Jedna namirnica, bezbroj mogućnosti! Ova jela s mljevenim mesom fantastična su ideja za ručak koji će svi obožavati

Recept za sarme
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Mljeveno meso jedna je omiljenih i najčešće korištenih namirnica u hrvatskim domovima. Od obožavanih ćevapa i pljeskavica do umaka i jela na žlicu, od njega se mogu pripremiti brojna jela u kojima ljudi uživaju već stoljećima. Jela s mljevenim mesom odličan su izbor za tjedni ili vikend ručak, brzo se i jednostavno pripremaju, a mnoga od njih se mogu pripremiti unaprijed i zamrznuti. U nastavku donosimo nekoliko klasičnih recepata s kojima ne možete pogriješiti!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

Mljeveno meso kod mnogih je na zlu glasu jer se brzo kvari, a kad ga kupimo u supermarketu nikad ne znamo zapravo što je sve u njemu, ni koliko dugo stoji. Zato, ako hoćete biti sigurni, prošetajte do svoje omiljene mesnice gdje možete rukom pokazati koje komade želite da vam samelje. Većina će vam mesara rado pomoći u odabiru, a pitat će vas želite li da ga samelje jednom ili dvaput. Za većinu jela u nastavku, bit će dovoljno da ga jednom protjera kroz mašinu za mljevenje.

JEDINI RECEPT ZA SARMU KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI

Ljubitelji hrane često kažu da se godina dijeli na dvije sezone: sezonu punjenih paprika i sezonu sarme. U sarmi uživamo zimi, a nezaobilazna je na svakom blagdanskom stolu. Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, nema razloga za strah. Malo vježbe zahtijeva samo motanje mesa u kupus, no to ćete usavršiti s vremenom, sve ostalo je jednostavno. Donosimo recept uz koji će vam sarma baš uvijek uspjeti.

PROČITAJ VIŠE Recept za domaću sarmu

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

PUNJENE PAPRIKE KAO IZ BAKINE KUHINJE

Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Iako ih možete pripremati i s drugim vrstama, najbolje su s paprikama baburama jer ćete u tom slučaju dobiti jelo kakvo tradicionalno pripremaju mame i bake.

PROČITAJ VIŠE Recept za punjene paprike

ĆUFTE KOJIMA NITKO NE MOŽE ODOLJETI

Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od rajčice, a kao prilog je gotovo obavezan pire krumpir. Ćufte u umaku od rajčice jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi. Donosimo jednostavan recept koji će vam uvijek uspjeti.

PROČITAJ VIŠE Recept za slasne ćufte

BOLONJEZ JE KLASIK KOJI NAM NIKADA NE DOSADI

Postoje obroci oko kojih se posebno trudimo, stojimo u kuhinji satima, radimo više vrsta priloga, kombiniramo razne tehnike kuhanja… A postoje i oni koji su jednostavni, ne traže kompliciranje, a nagrađuju divnim, bogatim okusom. Jedno od takvih je i bolonjez. Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, te odlično podnosi zamrzavanje pa ga uvijek možete imati pri ruci za brzi ručak. Za ovaj recept vam ne treba puno truda i vremena, a rezultat je izvrstan.

PROČITAJ VIŠE: Recept za umak bolonjez

PUNJENE TIKVICE ZDRAV SU I JAKO UKUSAN RUČAK

Tikvice su mnogima omiljeno povrće, pune su vode, sočne, a njihov blagi okus dozvoljava kombiniranje s brojnim drugim namirnicama. Jedno od najpopularnijih jela su tikvice punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici. Za ovo će vam jelo trebati bolonjez umak, za koji recept možete pronaći u ovom tekstu, te svježe tikvice što pravilnijeg oblika.

PROČITAJ VIŠE Recept za tikvice punjene mljevenim mesom

MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA ODUŠEVIT ĆE I NAJIZBIRLJIVIJE

Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Na Balkanu se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Musaka od krumpira i mljevenog mesa zasitno je jelo koje će vas držati cijeli dan, gotova je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji.

PROČITAJ VIŠE Recept za musaku s krumpirom i mljevenim mesom

PODIJELI ČLANAK