
ONDJE SE NJEGUJE TRADICIJA
Uz naš vodič više nema pogrešaka! Teleće pečenje svaki put će vam ispasti savršeno, a vi ćete uživate u pohvalama za stolom

Teleće pečenje je klasik kojem se uvijek rado vraćamo. Sočno je, mekano i mirisno, baš onako kako nedjeljni ručak treba izgledati. Ako pitate nas, ovako pripremljena teletina može bez problema stati rame uz rame i s najfinijom janjetinom, a često je i pretekne u borbi za glavnu zvijezdu stola. Ovaj recept je jednostavan, domaći i provjeren: meso se prvo nježno marinira u aromatičnoj mješavini senfa, maslinovog ulja i začina, a zatim polako peče s vinom, lukom i češnjakom dok ne postane savršeno sočno i mekano. Idealan je izbor za sve posebne prilike, ali i za one dane kada jednostavno želite počastiti sebe i svoje najmilije odličnim ručkom! U nastavku pronađite naš omiljeni recept!
Iako se čini jednostavno, pečenje teletine ipak ima svoja mala pravila. Upravo sitne pogreške mogu dovesti do toga da meso nakon pečenja bude suho i žilavo, umjesto nježno i sočno kako želimo. Najčešća greška je preskakanje mariniranja. Teletina je sama po sebi poseban komad mesa, ali joj je ipak potrebno vrijeme da upije začine i arome kako bi tijekom pečenja ostala mekana. Zato je važno da marinada odradi svoje barem par sati, a idealno preko noći.
Česta zamka je i pečenje na preniskoj temperaturi od samog početka. Ako se meso odmah ne zapeče na jačoj temperaturi, izgubit će sokove i neće dobiti onu divnu koricu koja zadržava sočnost. Zato se prvo zapekne kratko na visokoj temperaturi, a tek se potom nastavlja sporije peći. Još jedan važan detalj je redovito podlijevanje tijekom pečenja. Svakih dvadesetak do tridesetak minuta dobro je okrenuti meso i preliti ga vlastitim sokovima jer se tako sprječava isušivanje i postiže mekan rezultat.
Iako je teško odoljeti savršeno sočnoj teletini i često se sve pojede do posljednjeg zalogaja, ponekad ipak ostane pokoji komad koji ne želimo baciti. Dobra vijest je da se teleće pečenje sutradan može pretvoriti u jednako ukusno, a ponekad i još bolje jelo! Najjednostavniji način je narezati preostalo meso na tanke ploške i poslužiti ga u toplom sendviču, s malo senfa ili domaćeg ajvara. Također, možete ga dodati u bogatu salatu s pečenim povrćem ili svježom rikolom, maslinama i par kapi limuna. Ako volite tjesteninu, kockice teletine odlično će se uklopiti u kremasti umak od vrhnja i gljiva, a za one koji vole tradicionalne okuse, teleće pečenje može završiti i u savršenom rižotu!
Priprema ovog jela ne zahtijeva veliko kulinarsko iskustvo, već samo malo vremena i dobru volju. U nastavku donosimo što vam je sve potrebno da biste i sami pripremili ovu sočnu, mekanu i neodoljivo ukusnu teletinu.

ONDJE SE NJEGUJE TRADICIJA

Jednostavno, brzo, fino

OBITELJSKI POSAO

DRUGA STRANA MEDALJE

NOVO MJESTO

POVRATAK KORIJENIMA

REZULTAT PREDANOG RADA

ISKRENA, DOMAĆA HRANA

JAKO SU FINE!

Jednostavno, brzo, fino

POSLUŽITE UZ KISELI KUPUS!

Kremasta čarolija od batata

BRZO I JAKO FINO!

KOLAČ ZA DUŠU

klasik s vinskom aromom

Ručak gotov za tren

Hrskavo i ukusno

Savršeno za hladne dane