Nabavili smo svježe dagnje i pretvorili ih u mirisnu buzaru na bijelo koja miriše na ljeto i more

Ako tražite recept za dagnje na bijelo, na pravom ste mjestu! Donosimo sve korake za savršenu bijelu buzaru

Bijela buzara od dagnji poslužena na tanjuru, uz aromatični umak i limun.
Foto: Gastro Kofer / Moja Ane kuha!
  • Priprema:20 minuta
  • Broj porcija:4 (kao glavno jelo) ili 6–8 (kao predjelo)
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Mediteranska

Dagnje voliš, ne voliš ili naprosto obožavaš kao mi. Kod njih nema sredine. Ili su ti neodoljive pa bi ih mogao jesti svaki tjedan, ili ih jednostavno preskočiš i radije biraš neku drugu morsku deliciju. Ali jedno je sigurno: dagnje su simbol Mediterana, mirisa mora i dugih ljetnih večeri u dobrom društvu. Svježina im je ključna, a priprema toliko jednostavna da ih i potpuni početnici u kuhinji mogu pretvoriti u jelo koje osvaja. Lagane su, bogate proteinima i željezom, a opet dovoljno sitne da traže još jedan komad kruha za umakanje u gusti, aromatični umak. Ako ih već niste otkrili, možda je upravo sada pravi trenutak da im date šansu. U nastavku vam donosimo naš omiljeni recept za dagnje na bijelo, poznatiji kao bijela buzara.

ZAŠTO VOLIMO DAGNJE?

Osim što su prave male zvijezde mediteranske kuhinje, dagnje su i nutricionistički vrijedne. Bogate proteinima i željezom, sadrže malo kalorija i idealne su za lagane, zdrave obroke. Upravo zato su čest izbor onih koji žele uživati u morskoj kuhinji, a pritom paziti na zdravlje. Njihova priprema traje tek nekoliko minuta, što ih čini savršenim rješenjem i za brzi ručak ili večeru.

TAJNA JE U SVJEŽINI, NO VRIJEDI ZNATI DA POSTOJI VERZIJA „NA CRVENO“

Najvažnije pravilo kada je riječ o dagnjama jest uvijek birati svježe. Ako nemamo sreću živjeti uz more, tada su provjerena uzgajališta najbolja opcija. Oni koji dagnje ujutro vade iz mora, a već poslijepodne ih dostavljaju, jamče vrhunsku kvalitetu.

Iako je bijela buzara klasik, vrijedi spomenuti i da postoji varijanta “na crveno”, s dodatkom rajčice ili sataraša. Tako svatko može pronaći svoju omiljenu verziju: laganiju, osvježavajuću bijelu ili bogatiju, pomalo rustikalnu crvenu. U oba slučaja, dagnje ostaju glavna zvijezda i jako su ukusne!

RECEPT ZA DAGNJE NA BIJELO

Recept za dagnje na bijelo, poznat i kao bijela buzara, jedna je od onih čarolija koje dokazuju da je manje zapravo više. Češnjak, peršin, maslinovo ulje i bijelo vino… Potrebno je samo nekoliko sastojaka koji se u loncu pretvaraju u mirisnu simfoniju. Za dodatnu punoću okusa, tu su i krušne mrvice koje lagano zgusnu umak, a sve se zaokružuje svježim peršinom. Rezultat? Jelo koje traži komad domaćeg kruha za umakanje i čašu rashlađenog bijelog vina.

Sastojci

  • 2 kg dagnji (za 4 osobe kao glavno jelo ili 6-8 osoba kao predjelo)
  • 4-5 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml bijelog vina
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • puno svježeg peršina, sitno sjeckanog

Postupak pripreme

  1. Dagnje najprije potopite u hladnu vodu, a naslage pažljivo očistite nožem ili četkicom. Ako su već dovoljno čiste, dovoljno je ukloniti samo ostatke “brade” ili travke koje vire iz školjke. Dobro ih isperite nekoliko puta u hladnoj vodi i tako držite do trenutka pripreme.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, kratko popržite sitno sjeckani češnjak, tek pola minute, jer dulje prženje može dati gorčinu jelu. Zatim dodajte nasjeckani peršin i nastavite miješati još otprilike pola minute.
  3. Dodajte ocijeđene dagnje, promiješajte i ostavite ih poklopljene 2-3 minute, uz povremeno miješanje ili lagano protresanje posude. Kada se otvore, zalijte ih vinom i ponovno dobro promiješajte.
  4. Dodajte krušne mrvice, kratko promiješajte i kuhajte još oko 2 minute, dok se umak ne zgusne. Ako izostavite krušne mrvice, umak će biti malo rjeđi, ali jednako ukusan. Za pikantniju varijantu, prije dodavanja krušnih mrvica možete ubaciti papar ili malo ljute papričice. Sol nije potrebna jer su dagnje prirodno dovoljno slane.

Pročitajte još