Aktualnosti

Jedan od najljepših gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj idealan je za hedonistički izlet i uživanje u slavonskim jelima od divljači: uskoro počinje treći Osijek Gourmet

Mirisni fiš-paprikaš, slasni kulen i čvarci, sočno meso crne slavonske svinje, specijaliteti od riječne ribe i divljači iz baranjskih šuma… Istok Hrvatske, znaju to svi koji su se ikad uputili prema Slavoniji i Baranji, mjesto je gdje se dobro jede. Prekrasni gradovi, zlatna polja, tvrđave, dvorci i široki osmjesi domaćina idealna su kulisa za gastronomsko putovanje s kojeg ćete okuse i doživljaje pamtiti još dugo. Gurmani i hedonisti ne propuštaju sad već tradicionalan Osijek Gourmet, gastronomsko događanje u Osijeku koje slavi kreativnost, vrhunske okuse i neprestano učenje o tradicionalnoj hrani i namirnicama. Ovogodišnje izdanje održava se 18. rujna, a tema je uzbudljiva i neiscrpna: divljina na tanjuru.

skrivena ljepotaNa jugu Hrvatske skriva se mjesto kao iz bajke, a rijetki su za njega čuli: sa svojih tridesetak kamenih kuća vjerni je čuvar tradicionalnog ribarskog načina života
Nastavi čitati

NAJLJEPŠI GRAD KONTINENTALNE HRVATSKE ZOVE NA IZLET I ISTRAŽIVANJE

Osijek je po mnogima najljepši grad kontinentalne Hrvatske. Posljednjih se godina neumorno uređuje, obnavlja i postaje sve poželjnije mjesto za odmor, izlet pa i život. Najpoznatiji simbol grada, povijesna Tvrđa, nedavno je kompletno obnovljena. Ovaj živi spomenik mjesto je puno fakulteta, muzeja i kafića koje uvijek vrvi životom.

Promenada, šetnica uz rijeku Dravu, jedno je od najljepših riječnih šetališta u Hrvatskoj. Glavni gradski trg s raskošnom konkatedralom mjesto je koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tu je i Europska avenija, ulica puna secesijskih palača, novi, blistavi stadion Opus Arena te niz prekrasnih parkova koji su Osijeku priskrbili titulu najzelenijega grada u Hrvatskoj. Sadržaja u najvećem gradu Slavonije zaista ne nedostaje, a posjet svakako upotpunite uživanjem u slavnim slavonskim specijalitetima, među ostalima, i onima od divljači.

Čari Imotske krajineOva fascinantna hrvatska rijeka izvire iz čak pet izvora, prolazi kroz dvije države i mijenja nekoliko imena duž svog toka
Nastavi čitati

OSIJEK JE OKRUŽEN BOGATIM ŠUMAMA I PLODNIM POLJIMA S KOJIMA JE STOLJEĆEM NERASKIDIVO POVEZAN

Ovaj je grad, naime, okružen bogatim šumama i plodnim poljima, a Park prirode Kopački rit u neposrednoj je blizini. Tradicija lova i pripreme jela od divljači u ovom je kraju jako duga, a tome svjedoče i brojna lovačka društva i lovački dvorci. Za najpoznatiji među njima sigurno ste čuli, a možda ga već i posjetili: to je dvorac Tikveš.

Zdanje iz 19. stoljeća, smješteno u Kopačkom ritu, bilo je rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima. Osijek je s prirodom koja ga okružuje, a koja je puna jelena, srna, veprova, fazana i zečeva, stoljećima neraskidivo povezan. Zato se ova duga tradicija pomno njeguje i danas.

NAKON CRNE SLAVONSKE SVINJE I RIJEČNE RIBE, OSIJEK GOURMET SLAVI DIVLJAČ I SAMONIKLO JESTIVO BILJE

Osijek Gourmet četverogodišnji je projekt Turističke zajednice grada Osijeka. Cilj mu je buditi interes, promicati edukaciju i valorizaciju te poticati kreativnost i inovativnost na gastronomskoj sceni. Prvo izdanje 2022. godine bilo je posvećeno crnoj slavonskoj svinji, a prošlogodišnje drugo izdanje riječnoj ribi. Ove je godine red došao na još jedan biser tradicionalnoga gastronomskog nasljeđa: divljač. Osim o mesu divljači, na ovogodišnjem Osijek Gourmetu govorit će se o „divljini na tanjuru” općenito. Samoniklo bilje, gljive, darovi šume – sve je to tradicionalno imalo veliku ulogu u prehrani Osječana, Slavonaca i Baranjaca.

O VAŽNOSTI DIVLJAČI I DIVLJIH NAMIRNICA GOVORIT ĆE RENOMIRANI STRUČNJACI

O važnosti divljači i divljih namirnica sljedećeg će tjedna, u srijedu, 18. rujna, u Hotelu Osijek govoriti više stručnjaka. Sve će započeti masterclassom na kojem će posjetitelji moći vidjeti kako te namirnice pripremaju vrhunski stručnjaci. Uslijedit će zanimljiva panel-rasprava s renomiranim sudionicima, a sve će biti zaokruženo degustacijom vrhunski pripremljenih jela od divljači i divljih namirnica. U 9 sati ujutro održat će se dva masterclassa u kuhanju jela s divljači koje će predvoditi chef renomiranog restorana Josić i glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić s glavnom chefom kuhinje Hotela Osijek Ivom Gracek te glavna pastry chef splitskog restorana Dvor Ivanom Bralić.

PANEL O POVEZANOSTI SPECIJALITETA OD DIVLJAČI I BRENDA DESTINACIJE

Na panelu, čija je tema „Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije”, o izazovima i budućnosti divljači govorit će dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Karin Mimica, autorica i voditeljica najstarijih brendova kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu te lice brojnih uspješnih projekata gastronomskih brendiranja destinacija, pastry chef, konzultantica i edukatorica Ivana Bralić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, sommelier Tomislav Jakopović i ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ivo Bašić. Panel će moderirati Željka Balja, vlasnica Autentike te osnivačica Family Welcome, prvog specijaliziranog portala za obiteljska putovanja.

PREZENTACIJA NAJBOLJE TURISTIČKE VODIČICE U HRVATSKOJ I NAGRAĐIVANI RECEPTI

Zanimljivu prezentaciju sudionicima će održati Varja Guttert, voditeljica prodaje u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit. Ona je prije dvije godine ponijela i titulu najbolje turističke vodičice u Hrvatskoj. U cijelom projektu sudjelovali su i uvažena osječka povjesničarka dr. sc. Zlata Živaković Kerže te prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Svoj doprinos u obliku recepata koji će biti dostupni široj javnosti dat će već spomenuti Tomica Đukić, voditelj prve Kuharske akademije u Hrvatskoj te vrhunski chef, edukator i međunarodni kuharski sudac Željko Neven Bremec. Tu su i Alen Radanović (pizzerija Bocconcino) koji je 2024. osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Napulju u pripremi najbolje sezonske pizze, spomenuta pastry chef Ivana Bralić te Saša Vojnović (chef u Bistrou Sloboda) koji će se pobrinuti za one željne vegetarijanskih opcija. Gospođa Dušica Siber iz Vinarije Siber naspisat će recept za pripremu prepelica.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d. o. o.

Aktualno

Pročitajte još