Skijanje zelenom stazom na vrhu spalionice otpada? Da, u ovoj zemlji je i to moguće, a tu aktivnost obožavaju i lokalci i turisti

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Uistinu spektakularan i inovativan, CopenHill je umjetna skijaška staza i rekreacijsko područje otvoreno u Kopenhagenu prije tri godine. Iako bi na prvi pogled moglo zvučati kao još jedno obično skijalište, CopenHill se zaista izdvaja jer je izgrađen na vrhu centra za gospodarenje otpadom. Da, dobro ste pročitali – Danci su na vrhu spalionice otpada napravili skijalište na zelenoj stazi. Čini se da je to prvi takav slučaj u svijetu gdje se zajednica nije usprotivila postavljanju spalionice u svom susjedstvu.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

SPALIONICU OTPADA NADOGRADILI I NAPRAVILI ATRAKTIVNU STAZU ZA SKIJANJE – COPENHILL

Dovoljan je samo jedan pogled na CopenHill da biste shvatili da se ne radi o običnoj zgradi. Njezin dizajn, naglašen kosi zeleni krov i kockasta fasada od aluminijskih pločica čine je izvanrednom i jedinstvenom pojavom u svakodnevnom urbanom okruženju. Ova zgrada ima posebnu svrhu: napravljena je kao ekološka elektrana koja koristi otpad koji se ne može reciklirati iz grada, čime se svakodnevno obrađuje otprilike 1000 tona smeća. To se smeće spaljuje i pretvara u obnovljivu energiju koja zadovoljava potrebe oko 100.000 kućanstava diljem Kopenhagena.

CopenHill se može opisati kao spoj ljepote prirode i ljudske kreativnosti. Na prvi pogled, posjetitelji se suočavaju s impozantnom strukturom koja je postala simbolom održivog razvoja u Kopenhagenu. Ali ono što je iznenađujuće jest da je ova spalionica domaćin skijaškoj stazi koja pruža nevjerojatan doživljaj zimskih sportova usred urbanog okruženja.

STANOVNICI MOGU SKIJATI USRED GRADA TIJEKOM CIJELE GODINE

Dijelovi ove impozantne zgrade su prekriveni prirodnom travom i ekološkim vlaknima proizvedenim bez štetnih kemikalija, koji vjerno oponašaju snijeg pa stanovnici Kopenhagena mogu skijati usred grada tijekom cijele godine. Na „brdu” su također uređene planinarske staze koje omogućuju lagodno kretanje, a u sklopu kompleksa nalazi se i impresivna stijena za penjanje koju obožavaju ljubitelji adrenalina.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

Na vrhu CopenHilla, koji doseže visinu od otprilike 85 metara, nalazi se i bar s nevjerojatnim pogledom od 360 stupnjeva na grad Kopenhagen i susjednu Švedsku. Ova izvanredna panorama pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku da uživaju u spektakularnom krajoliku i gradskom okruženju s visine, što čini CopenHill ne samo izvorom obnovljive energije, već i atraktivnom destinacijom za rekreaciju i panoramske doživljaje.

Možda je to slučajnost. Ili sreća. Ili naizgled beskonačna vizija arhitektonske superzvijezde Bjarkea Ingelsa. U svakom slučaju, zahvaljujući njemu i njegovom međunarodnom arhitektonskom studiju BIG Danci mogu ići na skijanje tijekom cijele godine. Ingels je razvio koncept koji danas Dance čini manje ovisnima o međunarodnom skijaškom turizmu.

ZA SVAKOGA PONEŠTO

Na službenim stranicama Turističke zajednice grada Kopenhagena pronaći ćete korisne informacije i upute za sve one koji se odluče zaputiti na ovu jedinstvenu avanturu: „Na CopenHillu imate opciju da donesete vlastitu opremu ili ju jednostavno unajmite u lokalnoj trgovini Steep and Deep, gdje stručnjaci stoje na raspolaganju kako bi vam pomogli. Slično kao na tradicionalnim skijaškim destinacijama, nakon aktivnosti na padinama, možete opušteno završiti dan u prekrasnom kafiću i after-ski baru.”

View this post on Instagram

A post shared by CopenHill Urban Mountain (@copenhilldk)

Za one koji nisu skloni skijanju, dostupna je i pješačka staza koja vodi sve do vrha, koja će vam pružiti priliku da istražite ovu fascinantnu strukturu iz svakog kuta. Dodatno, CopenHill nudi i nevjerojatnu atrakciju – najvišu stijenu za penjanje na svijetu, visoku 85 metara. Ovdje certificirani penjači mogu izazvati svoje vještine i osjetiti uzbuđenje penjanja na toj visini.

INOVATIVNO I ODRŽIVO RJEŠENJE

Današnji stanovnici Kopenhagena s ponosom ističu svoj grad kao dom najspektakularnijeg i istovremeno najčišćeg postrojenja za spaljivanje otpada na svijetu. Ova izvanredna kombinacija razigranog dizajna i vrhunske skijaške staze na vrhu postavlja novi standard u razmišljanju o upravljanju urbanim resursima i izgradnji postrojenja za proizvodnju energije iz otpada.

View this post on Instagram

A post shared by CopenHill Urban Mountain (@copenhilldk)

Kopenhagen se također ponosi svojom ambicijom da postane prva ugljično neutralna prijestolnica na svijetu, a ovaj inovativni projekt je samo jedan od koraka prema tom cilju. On jasno pokazuje da održivost i zabava mogu ići ruku pod ruku te da se uz prave ideje i inovacije može transformirati i najizazovnije okolišne uvjete u pravo čudo modernog urbanog života.

PODIJELI ČLANAK