
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
Ako tražite recept za dagnje na bijelo, na pravom ste mjestu! Donosimo sve korake za savršenu bijelu buzaru
Dagnje voliš, ne voliš ili naprosto obožavaš kao mi. Kod njih nema sredine. Ili su ti neodoljive pa bi ih mogao jesti svaki tjedan, ili ih jednostavno preskočiš i radije biraš neku drugu morsku deliciju. Ali jedno je sigurno: dagnje su simbol Mediterana, mirisa mora i dugih ljetnih večeri u dobrom društvu. Svježina im je ključna, a priprema toliko jednostavna da ih i potpuni početnici u kuhinji mogu pretvoriti u jelo koje osvaja. Lagane su, bogate proteinima i željezom, a opet dovoljno sitne da traže još jedan komad kruha za umakanje u gusti, aromatični umak. Ako ih već niste otkrili, možda je upravo sada pravi trenutak da im date šansu. U nastavku vam donosimo naš omiljeni recept za dagnje na bijelo, poznatiji kao bijela buzara.
Osim što su prave male zvijezde mediteranske kuhinje, dagnje su i nutricionistički vrijedne. Bogate proteinima i željezom, sadrže malo kalorija i idealne su za lagane, zdrave obroke. Upravo zato su čest izbor onih koji žele uživati u morskoj kuhinji, a pritom paziti na zdravlje. Njihova priprema traje tek nekoliko minuta, što ih čini savršenim rješenjem i za brzi ručak ili večeru.
Najvažnije pravilo kada je riječ o dagnjama jest uvijek birati svježe. Ako nemamo sreću živjeti uz more, tada su provjerena uzgajališta najbolja opcija. Oni koji dagnje ujutro vade iz mora, a već poslijepodne ih dostavljaju, jamče vrhunsku kvalitetu.
Iako je bijela buzara klasik, vrijedi spomenuti i da postoji varijanta “na crveno”, s dodatkom rajčice ili sataraša. Tako svatko može pronaći svoju omiljenu verziju: laganiju, osvježavajuću bijelu ili bogatiju, pomalo rustikalnu crvenu. U oba slučaja, dagnje ostaju glavna zvijezda i jako su ukusne!
Recept za dagnje na bijelo, poznat i kao bijela buzara, jedna je od onih čarolija koje dokazuju da je manje zapravo više. Češnjak, peršin, maslinovo ulje i bijelo vino… Potrebno je samo nekoliko sastojaka koji se u loncu pretvaraju u mirisnu simfoniju. Za dodatnu punoću okusa, tu su i krušne mrvice koje lagano zgusnu umak, a sve se zaokružuje svježim peršinom. Rezultat? Jelo koje traži komad domaćeg kruha za umakanje i čašu rashlađenog bijelog vina.
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
recept za brzi ručak
ODUŠEVLJENI SMO!
Izletište 'Srce Bukovice'
Probali smo i svidio nam se
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
PROBALI SMO I FINO JE!
Naš novi favorit
OKUSI KASNOG LJETA
Probali smo i svidio nam se
Naš novi favorit
Jednostavno, ukusno, domaće
Fantastična je!
jednostavno, a fantastično!
Recept bez komplikacija
Tradicionalni riblji recept
Kraljica ljetnih tanjura
Brzo, fino, drugačije