Jelo chilli con carne servirano u tanjuru, snimljeno izbliza

AROMATIČNO I ZASITNO

Jeste li već probali ovu ukusnu kombinaciju graha i mljevenog mesa? Nas je recept potpuno oduševio!

S obzirom na to koliko Hrvati vole mljeveno meso i grah, pomalo čudi da chilli con carne nikad nije u našim krajevima dobio veću pažnju i popularnost. Jer ovo je slavno jelo upravo kombinacija ta dva sastojka, sa specifičnim začinima i pomalo ljutkastog okusa. A ljutina nam, većini, također nije baš mrska. Zato vam danas donosimo recept za chilli con carne i pozivamo vas da, umjesto da grah iskoristite za klasično i svima omiljeno varivo, isprobate ovaj internacionalni recept. Sigurni smo da će vas oduševiti!

O POVIJESTI I PODRIJETLU JELA IMA VIŠE TEORIJA

Kao i sa svakim popularnim jelom, tako i oko povijesti jela chilli con carne postoje različite teorije, a recept se razlikuje od zemlje do zemlje i od regije do regije. Samo ime, chilli con carne, koje se praktički nigdje ne prevodi, na španjolskom znači „čili s mesom“. Tradicionalno je to jelo američko-meksičke kuhinje, koje se često povezuje s teksaškim kaubojima i “tex-mex” kuhinjom.

Prvi zapisi o ovom jelu potječu iz 18. stoljeća, kada su španjolski doseljenici i meksički kuhari kombinirali govedinu, sušene čili paprike i začine kako bi stvorili jelo koje se lako moglo pripremiti i na otvorenoj vatri.

CHILLI CON CARNE: RECEPT KOJI UVIJEK USPIJEVA

Danas je chilli con carne popularan širom svijeta, a recept nije fiksan, postoje mnoge varijacije, od klasičnog teksaškog bez graha do modernijih verzija s raznim dodacima. Mi vam donosimo klasičan recept s malo više začina, no vi ga slobodno prilagodite svom ukusu i začinima koje imate.

Za ovo jelo za 4 osobe bit će vam potrebno:

  • 500 g mljevene junetine ili miješanog mljevenog mesa
  • 400 grama skuhanog crvenog graha (ili 1 veća konzerva)
  • 1 konzerva sjeckane rajčice
  • 1 veća glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 žličica origana
  • pola žličice čilija u prahu (ili po ukusu)
  • 250 ml mesnog temeljca (ili vode)
  • 2 žlice ulja
  • Sol i papar po ukusu

POSTUPAK PRIPREME

  • Sitno nasjeckajte luk, češnjak i papriku.
  • U velikoj tavi ili loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte ga pet minuta dok ne omekša. Potom dodajte češnjak i crvenu papriku, pa pirjajte još 2-3 minute.
  • Ubacite mljeveno meso i pržite ga dok ne dobije smeđu boju, što će trajati desetak minuta.
  • Sad umiješajte žličicu koncentrata rajčice, mljevenu dimljenu papriku, origano i čili prah, Dobro izimiješajte. Koristite začine koje volite i prilagodite ljutinu svom ukusu.
  • Nakon desetak minuta dodajte konzervu usitnjenih pelata i temeljac pa promiješajte.
  • Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 30-40 minuta, povremeno miješajući. Nakon 30 minuta dodajte ocijeđeni grah, promiješajte i kuhajte još 10 minuta.
  • Ako je pregusto, po potrebi dodajte još malo vode. U chilli con carne možete dodati i manju konzervu kukuruza, recept prilagodite svom ukusu.
  • Poslužite uz rižu, kruh ili tortilje, a po želji možete u svaki tanjur dodati i žlicu vrhnja.

Aktualno

Pročitajte još