RADIMO PREVIŠE!
Hrana i piće
Umjesto da kupujete, probajte sami napraviti paštetu od tune prema ovom odličnom receptu
Kada na jugu Hrvatske domaćin želi svome gostu predstaviti najbolje od gastronomske tradicije svoga kraja, na stolu će se naći skradinski rižoto, dalmatinski brudet, pašticada, viška pogača, pršut, poljički soparnik… Osim što se radi o vrhunskim jelima koja su puna arome i mirisa Mediterana, njihov specifičan način pripreme iskristalizirao se kao najzdraviji u Europi te ga je prepoznao UNESCO svrstavši ga na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Osim navedenih delicija, gotovo svaki restoran u Dalmaciji na svom jelovniku ima i paštetu od tune, ukusan namaz kojem je teško odoljeti. Odlično se slaže sa svakim kruhom, uz tost, krekere ili tortilje, a sigurni smo da kada ga jednom probate napraviti kod kuće – postat će redoviti gost i na vašem stolu. Ovo je najbolja pašteta od tune gotova za samo nekoliko minuta!
RECEPT KOJI ĆETE OBOŽAVATI: NAJBOLJA PAŠTETA OD TUNE
Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih namaza svih vremena, napravljen od konzerve tunjevine, sprema se za nekoliko minuta, ali treba ga ostaviti u hladnjaku da se malo stisne. Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci: 2 velike konzerve tunjevine, 3 krastavca, 2 režnja češnjaka, 20 grama maslaca, 2 žlice majoneze, 1 žličice senfa, ½ soka od limuna, peršinov list (po želji), 2 žlice maslinovog ulja, sol i papar.
POSTUPAK PRIPREME
- Svježu tunu ocijedite, tako da je stavite u sito i dodatno vilicom pritisnete, kako bi izašao višak tekućine.
- Ubacite sve sastojke u blender ili izmiksajte štapnim mikserom, sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Probajte paštetu pa prema potrebi dodatno začinite solju, paprom i limunovim sokom.
- Prije nego poslužite paštetu od tune, stavite je u hladnjak da se malo stisne. Poslužite uz tost, krekere, tortilje… I dobar tek!
NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI O TUNI KOJE TREBATE ZNATI
Pašteta od tune mnogima je omiljeni snack, doručak ili večera. Iako ju je zbilja lako napraviti u kućnoj radinosti, nije loše ni znati da je tuna odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Ima i odlična antioksidativna svojstva, a u njezinom sastavu pronalazimo vitamin C, cink, mangan i selen. To su spojevi koji jačaju imunološki sustav i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti. Iako stručnjaci preporučuju da ribu trebamo konzumirati tri puta tjedno, proizvode poput paštete od tune ne bi trebali jesti više od jednom tjedno.