U zemlji do koje cijele zime vozi Ryanair morate probati ovaj obilan i nevjerojatan obrok: hrana ne prestaje stizati na stol

Ciparske meze sastoje se od najmanje dvadeset malih jela koja neprestano stižu za stol: obrok nije jeftin, ali mi bismo to dekadentno iskustvo sigurno ponovili

Foto: olenayeromenkophotos / Canva

Prvo je na stol stigla šarena i bogata grčka salata. Pa nekoliko namaza: humus, tzatziki, namaz od patlidžana. Pa tople lepinje. Pa grilani halumi sir. Pa punjeno povrće. Stol se punio nevjerojatnom brzinom. U jednom je trenutku konobar čak donio proširenje za stol jer nije za sve bilo mjesta. Dalje su stizale hrskave lignje, mesna jela, povrće, slatko… Tome nije bilo kraja. A za stolom smo bile samo dvije i porcija koju smo naručile bila je, nominalno, za dvije osobe. Ciparske meze jedno su od najdekadentnijih iskustava za svakog gurmana. Obilne, raznolike, utjelovljuju sve najbolje od ciparske (i grčke) kuhinje u jednom obroku.

NEMOJTE SJESTI BILO GDJE: CIPARSKE MEZE JEDITE NA PROVJERENIM MJESTIMA

Ako planirate posjetiti Cipar, do kojeg iz Zagreba vozi direktna Ryanair linija tijekom cijele zime, s mezama ćete se sigurno susresti. Nudi ih velik broj restorana u Pafosu i Limassolu, ali ako želite da iskustvo bude vrijedno novca svakako istražite recenzije i nemojte bilo gdje sjesti. Bilo bi zaista šteta da loše pripremljena hrana pokvari doživljaj.

Ciparske meze najbolji su način za doživjeti ono najbolje od ciparske kuhinje, probati puno jela i odabrati svoje favorite. To nije samo objed, već ritual koji uz smijeh, priče i vino može trajati satima. Zato nemojte naručiti meze kad ste u žurbi i samo želite nešto na brzinu ubaciti u usta. Naručite ih kad ste spremni sjediti, jesti pomalo, guštati.

CIJENA NIJE POVOLJNA: OBROK ZA DVIJE OSOBE PLATILI SMO 64 EURA

Mi smo ciparske meze naručili u Limassolu, u restoranu Kipriakon na samoj obali, blizu luke. Imao je dobre recenzije i nismo požalili, ali vjerojatno ima i poznatijih mjesta. Imajte na umu da meze nisu jeftine: za dvije osobe platili smo 64 eura. No količina hrane bila je dovoljna za tri, možda i četiri osobe, a da smo imali neku posudicu (i da nismo nakon obroka žurile na slavni karneval u Limassolu) bez srama bismo si ponijele ostatak u apartman.

CIPARSKE MEZE PODRAZUMIJEVAJU DVADESETAK ILI VIŠE MALIH JELA

Ciparske meze, dakle, podrazumijevaju niz od dvadesetak, pa čak i više malih jela koja se poslužuju jedno za drugim. Službena stranica Visit Cyprus navodi da ih zna biti i po 30. Dolaze malo pomalo, pa cijelo vrijeme dok jedete morate razmišljati o tome da ostavite mjesta za sve što vas još čeka. Ako ste naručili za dvije osobe, sve će doći u parovima: dva japraka, dva halumi sira, dvije kobasice, dva komada janjetine…

Jedite polako i kušajte po zalogaj od svega, u suprotnom biste mogli odustati i prije nego dođete do sredine obroka. Nakon meza imat ćete osjećaj da ste probali baš sve od ciparske kuhinje u samo jednom obroku.

KOJA JELA ĆETE DOBITI KAD NARUČITE CIPARSKE MEZE?

Meze na Cipru tradicionalno su obrok koji je rezerviran za večernja druženja, obiteljska okupljanja i posebne prilike. Sve se dijeli, stavlja na sredinu stola kako bi svatko mogao probati po malo. U nekim restoranima i tavernama možete odabrati riblje ili mesne meze, ili, poput nas, kombinaciju. Broj jela, redoslijed i vrsta hrane varira, ali zajedničko im je jedno: jede se do iznemoglosti, uživa, zalijeva vinom, druži i ne žuri.

Neka od jela koja ćete gotovo sigurno probati su humus (namaz od slanutka), grilani halloumi sir, ciparska salata (miješana s feta sirom, kao grčka), kleftiko (sporo pečenja janjetina), dolmades (listovi vinove loze punjeni mesom), lukánika (dimljene kobasice), feta me meli (kore za pitu punjene feta sirom, zapečene i prelivene medom, pa posute sezamom)…

Na Cipru kažu da meze nisu samo hrana. To je iskustvo zajedništva, dijeljenja, gozba koja traje satima. I koju ćete, ako ste gurman poput mene, još dugo pamtiti.

Pročitajte još