Umjesto da kupuju, roditelji u ovom gradu djeci iznajmljuju igračke, knjige i društvene igre. I svi su oduševljeni!

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

U današnjem svijetu gdje su mnoge obitelji s djecom suočene s ograničenim prostorom i financijskim izazovima, postavlja se pitanje: Zašto bi naši mališani uopće trebala posjedovati na stotine igračaka? Osim što nedostatak prostora često čini skladištenje igračaka izazovnim, neke obitelji jednostavno nemaju sredstava za ulaganje u skupe stvari. Paralelno s tim, svakodnevno svjedočimo rastućem problemu otpada i neodržive potrošnje. Knjižnica igračaka “Leksaksbiblioteket” u švedskom gradu Göteborgu želi to promijeniti i potaknuti djecu i njihove roditelje da dožive čaroliju igre kroz praksu dijeljenja i posuđivanja igračaka, knjiga i društvenih igara.

Oaze mira na jadranskoj obali: ovih 7 nerazvikanih i manje posjećenih hrvatskih otoka oduševit će vas svojom ljepotom i šarmom

INICIJATIVA SE NADA DA DJECU MOGU NAUČITI DA NE MORAJU KUPOVATI NOVE STVARI

Zajedno s djecom i roditeljima, ova knjižnica igračaka prilagođava se svojim korisnicima prema njihovim željama i potrebama, što se odražava u bogatom asortimanu i radnom vremenu. Iako je primarno namijenjena djeci od 0 do 7 godina, srdačno dočekuje baš sve uzraste. Ovdje možete posuđivati raznolike igračke i dječje potrepštine, s impresivnom kolekcijom od preko 900 artikala, koja uključuje dječje knjige, putne krevetiće i čak bicikle.

View this post on Instagram

A post shared by Leksaksbiblioteket (@leksaksbiblioteket)

Na njihovoj web stranici imate mogućnost pregledati cjelokupni asortiman, rezervirati igračke, ponovno ih posuditi te zatražiti dostavu na svoju kućnu adresu. Osim toga, knjižnica igračaka redovito organizira različite događaje za djecu, stoga je preporučljivo posjetiti ju tijekom radnog vremena, čak i ako niste član, kako biste mogli uživati u igri na licu mjesta.

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

VAŽNA EKOLOŠKA PORUKA

Posuđivanjem umjesto kupnjom možete ostvariti značajne uštede, kako prostora tako i novca. Osim toga, ova opcija pruža izvanrednu priliku za testiranje interesa vašeg djeteta za određenom igračkom prije nego što se odlučite za kupovinu. Možda će se igračka pokazati zabavnom samo prvih nekoliko dana. Korištenjem ponude knjižnice igračaka izbjegavate potencijalno nepotrebne kupnje i omogućujete eksperimentiranje.

Osim praktičnih prednosti, posuđivanjem umjesto kupnjom također šaljete važnu ekološku poruku. Učite sebe i svoju djecu na konkretnom primjeru kako možemo smanjiti svoj ekološki otisak putem dijeljenja resursa umjesto neprestane kupovine novih stvari.

View this post on Instagram

A post shared by Leksaksbiblioteket (@leksaksbiblioteket)

Pretplata na knjižnicu igračaka nudi mjesečne opcije po cijenama između 4 i 9 eura, ovisno o količini artikala koje želite posuditi. Pretplatu mogu sklopiti punoljetne osobe, a vrijedi za cijelu obitelj, bez obzira na broj djece.

PODIJELI ČLANAK