Ova regija ima najviše nacionalnih parkova u Hrvatskoj! Tu se kriju najljepše planine, jezera, špilje, šume, rezervati…

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Prostrana, raznolika, zelena, kamenita, plava, divlja i pitoma u isto vrijeme. Sve je to Lika, najrjeđe naseljena hrvatska regija prepuna prirodnih ljepota. Od ukupno osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, čak tri se nalaze u Lici, a tu su je i jedan park prirode, predivni izvori na slikovitoj Gackoj, savršeno čiste rijeke, pregršt mogućnosti za aktivni odmor, ali i izdašna lička kuhinja koja će vas osvojiti mirisima i okusima. Ako planirate izlet u ovaj kraj, u nastavku doznajte koji su nacionalni parkovi u Lici koje se svakako isplati posjetiti.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

NP PLITVIČKA JEZERA ODUŠEVLJAVA SVOJOM LJEPOTOM U SVAKO GODIŠNJE DOBA

Nacionalni park Plitvička jezera ubraja se među najljepše prirodne znamenitosti Europe i svijeta. Ovaj svjetski biser neprocjenjive vrijednosti smješten je u planinskom području Like, najvećim dijelom prekriven je šumama, manji dio travnjacima. Turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka su 16 međusobno povezanih jezera s više od 90 vodopada. Plitvička jezera su najpoznatiji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park čijoj se ljepoti svake godine dive turisti iz svih krajeva svijeta.

U koje god doba godine da ga posjetite, šarmirat će vas svojom ljepotom. Od zimskih mjeseci kada snijeg i led okuju jezera i slapove, do toplog i za šetnju idealnog ljeta, preko romantičnih zagasitih boja jeseni, sve do proljeća kada se sve zazeleni i voda nabuja… Najpoznatiji kadar parka je pogled na Veliki slap, koji se naziva još i slap Plitvice. Visok je 80-ak metara i najviši je slap u Hrvatskoj.

NP SJEVERNI VELEBIT MJESTO JE VELIKE RAZNOLIKOSTI I OMILJENO ODREDIŠTE PLANINARA

Iako nije najviša, Velebit je svakako najpoznatija i mnogim planinarima omiljena hrvatska planina, a njegov je sjeverni dio zaštićen kao mjesto posebne ljepote. Čitav je prostor Nacionalnog parka obilje raznolikosti: tu su šume, travnjaci, stijene, izvori, vodena staništa…

Najpoznatiji lokaliteti su Velebitski botanički vrh, zatim strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, a nacionalnim parkom prolazi i najpopularnijih 16, od ukupno 57 kilometara najpoznatije planinarske šetnice u Hrvatskoj – Premužićeve staze. Planinari osvajaju najljepše vrhove parka, među kojima su najpopularniji Veliki Zavižan, Zavižanski Pivčevac, Balinovac, Vučjak, a oni željni informacija ne propuštaju posjetiti Kuću Velebita u Krasnom, posjetiteljski i informacijski centar sa svim najvažnijim informacijama o parku i ovoj moćnoj planini.

NP PAKLENICA ODUŠEVLJAVA PREKRASNIM STAZAMA I INTRIGANTNIM PODZEMLJEM

Park u kojem se nalaze neki od najviših velebitskih vrhova i najimpresivnije stijene za penjanje san je svih iskusnih planinara i alpinista. No istovremeno, Paklenica i za one bez penjačkom i planinarskog iskustva krije niz tajni koje je mnogo lakše otkriti. Kanjoni Velike i Male Paklenice sa svojim pitomim, uređenim stazama prikladni su i za šetače bez puno kondicije i iskustva, a turistička su atrakcija i špilje i jame koje otkrivaju tajne podzemnog svijeta Velebita.

Među 115 speleoloških objekata, u kojima je skriven cijeli jedan svijet mnogobrojnih endemskih vrsta životinja, posjetitelje najviše privlači špilja Manita peć u donjem dijelu Velike Paklenice. Park je u nižim dijelovima bogat šumama, dok su viši vrhovi krševiti i kameni, no s njih se pružaju neki od najljepših pogleda na Jadran i Velebit.

PODIJELI ČLANAK