korak je jedna od najuglednijih hrvatskih butik vinarija. Uzgajaju grožđe najviše kvalitete i svakodnevnim radom u vinogradu kreiraju uistinu unikatne i prepoznatljive okuse. Ponos su cijelog jaskanskog kraja i uzor mnogima koji se nadaju krenuti njihovim putem.

EKOLOŠKA, ISKRENA VINA POTVRĐENA PRESTIŽNIM CERTIFIKATOM

Fantastičnu ekološku priču piše i obiteljska vinarija Tomac, koja je prva ovoj regiji donijela ekološki certifikat. Upravo je ekološki pristup budućnost Plešivice, ali i ostalih vinskih regija, jer se on okreće „iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši. Svoja biodinamička vina obitelj Tomac prezentirala je na nekim od najvećih svjetskih sajmova ekološke proizvodnje, dobivaju pozive iz cijelog svijeta, a njihova priča dokazuje da, iako je put do stjecanja ove oznake zahtjevan, ona u konačnici potvrđuje kvalitetu i posvećenost proizvođača.

HOTEL SAVRŠENO UKLOPLJEN U SVOJE ZELENO OKRUŽENJE

Jednu od jaskanskih oaza ugode i stapanja s prirodom ugledat ćete nedugo nakon što izađete s autoceste koja povezuje Zagreb i Karlovac i krenete prema centru grada. Tamo se nalazi hotel Princess, savršeno uklopljen u zeleno okruženje u kojem se nalazi. Mjesto je to koje budi sva osjetila, u kojem se spajaju luksuz, minimalizam i život u skladu s prirodom. Hotel u restoranu i barovima nudi lokalna jela i vina, i tako na savršen način povezuje ponudu ovog kraja u održivu cjelinu, a nagrađen je i oznakom “green destination”.

STANOVNICI ŽIVE ODRŽIVOST I KUPUJU DOMAĆE, LOKALNE PROIZVODE NA PLAC MLJACU

Da održivi način života nije samo priča za turiste, dobro znaju svi stanovnici Jastrebarskog. Oni se dva puta mjesečno okupljaju na Plac Mljacu, tržnici domaćih proizvoda koja se svake prve i treće subote u mjesecu održava u samom centru grada, na Štrosu. Mali proizvođači tamo nude svoje proizvode, od povrća, meda, pekmeza do domaćeg kruha, sireva i suhomesnatih proizvoda, a kupci kućama odlaze zadovoljni, jer znaju da su kupili nešto fino, domaće, zdravo i podržali lokalnu ekonomiju.

VINO, HRANA, PRIRODA I ŠIROKI OSMJESI: DOZVOLITE JASKI DA VAS OSVOJI

Jastrebarsko zaista piše jednu od najljepših zelenih priča u Hrvatskoj. Priča je to u kojoj se isprepliću fantastična vina, pjenušci i hrana, prekrasna priroda koja zove na istraživanje, nasmijani domaćini koji obožavaju svoj grad. Postanite i sami dio te priče, posjetite Jasku i Plešivicu i dozvolite im da vas potpuno osvoje!

Sadržaj je nastao u suradnji s TZ grada Jastrebarsko i pripremljen je u skladu s najvišim profesionalnim standardima Putnog Kofera.

Pročitajte još