Danas pripremite junetinu s graškom i noklicama: imamo recept za ovo jednostavno jelo koje nikad ne izlazi iz mode

Uz ove male trikove, vaša junetina s graškom i noklicama bit će još ukusnija i mirisnija! Imamo jednostavne savjete i recept koji će ovo jelo podići na novu razinu

Junetina s graškom i noklicama poslužena u dubokom tanjuru s bogatim umakom.
Foto: Gastro Kofer / Mala Mande
  • Priprema:90 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Srednje
  • Kuhinja:hrvatska

Miris domaće kuhinje najčešće povezujemo s jelima koja su generacije naših baka i mama pripremale s puno pažnje i ljubavi. Jedno od takvih jela svakako je junetina s graškom i noklicama, topla, zasitna i ukusna kombinacija koja se često nalazi na obiteljskim stolovima. Ovo jelo spaja najbolje od povrća, sočnog mesa i mekanih noklica, a njegov jednostavan recept jamči da će uvijek ispasti savršeno.

JEDNOSTAVNE NAMIRNICE KOJE, UZ MALO PAŽNJE, STVARAJU RUČAK ZA PAMĆENJE

Dobro meso, svježe povrće i malo strpljenja… U svijetu u kojem se često okrećemo brzim i gotovim jelima, recepti poput ovog podsjećaju nas koliko je važno vratiti se osnovama. Junetina, grašak i noklice naizgled su skromna kombinacija, ali upravo iz te jednostavnosti dolazi onaj osjećaj da jedemo nešto fino i domaće. Ovo nije jelo koje nastaje u žurbi! Traži polagano kuhanje i pažnju, a zauzvrat nudi bogat okus i ručak koji se pamti.

Svaka obitelj ima svoju verziju ovog jela. Negdje se dodaje više povrća, drugdje se kuha gušće ili se poslužuje uz domaći kruh. Ipak, suština ostaje ista. To je jelo koje se prenosi generacijama i koje, unatoč promjenama u načinu života, još uvijek ima svoje mjesto na stolovima.

RECEPT ZA JUNETINU S GRAŠKOM I NOKLICAMA I KORISNI SAVJETI ZA PRIPREMU

Ako želite da vaša junetina s graškom i noklicama ispadne savršena, obratite pažnju na nekoliko sitnica. Za bogatiji okus uvijek birajte meso s malo masnoće i žilica, jer će se prilikom dugog kuhanja pretvoriti u mekanu, sočnu teksturu. Povrće pirjajte polako, dok ne pusti prirodnu slatkoću. Upravo to daje dubinu umaku. Grašak je najbolje koristiti svježi, jer čuva boju i svježinu, a konzervirani ostavite kao opciju kada nemate drugo pri ruci. Noklice uvijek radite u zadnji trenutak i ubacujte ih dok jelo lagano vrije. I za kraj, ne štedite na svježem peršinu, jer on daje završni mirisni pečat ovom klasičnom jelu.

Sastojci

  • 700 g junećeg vrata
  • 500 g graška
  • 3 mrkve
  • 2 luka
  • 2 režnja češnjaka
  • komad korijena celera
  • 2 krumpira
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • sol, papar
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • peršin, nasjeckan za posluživanje

Za noklice:

  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 3 žlice ulja
  • 5 žlica griza

Postupak pripreme

  1. Junetinu narežite na veće komade, a povrće sitno nasjeckajte na kockice.
  2. U većoj posudi zagrijte ulje i dodajte nasjeckani luk. Pirjajte ga dok ne omekša, a zatim ubacite povrće i meso. Sve zajedno dinstajte oko 5 minuta na jakoj vatri, neprestano miješajući. Umiješajte koncentrat rajčice, pa postupno dolijevajte toplu vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, pazeći da jelo ne zagori.
  3. Posolite jelo, a zatim dodajte svježi grašak ako ga koristite. Sve prelijte vodom tako da prekrije sastojke i nastavite kuhati dok meso ne omekša. Ako se odlučite za konzervirani grašak, ubacite ga tek kada je meso već kuhano.
  4. Sada je vrijeme za noklice koje ste prethodno pripremili. Umutite jaje, dodajte prstohvat soli, ulje i griz, pa smjesu dobro izmiješajte. Noklice oblikujte malom žlicom i pažljivo ih spuštajte u lonac.
  5. Kuhajte noklice otprilike 5 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Zatim poklopite lonac i ostavite jelo da kratko odstoji kako bi se okusi proželi. Jelo poslužite toplo, a za dodatnu svježinu i miris pospite ga sitno nasjeckanim peršinom.

Pročitajte još