
BRZO I JEFTINO
Aktualnosti
U organizaciji Turističke zajednice Općine Kolan, Općine Kolan i Udruge proizvođača paškog sira u Kolanu se krajem kolovoza održava tradicionalna Fešta od sira koja ove godine donosi bogat program i rekordan broj izlagača. Fešta slavi simbol otoka Paga – paški sir, a Kolan je na karti svijeta već odavno priznat i prepoznat po paškom siru o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade s domaćih i međunarodnih natjecanja. Bit će tu vrhunskih sireva najpoznatijih sirana s otoka Paga te sireva obiteljskih gospodarstava koji ga već godinama proizvode po tradicionalnoj recepturi, ali i ostalih proizvoda koji odlično pašu uz sir.
Svi će se složiti da uz sir najbolje paše vino, međutim, treba ovladati malim tajnama njihova sparivanja kako biste doživjeli pravi gastro užitak! Svi hedonisti, vinski znalci, ljubitelji sireva, ali i početnici imaju priliku saznati sve o sljubljivanju ove dvije namirnice u sklopu ovogodišnje Fešte od sira. Radionica sljubljivanja sira i vina “Sir & Vino: Zalogaji za pamćenje” održat će se u četvrtak 22. kolovoza od 18:30 sati u sirani Gligora pod stručnim vodstvom prof., MA, WSET edukatorice Manuele Plohl i provesti prisutne kroz gastro putovanje i okuse Francuske, Italije i naravno, Paga. Kušat će se sirevi sljedećih sirana: Gligora, Paška sirana, OPG Vidas, OPG Branimir Čemeljić i MIH sirana te vina koja su u ekskluzivnoj distribuciji tvrtke Enozoik kao i Vina otoka Paga i Boškinca.
Enozoik uživa status aktera nove ere koja nastupa na hrvatskoj vinskoj sceni od svog osnutka. Doza entuzijasta i šire publike žedne kvalitete i autentičnosti rasla je neviđenom brzinom i vrlo brzo proširio se glas o njihovim vinima od kojih mnoga uživaju kultni status. Godine iskustva, rad u svim segmentima vinske industrije, putovanja po svijetu i nepresušna strast otkrivanja pravog terroira doveli su do kvalitete njihovih vina.
Za sebe kažu da zabadaju noseve u vina nagrađivana na relevantnim svjetskim natjecanjima, okreću se za vinima na listama restorana s Michelinovim zvjezdicama, zaviruju u najskrivenije podrume i nalaze rijetka fina vina po pristupačnim cijenama. Fokusirani su na strana vina, ali ni kvalitetna hrvatska, posebno starije berbe, manje i eksperimentalne serije, neće im promaknuti.
Neka od vina koja će se kušati su Vina otoka Paga, Gegić (Pag, Hrvatska), Domaine des Brosses, Sancerre (Val de Loire, France), Domaine de l’Enclos, Chablis, 1er Cru ‘Vau de Vay’ (Bourgogne, France), Charles Heidsieck, Champagne, Brut Reserve (Champagne, France), Château La Verrerie, Rosé (Luberon, France), Fattoria Selvapiana, Chianti Rufina, Riserva, Vigneto Bucerchiale (Toscana, Italia), Massolino, Barolo, Serralunga d’Alba (Piemonte, Italia), Boškinac, Cuvée (Pag, Hrvatska) i Château Delmond, Sauternes (Bordeaux, France).
Fešta od sira je prilika za sve posjetitelje, domaće i strane, da upoznaju bogatu gastronomsku ponudu, ali i kulturnu baštinu i tradiciju cijelog otoka Paga. Ako ste ljubitelj sireva, a posebice visokokvalitetnog paškog sira, ali i finih vina i želite kušati one najbolje na jednom mjestu – ne čekajte jer se prošlih godina ova radionica popunila odmah. Radionica je besplatna za sve, a prijaviti se možete na info@visitkolan.hr. Say cheese, a više informacija potražite na službenoj stranici i društvenim mrežama.
BRZO I JEFTINO
simbol tradicije
neočekivana atrakcija
PROSLAVA S PLEMENITIM CILJEM
VELIKO PRIZNANJE
EUROPSKA AMAZONA
ROMANTIČNI BIJEG
priroda kao inspiracija
Prebacuju se u digitalnu sferu
INSPIRATIVNE GASTRO PRIČE
TAJNE LONDONSKOG PODZEMLJA
“ULJEPŠAVANJE” ZA EXPO