Hrana i piće

Savršeno kremasti namaz prepun proteina: evo kako napraviti najukusniji humus od slanutka

Savršeno kremasti namaz od slanutka prepun proteina sa žestoko osporavanim pričama o podrijetlu kombinira nekoliko jednostavnih sastojaka i rado ga viđamo na stolovima. Slanutak, tahini, maslinovo ulje, limun, sol i češnjak… Kuhari kažu da se u humusu može uživati na različite načine. Može se konzumirati kao umak s čipsom ili povrćem, kao namaz u sendvičima, pa čak i kao preljev za salatu. Osobito je odlično jelo/snack za vegane koji ne konzumiraju životinjske proizvode, uključujući mlijeko, jaja ili bilo koje mliječne proizvode poput sira ili maslaca.

ŽIVOT U SKLADU S PRIRODOMPetra je napustila Zagreb i preselila se u napušteno ličko selo: tamo je uredila ranč iz snova i svakodnevno brine o brojnim životinjama
Nastavi čitati

PREPIRKE NA BLISKOM ISTOKU: TKO JE PRVI NAPRAVIO HUMUS?

Slanutak je poznat kao bogat izvor proteina, vlakana, željeza, cinka i fosfora pa pomaže u borbi protiv upala i potiče dobro probavno zdravlje. Ali, tko je izmislio humus, najzdraviji i najfiniji namaz arapske kuhinje, i kako je došao u naše krajeve? Pravili su ga svi, od Libanonaca preko Turaka do Sirijaca, ali postoji vrlo malo dokaza o prvom korištenju jer većina sastojaka postoji stoljećima. Naime, slanutak datira iz Turske prije više od 10.000 godina i, prema Anissi Helou, sirijsko-libanonskoj autorici nekoliko bliskoistočnih kuharica, “jedna je od najranijih mahunarki ikada uzgojenih”.

Sada već legendarni “Hummus ratovi” započeli su 2008. godine kada je Libanon optužio Izrael da je unovčio ono za što su vjerovali da bi trebalo biti libanonsko nasljeđe. Predsjednik Udruge libanonskih industrijalaca, ljut što je hummus postao poznat i plasiran diljem zapada kao izraelsko jelo, tužio je Izrael zbog kršenja zakona o autorskim pravima na hranu. Libanonska vlada zatražila je od EU da prizna humus kao libanonski. Oba su se nastojanja pokazala neučinkovitima.

IDEALNO ZA ZALJUBLJENEHrvatsko jezero u obliku srca nalazi se nedaleko od "grada bajki": prekrasne je boje i nepoznate dubine, a u njemu, prema legendi, spava zmaj
Nastavi čitati

MOŽETE SE OSJEĆATI DOBRO AKO JEDETE HUMUS NAMAZ OD SLANUTKA JER SADRŽI ŠIROKU PALETU VITAMINA I MINERALA

Ne samo da je humus namaz od slanutka ukusan, već je i svestran, prepun hranjivih tvari i povezan je s mnogim impresivnim zdravstvenim i prehrambenim prednostima. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju slanutak ili humus imaju manju vjerojatnost da će biti pretili, plus imaju niži BMI i manji opseg struka.

Poslužite humus uz večeru kao zdravi, kremasti prilog. Razrijedite ga maslinovim uljem i koristite s omiljenom salatom kao zdraviju zamjenu za preljev iz trgovine. Načini uživanja u humusu (i njegovim brojnim hranjivim blagodatima) su neograničeni. I što je najbolje, iako postoji mnoštvo opcija koje su dostupne u svim većim supermarketima, ovaj glatki i kremasti namaz uz recept popularne blogerice Marine Obradović možete lako napraviti kod kuće u samo nekoliko minuta.

SASTOJCI ZA HUMUS (NAMAZ OD SLANUTKA)

  • 480 gr kuhanog slanutka (2 manje konzerve)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice paste od sezama (tahini paste)
  • 2 žlice limunovog soka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • Prstohvat bijelog papra

POSTUPAK PRIPREME

  • Ako pripremate suhi slanutak, namočite ga u vodi preko noći (idealno 12 sati) pa dobro isperite i skuhajte u slanoj vodi cca 20-30 minuta. Što je duže namočen u vodi, to je vrijeme kuhanja kraće. Kuhani slanutak procijedite i ostavite 1 dcl vode u kojoj ste ga kuhali.
  • Ako koristite slanutak iz konzerve, jedan procijedite, a drugi ostavite s tekućinom.
  • Limun ocijedite pa ubacite u blender, dodajte procijeđeni slanutak, slanutak s tekućinom, maslinovo ulje, pastu od sezama, sol, češnjak u prahu i bijeli papar.
  • Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu strukturu.
  • Provjerite da li je potrebno dodati još soli ili maslinovog ulja.
  • Hummus prebacite u zdjelu za posluživanje, po želji prelijte maslinovim ili bučinim uljem, posipajte chilli papričicama i/ili pečenim bučinim košticama.
  • Poslužite uz prepečeni kruh ili zagrijane hrskave tortilje koje natrgajte na komade.

DODATNI SAVJET

Smjesi možete dodati sušene rajčice u ulju ili pečene bučine sjemenke pa sve zajedno promiješati u blenderu. Namaz čuvajte u hladnjaku u posudi s poklopcem do 3 dana.

[istaknuto]

Ljubitelj ste zdrave hrane, a ne možete odoljeti mirisu pekare? Imamo sjajan recept za kruh od pirovog brašna!

Posljednjih nekoliko godina sve više raste potražnja za pirovim brašnom koje se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. Pir je poznat pod nazivima krupnik, dinkel ili spelta, potječe iz Azije odakle se proširio na Bliski istok i na područje Europe, i danas gotovo da nema zdravog restoranskog jelovnika u kojem nećete pronaći ovu popularnu namirnicu. Ako ste ljubitelj zdrave hrane, a ne možete odoljeti mirisu pekare, pogledajte naš recept za kruh od pirovog brašna koji ćete obožavati!

[/istaknuto]

Aktualno

Pročitajte još