
Skrivena ljepota Like
Donosimo provjereni recept za savršeni brudet – saznajte sve o sastojcima, načinu pripreme i kulinarskim trikovima!
Brudet je prava gastronomska ikona u Dalmaciji, radi se s pažnjom, za ljude koji su nam dragi, uvijek u velikom loncu oko kojeg će se okupiti više prijatelja. Od mjesta do mjesta, ali i od obitelji do obitelji, recept se razlikuje i svatko ima ono nešto svoje, a razlikuju se i prilozi koji se uz njega poslužuju. U nekim se kućama kuha s više rajčice, drugdje s više luka, negdje se dodaju škampi, a ponegdje samo skromnija riba iz mreže. Ipak, osnovna ideja uvijek je ista – bogat, aromatičan obrok koji povezuje ljude oko stola. Brudet nije samo jelo, on je simbol tradicije, strpljenja i zajedništva.
Unatoč nijansama i pokojoj različitosti, osnova brudeta ipak je uvijek ista: to je gušće jušno jelo od ribe, često s pokojom kozicom i škampom, lukom, rajčicom i peršinom, spremljeno u loncu uz jedno pravilo od kojeg se nipošto ne odstupa: sastojci se ne miješaju, već se lonac trese tijekom kuhanja kako bi riba ostala čitava. U nastavku donosimo recept za dalmatinski brudet, mirisno i jušno riblje jelo koje je, prema legendi, na Posljednjoj večeri jeo i Isus!
U povijesti se ovo jelo radilo od ostataka iz ribarskih mreža, ono što se nije prodalo ili pojelo završavalo je u loncu, a za tim su trikom posezale sve mediteranske zemlje. Tako ga Talijani zovu “brodetto” ili “broetto” i često u njega dodaju školjke, Grci rade “bourdeto”, Španjolci “calderatu”… Osim ribe, neki u njega stavljaju i lignje i rakove, ponekad i krakove hobotnice, a Španjolci će ga učiniti pikantnijim dodavanjem malo kobasice chorizo pri kraju kuhanja.
Prema jednoj od brojnih teorija, neka vrsta brudeta služila se i na posljednjoj večeri! Iako se ne zna što su točno Isus i apostoli blagovali toga dana, spominje se da je Juda umočio svoj kruh u Isusov tanjur, zna se koje su namirnice u to doba bile dostupne, pa se spominje da je to mogla upravo biti neka vrsta guste riblje juhe.
Kad se radi o prilozima, i tu se danas navike razlikuju ovisno o dijelu Dalmacije. Najčešće se poslužuje s palentom, no neki će uz njega pripremiti grah ili ječam. Na Visu se često jeo s beskvasnih kruhom, koji su ribari nosili u lov, a davno se uz ribu znao posluživati i kelj skuhan u drugom loncu, pa pomiješan s gustim umakom. Zaprška je strogo zabranjena, jelo gustoću dobiva od luka, ribe i rajčice, dok se sa začinima na kraju dozvoljeno poigrati, uz peršin možete dodati list lovora, malo bosiljka, timijana…
Za pripremu brudeta za početak će vam trebati dobra riba. Tu se prilagodite svojim željama i mogućnostima svog novčanika. Iako je uobičajeno koristiti bijelu ribu, poput orade ili brancina, možete ih zamijeniti jeftinijom skušom, ciplom, oslićem… Kad ste nabavili ribu, trebaju vam još samo uobičajene stvari koje gotovo svi uvijek imaju u kuhinji: luk, vino, pasirana rajčica, češnjak, začini…
Postoje dva osnovna načina pripreme brudeta. Prvi je jednostavniji za kuhara, svi se sastojci poslažu u lonac, zaliju vinom i vodom i stave kuhati. To zovemo “na hladno”, dok ćemo, ako na radimo “na toplo” najprije prodinstati luk na ulju, potom dodati rajčicu, pa pažljivo poslagati komade ribe… Koji god način izabrali, mirisno i ukusno jelo neće izostati. Brudet se ne kuha dugo, na štednjaku je onoliko koliko treba ribi da omekša, ali ostane u komadu, prilog se priprema sa strane u posebnom loncu, a pri serviranju se na njega, primjerice palentu, nježno i pažljivo vadi riba kako se ne bi raspala.
Mnogi riblji restorani pripremaju brudet, no ako prvi put želite napraviti ovo jelo kod kuće, za početak odlučite hoćete li ga raditi “na hladno”, kao nekad stari ribari, ili ćete postepeno dodavati namirnice tijekom pripreme. U nastavku ćemo opisati oba načina, kao prilog predlažemo tradicionalnu palentu, a ostavljamo vam i na izbor i koju ćete ribu koristiti. Brudet pripremajte u velikom, širem loncu s većim dnom i na ručak pozovite drage ljude s kojima ćete ga podijeliti.
Je li brudet isto što i brodet? Da, radi se o istom jelu – naziv „brodet“ češće se koristi u Istri i na Kvarneru, dok je „brudet“ uobičajen u Dalmaciji. Receptura je vrlo slična, uz sitne regionalne razlike.
Zašto se brudet ne smije miješati kuhačom? Miješanjem bi se riba lako raspala. Umjesto toga, lonac se lagano trese kako bi se sačuvala cjelovitost komada ribe i jelo ostalo vizualno i teksturno privlačno.
Mogu li u brudet dodati i školjke ili hobotnicu? Naravno! Mnogi dodaju školjke, lignje, hobotnicu ili škampe za bogatiji okus. Ipak, pazite da dodate plodove mora u pravom trenutku kako se ne bi prekuhali.
Može li se brudet pripremiti dan ranije? Da, i čak se smatra da je sljedeći dan još ukusniji, jer se okusi bolje prožmu. Samo ga pažljivo podgrijte bez miješanja.
Je li brudet bez kostiju? Ne, riba se u pravilu reže na veće komade s kostima jer one doprinose okusu jela. Prilikom serviranja budite pažljivi, osobito ako ga jedu djeca.
Skrivena ljepota Like
Skok preko granice
Slavonski div od hrasta
Kad jugo podivlja...
Kvizovi
Bez vize, ali...
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik