Napravili smo rižoto od cikle i ostali oduševljeni koliko jedno jelo može unijeti veselja za stol: recept je toliko jednostavan da ga svatko može isprobati

Rižoto od cikle savršen je primjer kako malo mašte u kuhinji može stvoriti jelo koje osvaja i izgledom i okusom, a oduševit će i obitelj i goste

Rižoto od cikle serviran na tanjuru, ukrašen svježim peršinom
Foto: Gastro Kofer / Mala Mande
  • Priprema:45 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Srednje zahtjevno
  • Kuhinja:Mediteranska

Kad pomislite na rižoto, vjerojatno vam odmah na pamet padne onaj skradinski, kremasti i sporim kuhanjem doveden do savršenstva, ili pak rižoto od sipe, prepoznatljiv po svojoj crnoj boji i morskoj aromi. No, rižoto od cikle otkriva sasvim novo lice ovog klasika koji svi vole. To je zapravo jelo koje razbija rutinu i pokazuje koliko rižoto može biti kreativan kada mu se doda neočekivana namirnica. U nastavku vam donosimo recept za rižoto od cikle s dodatkom pršuta koji smo pripremili za vikend i korisne savjete za pripremu!

CIKLA JE KRALJICA BOJE I ZDRAVLJA

Cikla je povrće koje često povezujemo sa salatama i zimnicom, no u ovom receptu pokazuje svoje sasvim drugo lice. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima te je izrazito zdrava. Kuhana i izblendana pretvara se u baršunastu kremu koja rižotu daje boju i punoću, dok naribani dio cikle donosi svježinu i teksturalni kontrast. Upravo u toj kombinaciji leži tajna posebnog okusa.

KLJUČ DOBROG RIŽOTA JE U STRPLJIVOSTI: POTREBNO GA JE STALNO MIJEŠATI I POLAKO DOLIJEVATI TEMELJAC

Svaki dobar rižoto zahtijeva strpljenje i pažnju, odnosno polako dolijevanje temeljca, stalno miješanje i savršeno tempiranje završnih koraka. No ono što ovu verziju čini posebnijom od drugih jest dodatak hrskavog pršuta. Slana nota pršuta i lagana kiselost aceta balsamica savršeno zaokružuju slatkastu ciklu, što stvara sklad okusa koji podsjeća na jela vrhunskih restorana.

RIŽOTO OD CIKLE JE IDEALNO JELO ZA POSEBNE TRENUTKE, ALI I ZA SVAKODNEVNE UŽITKE

Rižoto od cikle nama je bio pravo otkriće. Poslužite ga uz čašu bijelog vina i nekoliko svijeća, i vaš stol odmah će dobiti notu svečanosti. Bilo da ga poslužite obitelji, prijateljima ili sami sebi priuštite trenutak uživanja, ovaj rižoto uvijek donosi dašak elegancije i ostavlja dojam koji se pamti.

Sastojci

  • 500 g cikle (300 g kuhane, 200 g sirove)
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 g riže Arborio
  • 150 ml bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 2 žlice parmezana
  • 50 g pršuta
  • 1 žlica maslaca

Postupak pripreme

  1. Na masni papir stavite ploške pršuta i pecite ih u pećnici 20 minuta na 150 °C. Potom ih prebacite na papirnati ubrus da upiju višak masnoće, a zatim ih rukom usitnite u male komadiće. Ostavite da se ohlade.
  2. 300 g cikle skuhajte, ohladite i izblendirajte da dobijete kremu. Ostatak cikle naribajte.
  3. Luk narežite na kockice i dinstajte ga na maslinovom ulju dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte češnjak, naribanu ciklu i rižu te dinstajte tako još par minuta. Zalijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari.
  4. Zatim dodajte malo po malo temeljca i kuhajte tako uz stalno miješanje dok se riža ne skuha.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte kremu od cikle, aceto, parmezan i maslac. Kad servirate, pospite još parmezanom i komadićima pršuta.

Pročitajte još