Istražite ljepote Nacionalnog parka Krka pješke ili na biciklu uz povoljniju cijenu ulaznice, promotivni tjedan počinje sutra

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Europski tjedan mobilnosti obilježava se od 16. do 22. rujna, a tim je povodom Nacionalni park Krka spustio cijene ulaznica za pješake i bicikliste. Izvrsna je to prilika da u narednim danima organizirate izlet i istražite poznate, ali i manje razvikane lokalitete ovog prekrasnog parka po nižim cijenama. Naredni tjedan promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura, a vrijedi za cijeli Park, dok po cijeni od 6 eura možete obići srednji i gornji tok Krke.

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI

Nacionalni park Krka ovom se akcijom pridružio brojnim gradovima i općinama diljem Europe kojima je cilj poticanje održive urbane mobilnosti. Ovogodišnja tema, „Štedite energiju“, izuzetno je važna s obzirom na sve veće izazove u očuvanju okoliša i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Potičući građane da odaberu održive oblike kretanja, ova inicijativa promovira brojne prednosti pješačenja i vožnje bicikla te naglašava važnost smanjenja emisije štetnih plinova. Aktivnosti koje ona zagovara, osim što pozitivno utječu na zdravlje pojedinaca, općenito su društveno i ekonomski pristupačnije, navodi se u priopćenju parka.

POUČNO-PJEŠAČKE STAZE ČEKAJU DA IH OTKRIJETE

Korisnici poučno-pješačke staze Skradinski most – Skradinski buk, koja je duga 3,4 km, te Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, u dužini od 8,5 km, ostvarit će pravo na povlaštenu cijenu ulaznice za cijeli Park u iznosu od 12 eura za odrasle i 4,50 eura za djecu od sedam do osamnaest godina. Oni koji se odluče za lokacije Roški slap, Kistanje, Burnum i Eko kampus Krka u Puljanima ulaznicu će dobiti po cijeni od 6 eura za odrasle i 3,60 eura za djecu. Nacionalni park Krka kroz različite će aktivnosti i događanja tijekom Tjedna mobilnosti djelovati u skladu s temom nudeći posjetiteljima priliku da se upuste u aktivnosti koje ne samo da smanjuju potrošnju energije, nego i pomažu u očuvanju prirode.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

DOŽIVITE NEVJEROJATNU IGRU VODE, SLAPOVA, KASKADA I JEZERA

Nacionalni park Krka po mnogima je jedan od najljepših u Hrvatskoj. Nevjerojatna igra vode, slapova, kaskada i jezera smjestila se na prostoru parka u zaleđu Šibenika. Na nešto više od 100 četvornih kilometara površine nalazi se sedam impresivnih slapova, Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk, koji oduzimaju dah ljepotom i zaglušujućim šumom vode u slobodnom padu. Najpoznatiji je lokalitet Skradinski buk, slap visok 45 metara, koji je najlakše posjetiti brodom iz Skradina.

No i ostale lokacije u parku, iako manje razvikane, vrijedne su posjeta i uživanja. Nešto sjevernije se smjestio Roški slap i Ogrlice, mjesto na kojem Krka slikovito preskače sedrene stijene i stvara prekrasne oblike, hidroelektrana Jaruna je najstarija u Europi i druga najstarija na svijetu, na Visovačkom jezeru smješten je otočić Visovac na kojem se nalazi Franjevački samostan Majke od Milosti… Istraživati ovaj park može se danima, brodom, pješke ili biciklističkim stazama.

PODIJELI ČLANAK