Raskošan vrt prepun nježnih orhideja i neobičnih tropskih biljaka jedan je od najljepših u Sloveniji i odlična je ideja za vaš sljedeći izlet

Foto: oceanorchids.si
piše Putni Kofer

Ako osjećate da vam treba doza inspiracije za nezaboravan izlet, a istovremeno dijelite strast prema ljepoti cvijeća, toplo preporučujemo da posjetite Tropski vrt u Dobrovniku, malenom, pitoresknom slovenskom naselju koje je udaljeno samo par kilometara od grada Lendave. Ovdje će vaša duša biti okružena elegancijom, sofisticiranošću i nježnošću orhideja, koje se smatraju jednim od najljepših cvjetova na svijetu. Osim predivnih orhideja, u prostranom kompleksu vrta imat ćete priliku otkriti raznovrsne tropske vrste biljaka koje će vas osvojiti svojom nevjerojatnom ljepotom na svakom koraku!

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

TROPSKI VRT: DIVNA ZELENA OAZA PREPUNA BILJAKA IZ SVIH KRAJEVA SVIJETA

Ocean Orchids slovi kao jedan od najljepših vrtova u Sloveniji i cijeloj regiji. Na impresivnih 1500 četvornih metara izloženo je više od 900 egzotičnih primjeraka biljnih vrsta, među kojima se ističu banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas… Ovo je prilika da uživo razgledate ove fascinantne biljke, a poseban doživljaj pruža šetnja kroz centar posvećen orhidejama, gdje možete saznati sve što želite o toj biljci koju mnogi vole imati u vlastitim domovima.

Naravno, ovdje orhideje možete i kupiti te od marljivih zaposlenika saznati vrijedne savjete: kako najbolje brinuti o ovim ljepoticama, gdje ih je najbolje držati u stanu, koliko vode im treba, pa čak i kako komunicirati s ovim čarobnim biljkama.

UZGAJAJU POSEBNE VRSTE ORHIDEJE – PRVE SLOVENSKE VANILIJE

Vanilija je prirodna penjačica koja zahtijeva potporanj duž kojeg može rasti. U divljini se često penje uz debla drveća, slično bršljanu u našim šumama. U svojoj trećoj godini života vanilija prvi put procvjeta, kada postane dovoljno velika i ima dovoljno energije za stvaranje svojih žutih, bezmirisnih cvjetova. Svaki cvijet traje samo jedan dan pa za to vrijeme, najbolje ujutro, mora se oprašiti ručno ako želite dobiti plodove.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

Vanilija je ne samo iznimno otporna biljka, već i neprijatelj broj jedan pamučnih ušiju. No, dok se brinete o njoj, važno je izbjegavati da stoji u previše vlažnoj podlozi, kako biste spriječili truljenje korijena. Ako ste uspješno oprašili cvijet vanilije na ispravan način, tada vas čeka čarobnih 9 mjeseci promatranja razvoja ploda koji botanički nosi ime kapsula, ali u svakodnevnom govoru često zovemo “mahuna”.

SAVRŠEN IZLET ZA CIJELU OBITELJ

Ocean Orchids, jedan od najvećih proizvođača orhideja u Europi, osim svoje impresivne ponude biljaka, nudi i prostrano, lijepo uređeno igralište na samom ulazu. Ovdje će vaša djeca pronaći obilje zabave, dok se vi možete opustiti i osvježiti u kafiću na otvorenom. Ovo je mjesto koje će vas oduševiti ljepotom i pružiti vam izvanredno iskustvo uživanja u prirodi!

Cijena ulaznice za otkrivanje tajni uzgoja orhideja iznosi 7 eura po osobi, a za djecu i mlade (do 15 godina) u pratnji roditelja ulaz je besplatan. Za grupne posjete potrebno je unaprijed najaviti dolazak.

PODIJELI ČLANAK