Talijanski grad dobit će novi aerodrom s vlastitim vinogradom na krovu! O njemu će brinuti lokalni vinogradari, a vina će dozrijevati u podrumima zračne luke

Foto: Rafael Viñoly Architects
piše Putni Kofer

Zračne luke često su siva i dosadna mjesta, kojima malo boje daju jedino izlozi trgovina. Postoje, naravno i iznimke, poput jednog od najljepših, ali i najfunkcionalnijih aerodroma na svijetu, zračne luke Changi u Singapuru. No čini se da i u ostatku svijeta zračne luke prestaju biti samo mjesta za dolaske i odlaske, već sve više teže tome da se čovjek na njima osjeća ugodno i da dostojno predstave destinaciju u kojoj se nalaze. Jedan od fascinantnih primjera ovih dana stiže iz Italije. Firenca gradi novi aerodrom, na njegov će krov krasiti živi vinograd u kojem će se uzgajati grožđe za vino!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

NA KROVU TERMINALA RAST ĆE 38 REDOVA VINOVE LOZE

Zračna luka Amerigo Vespucci u Firenci uskoro će postati prva zračna luka na u Europi koja će imati vlastiti vinograd i vino. Grad je objavio da je angažirao poznati američki dizajnerski studio Rafael Viñoly Architects da napravi projekt koji će zaživjeti u sklopu preuređenja terminal za međunarodne letove. Terminal će se prostirati na 50.000 četvornih metara, a zamišljeno je da cijeli njegov krov prekriva vinograd, s ukupno 38 redova vinove loze.

PONOS TOSKANE SU VINA I VINOGRADI, A OVAKO ĆE BITI PRVO ŠTO PUTNICI VIDE

Ozelenjivanje stambenih i poslovnih zgrada već je dugo trend, ali ovaj put vinova loza nije odabrana slučajno. Ideja koja stoji iza novog izgleda je predstaviti putnicima na dolasku ono čime se Toskana najviše ponosi. A to su brežuljci i vinogradi slavne talijanske regije, čiji će dio putnici vidjeti već iz zrakoplova. O vinogradu će, najavljeno je, brinuti vodeći vinogradar iz regije, a vino će se proizvoditi i odležavati u specijaliziranim podrumima, također na samom terminalu.

Tako da zeleni krov neće biti samo estetski dodatak zgradi, već funkcionalni vinograd iz kojeg će svatko moći kušati krajnji rezultat. Kada će se to zaživjeti? Za prvi gutljaj aerodromskog vina valjat će malo pričekati. Cijeli projekt bi trebao biti završen do 2035. godine, a prva faza ugledat će svjetlo dana već 2026. Po završetku, očekuje se da će novi terminal primati više od 5,9 milijuna putnika godišnje.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama
PODIJELI ČLANAK