
ZA SVAČIJI UKUS
AROMATIČNO I ZASITNO
S obzirom na to koliko Hrvati vole mljeveno meso i grah, pomalo čudi da chilli con carne nikad nije u našim krajevima dobio veću pažnju i popularnost. Jer ovo je slavno jelo upravo kombinacija ta dva sastojka, sa specifičnim začinima i pomalo ljutkastog okusa. A ljutina nam, većini, također nije baš mrska. Zato vam danas donosimo recept za chilli con carne i pozivamo vas da, umjesto da grah iskoristite za klasično i svima omiljeno varivo, isprobate ovaj internacionalni recept. Sigurni smo da će vas oduševiti!
Kao i sa svakim popularnim jelom, tako i oko povijesti jela chilli con carne postoje različite teorije, a recept se razlikuje od zemlje do zemlje i od regije do regije. Samo ime, chilli con carne, koje se praktički nigdje ne prevodi, na španjolskom znači „čili s mesom“. Tradicionalno je to jelo američko-meksičke kuhinje, koje se često povezuje s teksaškim kaubojima i “tex-mex” kuhinjom.
Prvi zapisi o ovom jelu potječu iz 18. stoljeća, kada su španjolski doseljenici i meksički kuhari kombinirali govedinu, sušene čili paprike i začine kako bi stvorili jelo koje se lako moglo pripremiti i na otvorenoj vatri.
Danas je chilli con carne popularan širom svijeta, a recept nije fiksan, postoje mnoge varijacije, od klasičnog teksaškog bez graha do modernijih verzija s raznim dodacima. Mi vam donosimo klasičan recept s malo više začina, no vi ga slobodno prilagodite svom ukusu i začinima koje imate.
Za ovo jelo za 4 osobe bit će vam potrebno:
ZA SVAČIJI UKUS
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
Kvizovi
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT
SVI GA VOLE
TAJNA “AVIONSKOG VOĆA”