Umjesto da kupujete, probajte sami napraviti paštetu od tune prema ovom odličnom receptu

Zaboravite kupovne verzije – domaća pašteta od tune gotova je za tren, a okus je neusporediv! Donosimo jednostavan recept koji uvijek uspijeva.

Domaća pašteta od tune poslužena na integralnom kruhu sa sezamom, ukrašena svježim listićima mikro bilja, uz staklenku namaza i nožić na drvenoj podlozi.
Foto: Getty Images

Pašteta od tune postala je nezaobilazan klasik na dalmatinskim stolovima. Dok domaćini na jugu Hrvatske goste dočekuju jelima poput skradinskog rižota, pašticade, brudeta ili pak poljičkog soparnika, tu se vrlo često nađe i jednostavan, ali iznimno ukusan namaz – domaća pašteta od tune. Gotova u nekoliko minuta, savršeno se slaže s tostom, hrskavim kruhom, krekerima ili tortiljama. Ako je jednom pripremite sami, postat će redovit gost i na vašem stolu! Evo kako napraviti paštetu od tune…

RECEPT ZA NAJBOLJU PAŠTETU OD TUNE

Ako ste ljubitelj brzih i jednostavnih recepata, ova pašteta od tune mogla bi postati vaš novi favorit. Ne samo da se priprema od lako dostupnih namirnica, već je i odličan izbor kad vam iznenada dođu gosti ili želite ukusan obrok bez puno truda. Ovaj recept je idealan za doručak, užinu, večeru, pa čak i kao dodatak na pikniku ili zabavi. Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih namaza svih vremena, napravljen od konzerve tunjevine, sprema se za nekoliko minuta, ali treba ga ostaviti u hladnjaku da se malo stisne. Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:

SASTOJCI

  • 2 velike konzerve tunjevine
  • 3 krastavca
  • 2 režnja češnjaka
  • 20 grama maslaca
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličice senfa
  • ½ soka od limuna
  • peršinov list (po želji)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Ocijedite tunjevinu tako da je stavite u sito i lagano pritisnete vilicom kako biste uklonili višak tekućine.
  • Sve sastojke stavite u blender ili ih usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
  • Kušajte paštetu i po želji dodajte još soli, papra ili limunovog soka.
  • Prije posluživanja ostavite paštetu u hladnjaku da se lagano stisne.
  • Poslužite uz tost, krekere ili tortilje.

DOMAĆA PAŠTETA OD TUNE: KORISNO JE ZNATI I OVO

  • Koliko dugo pašteta od tune može stajati u hladnjaku? Paštetu čuvajte u dobro zatvorenoj posudi i konzumirajte unutar 2 do 3 dana za najbolji okus i svježinu.
  • Mogu li koristiti svježu tunu umjesto konzerve? Da, ali svježu tunu prethodno treba skuhati ili ispeći, a zatim usitniti. Imajte na umu da će okus biti drugačiji, ali vrlo ukusan!
  • Je li ovaj recept prikladan za djecu? Apsolutno! Samo pripazite na količinu češnjaka i limuna ako pripremate za mlađu djecu – po potrebi ih izostavite ili smanjite.
  • Može li se pašteta napraviti bez maslaca? Može – maslac dodaje kremoznost, ali možete ga zamijeniti žlicom krem sira, grčkog jogurta ili dodatnom žlicom maslinovog ulja.
  • Koji je najbolji prilog uz paštetu od tune? Pašteta je izvrsna uz tostirani kruh, krekere, tortilje ili svježe povrće poput krastavaca i mrkve.
  • Mogu li paštetu koristiti kao punjenje za sendviče? Naravno! Odlična je kao nadjev za sendviče, kanapee, punjena jaja ili slane rolice.
  • Kako da pašteta bude još kremastija? Dodajte još malo maslinovog ulja, majoneze ili žlicu kiselog vrhnja i miksajte dok ne postane savršeno glatka.

NUTRITIVNE PREDNOSTI TUNE

Pašteta od tune mnogima je omiljeni snack, doručak ili večera. Iako ju je zbilja lako napraviti u kućnoj radinosti, nije loše ni znati da je tuna odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Ima i odlična antioksidativna svojstva, a u njezinom sastavu pronalazimo vitamin C, cink, mangan i selen. To su spojevi koji jačaju imunološki sustav i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti. Iako stručnjaci preporučuju da ribu trebamo konzumirati tri puta tjedno, proizvode poput paštete od tune ne bi trebali jesti više od jednom tjedno.

PROBAJTE I OVE SLASNE NAMAZE!

Pročitajte još