Ukusan, brz i zdrav namaz koji će i klinci obožavati: napravite domaću pileću paštetu i uživajte bez grižnje savjesti

Foto: Shutterstock

Koliko god bile ukusne i praktične, paštete su često na lošem glasu i mnogi ih izbjegavaju. Najčešće zato što ne znaju što je zapravo u kupovnim paštetama i namazima. No sve te dvojbe nestaju ako paštetu napravite sami! Primjerice, paštetu od tune koja je klasik koji gotovo svi vole ili domaću pileću paštetu koju će i klinci obožavati. Uostalom, tko ne voli piletinu, bilo da je pohana, skuhana kao paprikaš ili samo pečena u pećnici? Danas vam donosimo recept za domaću pileću paštetu, koju je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica.com. Nju je domaća pileća pašteta oborila s nogu, pa nema razloga da joj i vi ne date šansu!

“BILA SAM SKEPTIČNA, ALI OVU PAŠTETU PONAVLJAM”

“Moram priznati, bila sam skeptična kada sam prvi put kod svoje drage susjede na stolu vidjela domaću pileću paštetu. To je vjerojatno zato što nisam fan kupovnih pašteta ili bi me neke znale razočarati. No, znajući da je susjeda vrsna kuharica, odlučila sam isprobati ovaj slasni namaz i oduševila se! Prateći njezine savjete, iskemijala sam nešto u mojoj kuhinji i tako je nastala ova ukusna domaća pašteta od piletine koju obavezno ponavljam!,” piše Laura koja je opisala detaljan proces pripreme koji prenosimo u nastavku.

ZA OVO JELO MOŽETE ISKORISTITI I OSTATKE VEĆ PEČENOG MESA OD RUČKA

Proces pripreme započinje dinstanjem luka i češnjaka na što ubacujemo pileća prsa. No, ako imate ostatke mesa od jučerašnjeg ručka, slobodno ih iskoristite. Pašteta od već pečene piletine bit će malo drugačijeg okusa, no daleko od toga da će razočarati! Za još kremastiju teksturu, na popis sastojaka uključite i sirni namaz. Ako pak želite dobiti zdraviju pileću paštetu, majonezu možete zamijeniti svježim sirom i žlicom maslinovog ulja. Što se tiče samog miksanja, najbolje pomagalo je multipraktik, ali štapni mikser je odlična alternativa!

SASTOJCI

  • 570 g pilećih prsiju
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • 1 žuti luk
  • 70 g kiselih krastavaca (oko 4 komada)
  • 1 žličica dalmatinske mješavine začina (origano, bosiljak, mažuran, majčina dušica…)
  • 3 žlice majoneze (90 g)
  • 3 žlice vrhnja (150 g)

POSTUPAK PRIPREME

  • Narežite piletinu na kockice i začinite solju i paprom.
  • Zagrijte ulje u širokoj tavi, dodajte nasjeckani luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu staklasti.
  • Ubacite komadiće piletine i dinstajte sve zajedno, povremeno miješajući, dok piletina ne bude potpuno kuhana.
  • Nakon kuhanja, ostavite meso da se malo ohladi.
  • Dodajte kisele krastavce, majonezu, vrhnje i mješavinu začina, pa sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom ili u multipraktiku dok ne postane glatko.
  • Ohladite paštetu do kraja prije posluživanja.
  • Čuvajte u frižideru i potrošite unutar tri dana.

Pročitajte još