Savršeno kremasti namaz prepun proteina: evo kako napraviti najukusniji humus od slanutka

Foto: Marina Obradović, Priče jedne kuhače

Savršeno kremasti namaz od slanutka prepun proteina sa žestoko osporavanim pričama o podrijetlu kombinira nekoliko jednostavnih sastojaka i rado ga viđamo na stolovima. Slanutak, tahini, maslinovo ulje, limun, sol i češnjak… Kuhari kažu da se u humusu može uživati na različite načine. Može se konzumirati kao umak s čipsom ili povrćem, kao namaz u sendvičima, pa čak i kao preljev za salatu. Osobito je odlično jelo/snack za vegane koji ne konzumiraju životinjske proizvode, uključujući mlijeko, jaja ili bilo koje mliječne proizvode poput sira ili maslaca.

PREPIRKE NA BLISKOM ISTOKU: TKO JE PRVI NAPRAVIO HUMUS?

Slanutak je poznat kao bogat izvor proteina, vlakana, željeza, cinka i fosfora pa pomaže u borbi protiv upala i potiče dobro probavno zdravlje. Ali, tko je izmislio humus, najzdraviji i najfiniji namaz arapske kuhinje, i kako je došao u naše krajeve? Pravili su ga svi, od Libanonaca preko Turaka do Sirijaca, ali postoji vrlo malo dokaza o prvom korištenju jer većina sastojaka postoji stoljećima. Naime, slanutak datira iz Turske prije više od 10.000 godina i, prema Anissi Helou, sirijsko-libanonskoj autorici nekoliko bliskoistočnih kuharica, “jedna je od najranijih mahunarki ikada uzgojenih”.

Sada već legendarni “Hummus ratovi” započeli su 2008. godine kada je Libanon optužio Izrael da je unovčio ono za što su vjerovali da bi trebalo biti libanonsko nasljeđe. Predsjednik Udruge libanonskih industrijalaca, ljut što je hummus postao poznat i plasiran diljem zapada kao izraelsko jelo, tužio je Izrael zbog kršenja zakona o autorskim pravima na hranu. Libanonska vlada zatražila je od EU da prizna humus kao libanonski. Oba su se nastojanja pokazala neučinkovitima.

MOŽETE SE OSJEĆATI DOBRO AKO JEDETE HUMUS NAMAZ OD SLANUTKA JER SADRŽI ŠIROKU PALETU VITAMINA I MINERALA

Ne samo da je humus namaz od slanutka ukusan, već je i svestran, prepun hranjivih tvari i povezan je s mnogim impresivnim zdravstvenim i prehrambenim prednostima. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju slanutak ili humus imaju manju vjerojatnost da će biti pretili, plus imaju niži BMI i manji opseg struka.

Poslužite humus uz večeru kao zdravi, kremasti prilog. Razrijedite ga maslinovim uljem i koristite s omiljenom salatom kao zdraviju zamjenu za preljev iz trgovine. Načini uživanja u humusu (i njegovim brojnim hranjivim blagodatima) su neograničeni. I što je najbolje, iako postoji mnoštvo opcija koje su dostupne u svim većim supermarketima, ovaj glatki i kremasti namaz uz recept popularne blogerice Marine Obradović možete lako napraviti kod kuće u samo nekoliko minuta.

SASTOJCI

  • 480 g kuhanog slanutka (2 manje konzerve)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice tahini paste (pasta od sezama)
  • 2 žlice limunovog soka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • prstohvat bijelog papra

POSTUPAK PRIPREME

  • Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći, isperite i kuhajte u slanoj vodi 20–30 minuta. Sačuvajte 1 dcl vode u kojoj se kuhao.
  • Ako koristite slanutak iz konzerve, jedan procijedite, a drugi ostavite s tekućinom.
  • U blender stavite limunov sok, slanutak (procijeđeni i onaj s tekućinom), maslinovo ulje, tahini pastu, sol, češnjak u prahu i bijeli papar.
  • Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
  • Po potrebi dodajte još soli ili maslinovog ulja za željenu konzistenciju i okus.
  • Humus prebacite u zdjelu, po želji prelijte s još malo ulja i pospite začinima (chilli, bučine koštice…).
  • Poslužite s prepečenim kruhom ili tortiljama. Čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

DODATNI SAVJET

Smjesi možete dodati sušene rajčice u ulju ili pečene bučine sjemenke pa sve zajedno promiješati u blenderu. Namaz čuvajte u hladnjaku u posudi s poklopcem do 3 dana.

Ljubitelj ste zdrave hrane, a ne možete odoljeti mirisu pekare? Imamo sjajan recept za kruh od pirovog brašna!

Posljednjih nekoliko godina sve više raste potražnja za pirovim brašnom koje se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. Pir je poznat pod nazivima krupnik, dinkel ili spelta, potječe iz Azije odakle se proširio na Bliski istok i na područje Europe, i danas gotovo da nema zdravog restoranskog jelovnika u kojem nećete pronaći ovu popularnu namirnicu. Ako ste ljubitelj zdrave hrane, a ne možete odoljeti mirisu pekare, pogledajte naš recept za kruh od pirovog brašna koji ćete obožavati!

Pročitajte još